Tarlaya iniş yapan uçak tekrar nasıl havalanacak?

113

Geçtiğimiz günlerde Rusya merkezli Ural Hava Yolları’na ait bir Airbus A320 tipi uçak, bir buğday tarlasına acil iniş yapmıştı. İnişten sonra herhangi bir ağır hasar, ölüm ve yaralanma kaydedilmedi. Peki acil durumda tarlaya sağ salim inen bu uçak tekrar nasıl uçacak? Tarla üstünden kalkış yapabilmesi mümkün mü? Gelin konuya daha yakından bakalım.

Ural uçağı tarlaya indi peki kalkış nasıl olacak?

Rus Ural Hava Yolları’na ait bir uçak, 2019 yılında kuş sürüsüne girmesi ve akabinde motorlarını kaybetmesi neticesinde bir mısır tarlasına acil iniş gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz günlerde şirket, ikinci tarlaya acil iniş vakasıyla karşı karşıya kaldı. Bu seferde uçuş esnasında hidrolik sistem arızası yaşayan bir Airbus A320 buğday tarlasına acil iniş yaptı. İniş sonrasında uçakta ufak çaplı hasarlar oluşurken herhangi bir can kaybı ve yaralanma haberi ise bildirilmedi.

Uçak için nasıl bir yol izleneceği araştırılırken hasarlı bölgelerde uzmanlar tarafından onarılıyor. İniş esnasından motora giren toprağın temizlendiği ve hasarlı motor pervanelerinin de tamir edildiği belirtildi. Ayrıca iniş takımları ve hidrolik sistem arızaları da kısa süre içerisinde tamir edilecek.

https://shiftdelete.net/ucaklar-pist-haricine-inebilir-mi

Uçağın tarlada bulunduğu alan çitlerle çevrilmiş vaziyette. Toprağın kalkış için yeterli seviyede sertleşmesi beklendiği ve uçağın muhtelif hasarlarının giderilmesinin ardından tarladan kalkış yapabileceği düşünülüyor. Uçağın yanına yer güç ünitesi (GPU) getirilmesi de bu ihtimali güçlendiriyor.

Tarladan kalkış yapmak mümkün mü?

Bu sorunun cevabını örnek bir olayla açıklayalım. Takvimler 1988 yılını gösterirken TACA şirketinin 110 sefer sayılı uçağı, uçuş esnasında teknik bir sorundan ötürü motorlarını kaybetti. Uçuş ekibi durumu olabildiğince düzeltmek için havada çeşitli denemeler yaptı.

Fakat netice değişmedi ve motorlar aşırı ısındığı için yine kapandı. Acil durum ilan eden ekip eldeki şartlar dahilinde geri dönmek mümkün olmadığı için çevrede inilebilecek olası alanlara bakmaya başladı. Sonunda çim kaplı düz bir arazi gören pilotlar uçağı buraya indirdi. Uçağın indiği bu yer NASA’nın arazisiydi.

İnişten sonraki süreçte ise uçağın motorları olduğu yerde değiştirildi. Uçağın profesyonel bir ortamda bakıma ihtiyacı vardı. Bakım için gideceği Moisant Field’a ulaşması için bir miktar yakıt konuldu. Ardından uçak indiği sahadan havalanarak oraya ulaştı. Mart 1989 tarihine kadar aynı şirkette hizmet vermeye devam eden uçak,2016 yılında ömrünün nihayetinde Southwest Hava Yolları’ndan emekliye ayrıldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Sizce Ural Hava Yolları’nın Airbus A320 uçağı da tarladan kalkış yapabilecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

113 YORUMLAR

  1. Air bus 320 nin tarladan havalanması çok zor. İmkansızdan değil. Uçağın kalabilmesi için run way lazım. Eğer arazi yeterli düzlükte ise tekerleme denk gelen istikamete dar bir run way yapılabilitse, uçak pistte yeterli hıza ulaşabilir kalkar.

  2. Mümkün. Minimum mürettebat ve yakıt yüküyle lastik başına düşen basınç 10 ton civarında olur. Normal karayolu bile 15 tonluk basınca dayanabiliyor. Toprak iyice sıkıştırılırsa uçağın ağırlığını taşımaması için bir neden yok.
    Ağırlık yine fazla gelirse kalbindeki koltuklar ve sökülebilecek hayatı olmayan parçalar sökülür, ağırlık iyice azalır. Zaten 10 15 dakika ötedeki havalimanina gidecek.. Öyle çok aşırı yakıt yüklemesi olmayacak.
    Uçak oradan kalkar, bir sıkıntı olmaz.

  3. Yorumabgerek yok. Motoru bozuk. Mecburi iniş. Sonuçta orada neyinintamir edeceklerbde risksiz havaalanına gidebilecek. Salak bir pilot lazım

  4. Bütün bakımları yapılıp uçmaya elverişli olması durumunda yer şartları uygun olursa evet bu uçak tarladan kalkış yapabilir.

    • Maşallah herkes uzman. Zeminin sertleşmesi bir şeyi değiştirmez aynı zamanda düz de olması lazım. Yakında düz bir otoyol varsa oraya taşınıp kalkabilir belki veya kanatları sökülüp havaalanına geri taşınabilir.

      • Hiç bir uçağın kanadı sökülemez gövdeye tam bağlantıdadır uçak kanatları genelde hurda taşınmasında gövdeden kesilir tekrar birleşse bile en ufak basınçta kırılacağı için uçuşa o saatten sonra izin vermezler

  5. Tarladan kalkış yapması mümkün değil. Havalimanı pistleri bile çok farklı şekilde inşa ediliyor. Küçük bir uçak olsa belki ama devasa bir uçak tarladan kalkamaz. Uçağı oradan kurtarmanın en iyi yolu kırkayak ismi verilen tırın üstüne vinç yardımıyla yerleştirmek ve en yakın havalimanına taşımak. Belki de bu kadar uğraşmak yerine oraya terk edilir atıl vaziyette kalır

  6. Mazot lambası devamlı yanıyor .Köyden 23 km şehire nasıl gideceğimi düşünüyorum.Rusyadaki uçak nasıl gidecek buna mı kafa yorayım

  7. Uçak çekilerek taşınacak uzun ve meşakkatli olacak taşıma işlemi coğrafi olarak mümkün değilse parçalar halinde taşınacak

  8. Hollandada rijplat denilen
    Bi demir var 1 buçuk km uzunluğunda o rijplatı sererler uçak kalkar sonra da toplarlar çok basit bi çözüm.

  9. Fast and furious ekibini çağırsınlar uzay bile adamları kesmiyor artık 2 turbo bir nos lastikleride AT lastik yaparlar off🤪 olduğu yerden dikey kalkar 😁😁

  10. Bizim adanali bir pilotumuz vardi kimsenin inemedigi havaalanına inmisti o bu uçağı havalandirir ondan başkası için biraz zor olur diye düşünüyorum

  11. Uçağı parçalayarak parçalar halinde taşımak lazım sonrasında gerekli montajlama ve gerekli revizyon ve bakımları yapılarak tekrar uçuşa hazırlana bilir Buda olmassa benim tanıdığım mahallemizde Aksaraylı hurdacı musa abi var ona satarız güzel bir paraya:)))

  12. Uçağı tarladan kaldıramazsak uzaya giden araçlar oradan nasıl kalkıp geri dünyaya geliyor orada hiçbir tesis yok bu yazıyı okuyunca yoksa aya insan hiç gitmedi mi dedim

  13. Çıkarma gemilerinden tank ve paletli araçları indirmek için kullanılan hasır setleri vardır. Kum üzerinde düz yol gibi giderler ya o şekilde bir sistem kullanacaklar ya da çoğunluğun dediği gibi toprağın donmasını bekleyecekler.

  14. Beton panellerden geçici bir pist düzenlenecek uçak kalkış yaptıktan sonra tekrar toparlanacak zor olanı kaptan yapmış gerisi mühendislik ve çözülür kolayca.

  15. Uçak ayakları üzerine inmiş tekrar kalkması için profesyonel bir inşaat firması silindir ve benzeri ekipmanlarla zemini teker için düzleyebilir ve uçakta tekrar kalkabilir

  16. Zeminin düzeltilmesi yetmez. Aynı zamanda nota toz toprak gitmemesi de önlenmelidir. Pervaneli uçak olsa sıkıntı olmazdı. Jet motoru olduğu için yabancı madde hasarı oluşmaması için uçağın kalkış yaptığı bölge asvaltlanmalıdır. Veya daha az masraflı olan vinç yardımı ile uygun havaalanına taşınması gerekir.

  17. TACA uçağı indiği pistten kalkmadı. Yakındaki NASA üssüne karadan götürüldü ve eski bir Taksi Yolundan (beton) kalkış yaptı….

  18. Tarladan kalması riskli bir durum F.O.D tehlikesi var her an herşey olabilir. Uçak kanatları bilir kişiler tarafından tarlada sökülebilir vinçler yardımıyla karayolu ile en yakın hava limanına götürülür kanatları tekrar takılır bütün bakım ve arızaları giderilir uçuşa hazır hale getirilir motor ve yer testleri yapılır ve uçak uçar tabi bir sene veya bir seneyi geçebilir.

  19. Ucagin onundeki yolu greyder ile temizleyip sikistirip gerekirse 300 metre 500 metre asfalt dokerler ucagi ucururlar olmayacak birsey yok

  20. Lan bütün makaleyi okudum. Yine de başlıktaki sorunun cevabı yok. O cevap için açtım yazıyı. Yazının sonunda da utanmadan bana soruyo kalkabilecek mi diyr püüüü

  21. Once ucagi biyuk bir bakima aliniz, sonra oraya
    ya mutevazi bir havaalani yapiniz,
    veya ucagi sokup goturunuz.
    Sonra havaalaninda tekrar montajini yaparsiniz

  22. Bence Uçak Tekrar Uçabilir Tabiki tarlanın uzunluğu ve zemin.elverişli olması lazım Birde Uçağı Havalandırıcak Babayiğit Pilot lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version