Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Fırat Kalkınma Ajansının desteği ile İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin Elazığ çiftçilerinin tarım arazilerinde ücretsiz drone ile ilaçlama yaptığını söyledi.

Bakan Varank müjdeyi verdi: Togg son viraja giriyor!

Bakan Varank müjdeyi verdi: Togg son viraja giriyor!

Mustafa Varank, diğer bakanlarla birlikte seri üretim öncesi Togg testini gerçekleştirdiği videoyu sosyal medya üzerinden paylaştı.

Tarım arazileri İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Merkezi tarafından ilaçlandı

Yapımına 5 bakanlığın desteğiyle ilk olarak 2016 yılında başlanan ve Elazığ’da 225 bin metrekarelik alana kurulan İpek Yolu Gençlik Merkezi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapıldı. Ana sponsoru ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu.

Şimdi ise bölgedeki tarımı desteklemek için yeni bir proje başlattı. Fırat Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenerek 10 Nisan 2022’de gerçekleştirilen etkinlikte, Elazığ’da tarım ile uğraşan çiftçilerin arazileri drone ile ilaçlama tekniği kullanılarak ücretsiz bir şekilde ilaçlandı.

Bu durumu sosyal medya üzerinde ilk paylaşan isimlerden biri olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şunları söyledi:

Fırat Kalkınma Ajansımızın desteğiyle İpek Yolu Çocuk ve Gençlik Merkezi, Elazığ’da çiftçilerimizin tarım arazilerini drone ile ücretsiz ilaçladı. Türkiye’ye örnek bu proje için tebrikler.

Tabii İpek Yolu Gençlik Merkezi içerisinde pek çok farklı iş uzmanlığı üzerine kurulan 56 farklı atölye olduğunu belirtelim. Burada yazılım, kodlama, robotik, teknik atölye, tasarım atölyesi ve montaj atölyesi pek çok alan ve eğitim salonları bulunuyor.

Ayrıca 4 bin metrekarelik alan çocuk trafik eğitim parkuru için, 2 bin metrekarelik alan ise yine çocukların analitik düşünme yetisini geliştirecek 10 temada dış mekan tematik eğitimi vermek için ayrılmış durumda.

Drone ile ilaçlama yapmanın avantajları

  • Drone ile yapılan ilaçlamalarda bölgesel aşırı kullanımın önüne geçilir. Bu sayede maliyet ve bitkilere verilen olası zarar azaltılır.
  • Tarla ve arazi kontrolü sırasında ekinlere zarar vermeden uçuş yapılarak tespit yapılabilir.
  • Geleneksel ilaçlama yönteminde traktör ve diğer arazi araçlarıyla tarlaya girmek ekinlere hasar vererek hasat zamanı geliri azaltır. Fakat drone kullanımı ile bu durumdan kaçınılabilir.
  • İlaçlama sırasında zamandan ve işçi ücretinden tasarruf edilebilir. Zira pek çok drone ile ilaçlama hizmeti veren ve satışını gerçekleştiren firma, bu araçların otonom bir şekilde iniş-kalkış ve ilaçlama yapmasını sağlayacak yazılımı da tedarik ediyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!