Elektronik cihazları Stand-By konumunda bekletmek de bir enerji sarfiyatı demektir. En basit anlamda düşünürsek, cihazlarda yanan LED için bile, elektrik gücünü azaltan ya da arttıran transformatör ve kullandığımız elektronik cihazların enerji ihtiyacı olan doğru akımı sağlayan doğrultma devleri çalışıyor. O basit LED’in yanması için bile, belli bir akım prizden akıyor.
Tamam. Kabul ediyorum. Prizden her kullanmadığımız zaman çıkarmak yorucu gözüküyor. Akşamları evlerimize öyle dönebiliyoruz ki, o prizi çıkarmak dünyanın en zor işi gelebiliyor.
İşte mühendisler ve tasarımcılar bunun için çalışıyor. Sizlere göstereceğimiz yöntem oldukça ilgi çekici. Prizden çıkarmak ve takmak ne kadar basit olabilir işte bunu göreceksiniz.
Dokunmak hayatımızın her anlamına girdi dersek çok doğru bir laf etmiş oluruz. İnsanoğlu nesil geçtikçe tembelleşti. Bir priz çıkarmak bile ben dahil çoğumuzu yoruyor. İşte mühendisler de dokunmatik bir algılama tasarlamışlar.
Prizin içinde pompalama mantığı ile tasarlanmış bir mekanizma bulunuyor. Siz prizi çıkarmak istediğinizde üzerine dokunuyorsunuz. O da otomatik olarak bir süre içerisinde kendini dışarı atıyor. Tabi oraya kalkana kadar gider çekerim prizi de diyebilirsiniz ama sizin için uzaktan kumandalı sistem çıkana kadar birşey diyemiyoruz.
Görselleri diğer sayfalarımızda görebilirsiniz.
{pagebreak::2}
{pagebreak::3}
{pagebreak::4}
:: Bu tasarım evinizde olsa, fiş çekmeye hala üşenir misiniz?
KKTC’de yaşıyorum, burada İngiliz tipi prizler kullanılıyor ve hepsinin yanında açma kapama anahtarı var. Priz çıkarmak için bu kadar alengirli işlere gerek yok yani, aç kapa anahtarı koy yeter
E, birde geri takması var. Fişi takıp çıkarırken yuvanın yıpranması var.
Bence de en iyi anahtarlı priz kullanmak. Her zaman işim bitince düğmesinden kapatırım.
Herşey kablosuz her şey dokunmatik olmuş, arada kalkıp numuneyi gezdirmek gerek, büyüt büyüt nereye kadar arkadaş
Üşengeçliğe hiç gerek yok
zaten anahtarlı çoklu prizler mevcut ama yinede güzel
Naim sana katılıyorum e bırakında millet oturduğu yerden bi kalksın yanii…
Anahtarlı priz diyen arkadaşlarada katılmiyorum çünkü o prizler pek sağlıklı olmuyorlar bi müddet kullanıyorsun sonra o anahtar ısınma yapıyor ve kullanılamaz hale geliyor zaten bu anahtarlı prizler bu yüzden pek tutulmadı… En güzeli eski yöntem tak fişi prize bak işine..
cok sacma ve gereksiz birsey bu. senelerdir acma kapama anahtarli pirizler satiliyor 1 dumeye basarak elektirigi kesebiliyorsum pratik cozum iste, oteki turlu sacma seylere gerek yok bence !
ee cikartmak icin gerekeni yapmislar. da abi bunu takarken napicaz 😛
takmak icin de fis takma robotu yapmalari lazim 😀
Belkim firmasinin uzaktan kumandali conserve adi verdigi akim korumali priz piyasada satilmakta. Artik hayal degil
Biz 2 senedir Avustralya’da uzaktan kumandalisini kullaniyoruz zaten. Ustelik devlet her eve ucretsiz veriyor. Sadece o d degil asagidaki linke bakarsaniz ucretsiz olarak neler veridligini gorursunuz.
http://www.climatesmarthome.com/what_you_get.html
Kablosuz akım korumalı prizler zaten piyasada satılmakta.
örnek :
http://www.belkin.com/conserve/switchav/
gereksiz! boş yere ar-ge paraları harcanmış kesinlikle kullanım ömrü olmayan bir çözüm.
Herşey kablosuz her şey dokunmatik olmuş, arada kalkıp numuneyi gezdirmek gerek, büyüt büyüt nereye kadar arkadaş
Üşengeçliğe hiç gerek yok
Fişleri tak çıkar belli bir süre sonra duvardaki priz yıpranıyor , duvardan çıkıyor bu da tehlike arz ediyor .. şimdi anahtarlı topraklı erkek fiş yapmışlar , 2 aydır kullanıyorum şimdilik memnunum . birde duvara takılan priz çoğaltıcılar var , bunlarında anahtarlısını yapmışlar ( 2’li olanı Bauhaus ta görmüştüm ) 4’lü olanı bulursam alacağım ..
Bir elektrikçi olarak güzel icat
teferruat ve uretim maliyet…. bu iş tutmaz. hem prize okadar gidicem, egilicem, ee? hani bunun espirisi? dokunmakla çekmek arasinda ne fark var
bununla uğraşacaklarına kablosuz elektrik için çalışsınlar bence…