İnsanlığın en çok merak ettiği konuların başında gelen klonlama ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir gelişme yaşandı. ABD’li bilim adamları, 30 yıl önce ölen bir hayvanın genlerini kullanarak nesli tükenme tehlikesi olan kara ayaklı gelinciği klonlamayı başardı.

Elizabeth Ann adı verilen klon gelincik, 10 Aralık tarihinde Dünyaya geldi. Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kara ayaklı gelinciklerin, araştırmalara göre sayılarının 500’ün altına düştüğü ve bu gelinciklerin vahşi doğada yaşamlarını sürdürdükleri belirtiliyor.

Çin aşısı CoronaVac’ın etkinlik oranı belli oldu

Çin aşısı CoronaVac’ın etkinlik oranı belli oldu

Kamuoyunda Çin aşısı olarak bilinen CoronaVac'ın hastaneye yatma ve ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğu açıklandı. Aşının enfeksiyonu önlemedeki başarısının ise yüzde 50,65 olduğu belirlendi.

Evcil görünüyorlar ancak oldukça tehlikeli ve yırtıcı canlılar

1981 yılında ABD’de bir köpeğin bulduğu ölü kara ayaklı gelinciğin genlerinden klonlanan Elizabeth Ann isimli gelincik, evcil görüntüsünün yanı sıra tehlikeli ve yırtıcı yapısıyla dikkat edilmesi gereken canlıların başında geliyor. Uzmanlar, klonlanan kara ayaklı gelinciğin evcil bir hayvan olmadığı, insan parmağını kopartabilecek bir ağız yapısına sahip olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi Pete Gober yaptığı açıklamada, Elizabeth Ann isimli kara ayaklı gelinciğin, kendi gözetimleri altında klonlandığını, Kolorado’da bulunan bir üreme tesisinde neslin tükenme tehlikesine karşın gözetim altında tutulacağını belirtti. Yapılan açıklamaya bakacak olursak; Elizabeth Ann, doğaya salınmayacak ve neslin devamının getirilmesi için kullanılacak.

Kara ayaklı gelinciklerin neslinin tükenme tehlikesinin nedeni olarak, pirelerin taşıdığı bakteriyel enfeksiyon olarak ortaya çıkan ”Silvatik Veba” hastalığı olduğu ileri sürülüyor. Elizabeth Ann isimli kara ayaklı gelinciğin başarı ile klonlanmasının ardından klonlanmayı bekleyen 1.100’den fazla nesli tükenmiş canlı türü için yakında harekete geçileceği belirtildi.