İnsanoğlu varolduğundan beri gökyüzünde uçmanın hayalini kuruyor. Tarih boyunca Leonardo Da Vinci’den Hazerfen Ahmet Çelebi’ye kadar döneminin birçok önemli bilim adamı, bu sırrı çözmek için uğraşıp durdular.

1900′lü yıllara geldiğimizde ABD’li iki kardeş Orville Wright ve Wilbur Wright, ilk uçağı yaparak tarihin gidişatını değiştirdi. Gökyüzüyle yetinmeyerek uzaya gözünü diken insanoğlu, bu alanda da büyük aşama kaydetti.

Wright Kardeşlerin yaptığı ilk uçak

O günden bugüne büyük ilerleme kateden havacılık ve uzay teknolojilerinin tarihe adını yazdıran en önemli araçları ABD’deki Smithsonian Ulusal Uzay ve Havacılık Müzesi’nde sergileniyor.

Wright Kardeşlerin ilk uçağından, Ay seyahatlerinde kullanılan kapsüllere kadar havacılık ve uzay tarihinin en öne çıkan araçlarını ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz. Resimlerin üzerine tıklayarak da diğer sayfalara geçebilirsiniz.

{pagebreak::Bell X-1}

Bell X-1

1946 yılında üretilen Bell X-1 ses hızını geçen ilk uçaktı. Test pilotu Chuck Yeager’in yönetimindeki uçak 14 Ekim 1947′de ses duvarını aşmayı başardı. (Süpersonik uçaklar tarihi)

{pagebreak::Columbia }

Columbia

16 Temmuz 1969 günü Ay’a ilk kez ayak basan Neil Armstrong ve ekibini oraya taşıyan Apollo 11′in komuta modülü olan Columbia özel bir korumanın içinde sergileniyor.

{pagebreak::Spirit of St.Louis}

Spirit of St.Louis

Spirit of St.Louis adlı bu uçak 21 Mayıs 1927 tarihinde ABD, Long Island’tan Paris’e kadar durmadan uçarak, durmaksızın ilk transatlantik uçuşu gerçekleştirdi. Pilot Charles Lindbergh 5809 km’lik bu yolculuğu 33 saat 30 dakikada tamamladı.

{pagebreak::SpaceShip One} 

SpaceShip One

Uzaya çıkan ilk özel girişim hava aracı olan SpaceShip One, 2004 yılında bunu başaracak ilk araca verilecek 10 milyon $’lık ödülü kazandı. Scaled Composites adlı şirketin ürettiği uçağın maliyetini ise Microsoft’un kurucularından Paul Allen karşıladı.

{pagebreak::Wright Kardeşlerin ilk uçağı}

Wright Kardeşlerin ilk uçağı

Wright Flyer adı verilen bu araç ilk insanlı ve motorlu uçak olarak tarihe geçti. Tüm uçakların atası olan Wright Flyer ilk uçuşunu 17 Aralık 1903 tarihinde gerçekleştirdi.

{pagebreak::Lockheed F-104 Starfighter}

Lockheed F-104 Starfighter

Lockheed’in tasarladığı F-102 Starfighter ses hızının iki katına çıkabilen ilk savaş uçağıydı. Ordu için fazla hizmet vermeyen uçak 19 yıl boyunca NASA tarafından testlerde kullanıldı. (En pahalı savaş uçakları)

{pagebreak::Apollo Soyuz}

Apollo Soyuz

ABD ve Sovyetler Birliği 1972 yılında uzay araştırmalarında işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu anlaşmanın ilk meyvesi 1975 yılında bir Amerikan, bir de Sovyet uzay aracının uzayda kenetlenmesiyle gerçekleşti. Apollo Soyuz Test Aracı adı verilen bu araç Soğuk Savaş dönemini ısıtan önemli bir projeydi.

{pagebreak::Breitlinger Orbiter 3}

Breitlinger Orbiter 3

Bertrand Piccard ve Brian Jones adlı iki maceraperest 1 Mart 1999 tarihinde Breitlinger Orbiter 3 adını verdikleri balonla dünyanın çevresini durmaksızın dolaşmak için yola çıktılar. İsviçre’den yola çıkan ikili, 21 Mart 1999’da Mısır’a indiler. Dünyanın çevresini balonla ilk kez durmaksızın dolaşan kişiler olan Piccard ve Jones toplamda 45755 km yol yaptılar.

{pagebreak::Boeing X-45A J-UCAS}

Boeing X-45A J-UCAS

Boeing X-45A J-UCAS adlı araç ilk insansız savaş uçağı olma unvanına sahip. İnsansız hava araçları genelde keşif ve gözetleme amaçlı kullanılırken, X-45 2002’den 2005’e kadar 40 adet sorti yaptı. X-45, 2005’ten sonra operasyonlarda kullanılmadı.

{pagebreak::SS-20 ve Pershing-II}

SS-20 ve Pershing-II

Sol taraftaki Sovyet SS-20 ve sağdaki Amerikan Pershing-II füzeleri, 1987 yılında Sovyetler Birliği ve ABD’nin imzaladığı nükleer silahsızlanma anlaşması uyarınca yasaklanan 2600 adet orta menzilli füzeden sadece ikisi.

1983 yılından itibaren ABD tarafından Batı Almanya’ya yerleştirilmeye başlanan Pershing-II füzeleri 50 kiloton gücünde nükleer savaş başlığı taşıyabiliyordu. ABD, bu füzelerle Batı Almanya üzerinden SSBC’yi tehdit ediyordu.

250 kilotonluk nükleer savaş başlığı taşıyabilen SS-20′ler Sovyetler Birliği’ndeki 48 adet üste bulunuyordu. Batı Avrupa ve Asya’yı vurabilecek menzile sahip olan bu füzeler de Pershing-II’ler gibi yasaklandı.

{pagebreak::Apollo Ay modülü}

Apollo Ay modülü

Apollo programında kullanılan 12 adet Ay modülünden biri. Komuta ve hizmet modülleri ile birleşme, ayrılma gibi önemli manevraları test etmek için yapılan bu araç denemelerde kullanılmadı. Üretilen ikinci modül olan üstteki bu araca, ilk üretilen modül çok başarılı olduğu için ihtiyaç duyulmadı.

{pagebreak::Hubble Teleskopu}

Hubble Teleskopu

24 Nisan 1990 tarihinden beri dünyanın yörüngesinde dolaşarak evrenin en uzak köşelerini görüntülemeye çalışan Hubble uzay teleskopunun bir kopyası. 2014′e kadar görevini sürdürecek olan cihaz daha sonra yerini halen geliştirilmekte olan James Webb uzay teleskopuna bırakacak.

:: Bu araçlardan hangisi sizi en çok etkiledi?