Teknolojinin gelişmesiyle beraber işlerin işleyişi ve hayatımız oldukça büyük bir hız kazanmış durumda. Artık teknoloji sayesinde ofis içerisinde olmasanızda, ofisteki işlerinizin çoğunu yerine getirebiliyorsunuz.

Akıllı telefon ve internetin yaygınlaşması sonucu hepimizin oldukça sık kullandığı dijital verileri saklamak da ayrı bir sorun oluşturmaya başladı.

Çektiğimiz fotoğraflar ve videoları bir kenara koyacak olursak, üzerinde çalıştığımız taslaklar, video projeleri, tasarımlar, projelerde artık birer dijital veri halıne gelmiş durumda. Bir tatile ya da iş gezisine çıktığınızda, işleri sürdürebilmeniz için verilerinizle iç içe olmaya devam etmeniz gerekiyor. Bu yazımızda tatilde verilerimizi nasıl yanımızda taşırız sorusunun cevabını arayacağız.

Giriş seviyesi kullanıcılar için taşınabilir diskler ve Bulut Depolama

Taşınabilir diskler

Çalışan ya da çalışmayan insanların çoğuna yetecek olan bu çözüm önerimiz, biraz standart kullanıcı profiline hitap ediyor.

Hem tatilde sıkılmamanız için yanınıza alacağınız dijital verileri, hem de tatilde arşivinize ekleyeceğiniz yeni fotoğraf ve videolara yetecek kadar kapasiteye sahip bir taşınabilir disk çözümü, giriş seviyesi kullanıcı kitlesine yeterli gelecektir.

Özellikle internet erişiminin kısıtlı olduğunu düşündüğümüz tatil senaryosunda hayat kurtarıcı öneme sahip olan taşınabilir diskler, büyük kapasiteleri sayesinde pek çok film, oyun, müzik ve diğer bilgileri bünyesinde barındırabilecek seviyede.

Taşınabilir disklerin sunduğu faydaları biraz daha açacak olursak, kişisel bilgisayarınızın yedeğini taşınabilir diskinize alıp, gittiğiniz yerde edineceğiniz bir bilgisayarda kullanıma devam edebilirsiniz. Özellikle WD‘nin My Passport tabanlı disklerinde kullanılan SmartWare yazılımı sayesinde önemli dosyalarınızı, belli süre aralıklarıyla yedekleyebiliyorsunuz. Böylece size lazım olacak tüm dosyalar, taşınabilir bilgisayarınızda olacaktır.

Bulut depolama

Eğer internet erişiminin problem olmadığı bir yerdeyseniz, bulut depolama teknolojisi de sizlere göz kırpıyor. Özellikle Dropbox gibi ücretsiz belli bir miktar alan sunan hizmetler, normal bir kullanıcı için oldukça yeterli.

Telefonunuza ve tabletinize kuracağınız bulut depolama yazılımı sayesinde, çektiğiniz fotoğraflar ve videolar doğrudan bulut depolamaya yüklenebiliyor. Böylece herhangi bir fiziksel disk seçeneğine ihtiyacınız olmadan, verileriniz bulut tabanında saklanabiliyor.

Ülkemizde mobil internet fiyatları ve belli fiyatlara alınan kullanım alanlarının kısıtlılığı ise, bu hizmetin önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor.

{pagebreak::2}

İş amaçlı ve üst seviye kullanım koşulları için Windows to Go ve Apple Time Machine / Capsule

Bilgisayarı hem kişisel işleriniz için, hem de yaptığınız profesyonel çalışmalar için kullanıyor; işlerinizi tatil yerinde de sürdürmek istiyorsanız, bu seviyede kullanıcılar için de çözüm önerilerimiz bulunuyor.

Akıllara hemen “taşınabilir bilgisayar al, çok uğraşma” fikri gelebilir. Fakat profesyonel sektörlerde kullanılan masaüstü sistemler, hala oldukça yaygın. Yüksek işlem gücüne gerek duyan bu sistemlerdeki işlerinizi devam ettirmek için, o ağır kasaları yanınızda gezdirmenize gerek yok.

Apple Time Machine / Time Capsule

Mac OS işletim sistemini kullanan cihazların, yedekleme konusunda avantajı bulunuyor diyebiliriz. Özellikle iMac ya da Mac Pro gibi masaüstü çözümler kullanıyorsanız, işlerinizi başka bir Mac bilgisayarda devam ettirebilirsiniz. Hem de hiç bir kayıp yaşamadan.

Time Machine ve Time Capsule adlı Apple yazılımları, yedeklemeyi oldukça kolay bir hale getiriyor. Apple’ın yedek yazılımına ek olarak, WD markalı bir harici disk kullanıyorsanız, SmartWare adlı yazılımı da kullanabilirsiniz.

Time Machine ne yapar?

Rehberimizde anlattığımız yazılım ise Apple Time Machine. Çalışma mantığı oldukça kolay olan program, sadece Mac OS’un desteklediği dosya sistemiyle biçimlendirilmiş bir harici diske ihtiyaç duyuyor. Eğer bu disk, sizin bilgisayarınıızn kapasitesindeyse, tüm bilgileri otomatik olarak yedekliyor.

Saatlik, günlük ve aylık olarak kayıt tutan program, aksi bir halde geri dönmenizi sağlıyor. Özellikle önemli bilgileri olan ve kullanıcılara tavsiye ettiğimiz bu yöntem sayesinde, verileri kaybetme ihtimaliniz oldukça azalıyor.

Eğer bilgisayarınızdaki kapasiteye denk gelecek bir diske sahipseniz, tüm bilgisayarınızı aynı şekilde, başka bir Mac cihazda tatilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Time Machine‘i kullanmak için, Apple‘ın destek verdiği bir disk kullanmanız gerekiyor. WD‘nin My Book for Mac, My Book Studio, My Book Thunderbolt Duo ve My Book Velociraptor Duo gibi modelleriyle, istediğiniz işlemleri yerine getirebilirsiniz.

Windows to Go

Windows 7 ve Windows 8‘in en yüksek sürümlerinden biri olan Enterprise kullanıcısı ve Windows to Go destekleyen de bir diske sahipseniz, Microsoft sizler için güzel bir özellik sunmu durumda.

Windows 7 ve 8 tabanlı sisteminizin komple bir yedeğini alan teknoloji, bunu istediğiniz diske kopyalıyor. Daha sonra harici diski başka bir bilgisayara takıp çalıştırmanız yeterli. Mevcut sisteminiz, USB üzerindeki diskten, başka bir bilgisayarda çalışmaya devam edecek.

 

Tabi bu teknolojiyi USB 3.0 gibi hızlı bir bağlantı arabirimiyle kullanmanız çok daha mantıklı olacaktır. Böylece performans daha başarılı olacaktır.

:: Tatile çıkarken, işlerinizi nasıl sürdürüyorsunuz?