Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi ailesi Microsoft Windows, ilk sürümü ile 35 yıl önce karşımıza çıktı. Kasım 1985’te Windows 1.0’ı piyasaya süren şirket, geçtiğimiz haftalarda Windows 11’i kullanıcıların beğenisine sundu.
Şimdiye kadar onlarca işletim sistemi sürümüyle büyük başarılara imza atan Microsoft, elbette ki kimi sürümlerde de fena çuvalladı. Sizler için çeşitli sebeplerden ötürü başarısız olmuş ya da hak ettiği ilgiyi görememiş Windows sürümlerini bir araya getirdik.
Windows 11 tanıtıldı! İşte yeni işletim sistemi
Windows Millenium Edition
Tarihteki en başarısız Windows sürümleri arasında birincilik Millenium Edition’a ait. DOS tabanlı son sürüm olan Millenium Edition, Windows 2000‘den sonra çıkmıştı. Yayınlandığı dönemde çok ciddi sürücü problemleri ve mavi ekran sorunları ile gündemdeydi. Genişletilmiş desteği 2006 yılında son bulan bu sürüm şu anda Microsoft’un ürün gamında Abandoned (terk edilmiş) yazılım olarak yer alıyor.
Daha çok ev odaklı kullanıcıları hedef alan bu sürümde daha gelişmiş Media Player ve yeni bir Internet Explorer sürümü de mevcuttu, ancak çıktığı dönem için artık oldukça yaşlı olan DOS kerneli ile kullanıcılara sunulduğundan ötürü, uyumluluk ve performans sorunları bir hayli fazlaydı.
Ayrıca kurulduğu platform gereği bir çok program ile de performans sorunu yaşatıyordu. Hatta o dönem hazır bilgisayar alan kullanıcılar bile bilgisayarlarını Windows 98 SE (Second Edition) ya da Windows 2000 sürümüne çekiyorlardı. İstenen rakamlar elde edilemeyince Windows 2000 10 yıl destek alırken, Millenium Edition sadece 6 yıl destek alabildi.
Windows ME için sistem gereksinimleri
- 150 MHz hızında bir Intel işlemci ya da muadil AMD işlemci
- 32 MB RAM kapasitesi
- 400 MB boş alan
- 16 MB ekran kartı
Windows Longhorn
Bir çoğumuzun aslında hiç duymadığı ve listemizin ikinci sırasında yer alan bir diğer işletim sistemi ise Windows Longhorn olarak karşımıza çıkıyor. Aslında Microsoft’un Windows Vista’dan önce çıkarmayı planladığı ve 2003 yılında çıkması beklenen daha yenilikçi ve görsellik içeren bir işletim sistemiydi.
Windows Longhorn’un çıkmasındaki asıl neden, XP ile bizim bildiğimiz Windows Vista arasında bir güncelleme olarak yer oluşturmaktı. Çünkü o dönemler Mac kullanıcıları tarafından Windows XP’nin tasarımı dalga konusu oluyordu ve Microsoft‘un görsel anlamda bir atılım yapması gerekiyordu. Microsoft’da bunun üstüne 2002’nin sonlarında Windows Longhorn yapılarını geliştirmeye başlamıştı.
Fakat Microsoft, Windows Longhorn’un yapılarını Windows XP (Windows 2000 temelli) bir kernel üzerinde geliştirdiği için sonu facia ile sonuçlanmıştı. Bu şekilde hem güvenlik açıkları oluşabiliyordu hem de bir sürü sorun karşımıza çıkıyordu. Sebebi ise Windows XP kernelinin temelinde NT teknolojisi ile çıkan Windows Whistler (Windows 2000) kodlarını barındırmış olmasıydı.
Bu yapılar daha sonrasında ise daha stabil ve sağlam Windows Server 2003 kerneli ile tekrardan Windows Vista adıyla karşımıza çıkmıştır. Fakat Longhorn faciasından sonra çıkan Windows Vista’nın da sonu pek farklı olmamıştır.
Windows Vista
Listemizin üçüncü sırasında ise çıktığı döneme çok gelişmiş özellikleri ve görsellik ağırlıklı olarak piyasaya sunulmuş olan Windows Vista geliyor. Çıktığı dönemdeki Longhorn faciasından sonra apar topar çıkarılmış olan bu işletim sistemi ise aslında Microsoft’un 2003 yılında kullanıcılara sunmayı planladığı NT 5.0 kernelli Windows Longhorn’un yerini almıştı.
Windows XP’nin çıkışından sonra bir çok donanım bu sürüme yeterli geldiği için, donanımların geliştirilmesi de o oranda yavaşlatılmıştı. Örnek verecek olursak o yıllarda ortalama bir ev bilgisayarında 512 MB kapasiteli RAM, 64 MB ya da 128 MB ekran kartı ve Pentium 4 32-bit işlemci bulunuyordu. Fakat bu donanımlar çoğunluk olarak Windows Vista için çok yetersiz kalıyordu.
Bu nedenle insanlar bu hali hazırda kullandıkları bilgisayarları ile büyük uyumluluk ve performans sorunları yaşamışlardı, çünkü 64-bit sistemlerin kullanımı için tasarlanan Windows Vista, 32-bit emülasyonu (sanallaştırma) konusunda çok başarısızdı. Windows Longhorn‘un 2005 yılında tamamen geliştirilmesinin durdurulmasından sonra 2006 yılında Beta 1 ile karşımıza çıkan bu işletim sistemi çok yüksek sistem gereksinimleri ve sürücü sorunları ile unutulan işletim sistemlerinden biriydi.
Aynı zamanda Windows Vista, Server 2003 geçiş sürecinden sonra arka planda çok farklı yenilikler ile karşımıza çıktı. 2006 yılında kullanıcılar EFI/UEFI desteğinden ötürü Windows XP‘yi, Mac bilgisayarlara kuramıyorlardı. Windows Vista ile günümüz sistemlerine CSM aracılığı ile UEFI olarak Windows Vista kurmak mümkün hale gelmiştir. Güvenlik açısından da günümüzde Windows 10 ile kullandığımız UAC (Kullanıcı Hesabı Denetimi) özelliği ilk kez Windows Vista ile karşımıza çıkmıştır.
Vista, XP’den sonra görsellik açısından çok büyük farklara sahipti ve XDDM destekli ekran kartları bu görsellikten yararlanamıyordu. Görsel efektleri ve Aero özelliğini açabilmek için WDDM destekli bir ekran kartı gerekliydi ve 2006-2007 yılındaki bazı ekran kartları WDDM desteğini sunmamaktaydı. Bu da kullanıcıların Vista‘dan soğumasında önemli bir etkendi.
Her ne kadar SP2 (Service Pack 2) güncellemesinden sonra gereken stabiliteye kavuşmuş olsa da kullanıcılar o dönemde yeni çıkan Windows sürümü olan Windows 7’ye geçmeyi tercih etmişti. Ayrıca çıktığı 2007 yılında kullanıcılar diğer Windows sürümlerini sadece tek bir CD ile kurabilme şansına sahipken Windows Vista’yı boyutundan ötürü bir kaç CD ya da DVD ile kurmaları gerekiyordu. Bunun için de ayrıca bir DVD okuyucu ve daha pahalı olan DVD optik disklere ihtiyaç vardı.
Hal böyle olunca da kullanıcılara hem ekstra masraf çıkarıyordu hem de yeni işletim sistemi bilgisayarı zorladığından ötürü, kararsız çalışmasına neden oluyordu. Kullanıcılar tarafından çabuk unutulan bu işletim sisteminin desteği ise 2017 yılında sona erdi. Şu anda bu işletim sistemi de Microsoft’un Abandoned (terk edilmiş) yazılımlar listesinde yer alıyor.
Windows Vista için sistem gereksinimleri
- 800 megahertz (MHz) 32-bit (x86) işlemci veya 800 MHz 64-bit (x64) işlemci.
- 512 megabayt (MB) RAM
- DirectX 9 destekli ve en az 32 MB kapasiteye sahip grafik kartı
- 15 GB boş alan
- Dahili veya harici DVD sürücü
- Internet erişimi.
Microsoft Windows 8
Windows 7’nin ardılı olarak çıkan Windows 8 o dönemdeki dikkat çeken dokunmatik cihazlara uygun tasarlanmıştı ve tabletlerde ve diğer dokunmatik cihazlarda kullanım kolaylığı bakımından bir başlat tuşu barındırmıyordu. Kullanıcılar bu işletim sistemini yüklemeye çalıştıklarında ise kullanım bakımından çok sıkıntı çekiyorlardı. Bazı kesimler de başlat tuşu ve menüsü geleneksel Windows sürümlerinden farklı olduğu için bu sürümü kurmuyorlardı.
Ayrıca Windows 7’de tam olarak sunulmayan CSM olmadan UEFI boot özelliği ve Secure Boot desteği Windows 8 ile gelmiştir. Aslında Windows 7’den sonra birçok yeni özelliği barındırmış olsa da kullanım konusunda sorunları olduğundan ötürü çabuk unutulan bu işletim sisteminin desteği ise 2016 yılında sona ermiştir. Hemen ardından 2013 yılında makyajlanıp sunulan Windows 8.1’de ise Windows 8’de fark edilen hatalar ve eksiklikler tamamlanıp tekrardan satışa sunulmuştur.
Windows 8 için sistem gereksinimleri
- PAE ve NX destekli 1 GHz 32 bit işlemci
- 1 GB RAM
- 20 GB boş alan
- 256 MB WDDM 2.x destekli ekran kartı
Tarihin en başarısız Windows sürümleri listemizden hangilerini kullandınız? Sizin için en başarısız sürüm hangisi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Windows NT vardı birde…..
Windows NT işletim sistemi değil ki işletim sistemi çekirdek veya mimarisi
NT 5.0 veya 4.0 diyor galiba mal
Win-7 hala efsane.. Ve iş görüyor..
👍👍👍👍👍
Ayn 2009 da kraldı
Windows 7 adamdır gerisi yalandır .D (Bana göre bütün işletim sistemlerinin En ama En iyisi diyebilirim ).
Longhorn hariç diğerlerini kullandım.
En kötüleri tabii ki Vista idi. Bir facia idi. Kurulduğu anda sayısız virüs ve zararlı yazılım saldırısına hedef oluyordu. Her tarafı yırtık pırtık ve açıklar içindeydi. Ve yüklendikten sonra en kısa sürede XP’ye dönülüyordu.
Sonraki kötü ise tabii ki 8 idi. Gereksiz olduğu kadar kullanışsızdı da. Berbattı. Ve işin kötüsü 7’ye dönülmeyi kabul etmiyordu. Bu yüzden mecburen 10 beklendi.
Millenium SE ise windowsların en güzeli ve en estetiği idi. Harika bir ev ve medya deneyimi sunuyordu. Kullanılması en zevkli ve kolay işletim sistemi idi. Yalnız burada bir hatanız var. Bu işletim sistemi bağımsız bir sistem değildi, 98’in üzerine kurulan bir extention idi.
Hocam bence sen dinazorsun.
Win10 nerde goremedim
Kardeş başlığı okudun mu sen ? En başarısız diyor hemen 10 diye atlamışsın.
Ayn ama ilk zamanlar için şimdi kusursuza yakın
win 10 microsoftun çuvalladığı bir işletim sistemimi?
hayır ama çok kasıyor
Git yeni pc al
longhorn harici hepsini kullandim.
Hepsini de kullandım.
Her biri bir maceraydı!
Ben de Windows 8 kullanıyordum (bu yıl w10a geçiş yaptım) win 8 çok kasıyor donuyordu.
Aslında windows vista zamanın ötesinde bir işletim sistemiydi tek sorun sizinde belirttiğiniz gibi çoğu bilgisayarların donanımı yetersiz kalıyordu, ben o zaman bilgisayarımı intel core 2 duo 2.9 ghz 64 bit işlemci 2 GB RAM 250 GB HDD 1 GB ekran kartı ile şaha kaldırmıştım 😅
Benim bilgisayar şu haliyle bile s ininkinden kötü 🤣
İlk laptopum samsung r522 yi aldığımda içinde vista ile gelmişti. Aldıktan 5 gün sonra windows 7 çıktı ki yoksa laptopu iade etmeyi düşünüyordum. Benim için en kötüsü vistadır. O laptobumda xp ile win7 arasında çok gidip gelmişimdir. En sonunda win 7 de karar kılmıştım. Ve daha win 7 kadar sorunsuz bi sistem görmedim. Win 7 gibi mükemmel bir sistemin fişini neden çektiler anlamış değilim.
Win 11 de aynı akıbeti bekliyor gibi zira birçok bilgisayara kurulamayacak
Windows 7 adamdır.
Windows 11 yeni basarisiz sistem olacak bekleyin ve gorun.
Xp
Vista
Win7
Win 10
Okulumda ilk akıllı tahtalar geldiğinde windows 8 vardı sonradan windows 8.1 geçirildiler
Afedersin ama nerelisin sen kardeş merak ettim
En stabil windows 8.1 sürümüdür . Xp 7 8.1 10 hepsini kullandim eski sistemi olan (2010-11-12 gibi) 8.1 kursun boşta ram ve hdd islemci kullanimi en az olan en hafif windowsdur kendileri.
Windows 10’u unuttunuz galiba. Buglarla doluydu. Umarım Windows 11 öyle olmaz.
Bizim iş yerinde ana bilgisayarda xp kurulu, yıllardır taş gibi çalışıyor banamısın demedi 🙂
Win 95
win 98
win me
win xp
win 7
Favorilerim , gerisi saçmalık ve dayatmadır.
En nefret ettiklerim
win 10
win 10
win 10
yine win 10 , belası görsellikten ve müdahaleden uzak kullanması mecburi ve en zevksiz işleten sistem.Win 11 heyacan bile durmuyorum.Aero arabirimini özledim.
win 11
Windows 7 hala taş gibi sapasağlam bana göre en başarılı sürüm windows 7 dir
Win 11 çıktıktan ve bugları düzeltildikten sonra win 10 da win 7 gibi tarihe karışacak
Win. 7 profesyonel 64 bit uzun yıllar kullandım,stabiziletisi çok iyiydi.
Windows 8 ne güzeldi be kuanmıştır çok kişi
bence değil doğru düzgün çalışmıyo ve çok hata aldım
Benim PC de ilk Windows 8.1 vardı yıllar sonra Windows 10 yaptım ve kaldırıyo özelliklerine bakarak upgrade etmiştim 8.1 de hiç hata almıyordum ama herkesde Windows 10 olduğu için bende istemiştim ve şu an 10 kullanıyorum
windowsun hangisi başarılı ki , oyun platformu olmasa şirketler diğer İS lerede program ve oyun üretse kimse winodwsun yüzüne bakmaz , tertemiz bir windows maximum temiz kalma süresi 1 hafta , ondan sonra hantallaşmaya ve çökmeye , hata vermeye başlıyor, içi çürük virüsler kaynıyor … bunu herkes tercrübe etmiş ve biliyordur, ama maalesef piyasa sahib oldukları için , başka özellikle oyunlar için Mac te pahalı olduğu için windows kullanılıyor… ha bu arada Bill Gates windows u yapan adam değil os/2 warp satın alan adam , kimse bilmez windows 95 le başlıyan windows serüveni aslında OS/2 warp tır … biraz araştırın…
Windows Vista ve 8.1 diyebilirim.
Windows 8 başarısız değil, millet uyum sağlayamadı.
Windows 8 zamanın ötesinde bir Windows sürümüydü. Windows 8 çıktığı dönem Windows XP kullanıyordum, elimde Sempron 3200+ tek çekirdek 1.80 GHz’li bir bilgisayar vardı, 2005 yılında çıkmış bir işlemciden bahsediyorum. Windows 8’i denemek adına indirip kurmuştum ve ilk deneyimimde hiç bu kadar seri bir şekilde çalışan bir Windows sürümüne rastlamamıştım. Windows XP’den bile hızlıydı. Gayet memnun kalmıştım ve geri eski Windows sürümüne dönmemiştim. Harddiskim de o kadar hızlı değildi, 60 megabayt saniye ortalama hızı vardı.
Windows 8 tek bir şeyden kaybetti, o da öğrenme zorluğu ve kullanıcı alışkanlıklarını küçümsemeleri (Aa, iki oldu. Her neyse).
Burada kullanıcı alışkanlıklarını küçümsemekten bahsettiğim durum Windows 7 başlat menüsünün olmaması. Neden geri getirme ayarı ya da onun gibi bir şey yapmaktan geri çekilirsiniz, çünkü kullanıcı alışkanlıklarını küçümsüyorsunuzdur. Bu bahsettiğim durum şuan Windows 11 ile de yeniden tekrarladılar. Yeni bir başlat menüsü getirdiler ama Windows 10 başlat menüsü yok (ki bu Windows 11’de olan sadece tek bir örnek, görev çubuğundan kaldırılan özelliklerden daha bahsetmedim bile). Microsoft kadar bir hatayı iki veya üç kez tekrarlayan, asla ders çıkarmayan bir şirket daha görülmemiştir.
Bence en başarısız olan milenyum
Benim en sevdiğim windows sürümü windows me
Windows 11’i göremiyorum listede…