Reklam

Tatile Çıkarken Bu Cihazları Unutmayın!

9
Reklam

Yazın gelmesiyle beraber pek çok insan, tatil yörelerine akın etmeye başladılar. Yolculukta en çok dikkat edilmesi gereken şey ise çok ağır olmayan valizler. Uçaklarda 20 kilo aşımından sonra alınacak olan ek bagaj ücreti ve taşıma eziyetini düşünürsek, yolculuklarda yanımıza optimum çözümleri almalıyız. Siz tatie çıkarken masaüstü bilgisayar götüren gördünüz mü?

Tatile çıkarken yanııza almanız gereken teknolojik ürünleri, sizler için araştırdık. İlk olarak internet bağlantısı üzerinde durmak istiyoruz. İnternet erişiminiz olmadığı an yanınızda ne taşırsanız taşıyın pek önemli değil.

İnternet Erişimi:

Reklam

Tabiki de elinize ADSL modem alıp, yazlığınızda hat açtırın diye bir öneride bulunmayacağız. Türkiye’de sabit telefon ücreti gibi tuhaflıklar varken bu tip yöntem hem taşınabilirliği azaltıyor hem maaliyetli oluyor. Sonuçta tatile çıkıyorsunuz, evde oturmayacaksınız. O yüzden sizlere taşınabilir bir çözüm gerekli.

Eğer akıllı telefonunuz varsa Wi-Fi Hotspot üzerinden internet bağlantınızı, tablet ve dizüstü bilgisayarlarla paylaşabilirsiniz. Bu yöntem en makul ve ekonomik çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntemi kullanırken bir data paketi sahibi olmanız gerekiyor. Ayrıca bu data paketini aşmamaya da özen göstermek şart.

Akıllı telefonunuz yoksa, operatörlerin USB modemleri de bir diğer çözüm olacaktır. Bu modemlerde 1 GB paket için ayda 9 liradan başlayan fiyatlarla internete bağlanmak mümkün. Ancak paket aşımı konusuna bu yöntemde de dikkat etmeyi unutmayın

Öte yandan internet servis sağlayıcıları internetinizi geçici bir süre için taşımanıza da izin veriyor. Yani 2-3 ay gibi yazlıkta kalmayı planlıyorsanız bu süre içinde ev telefonunuzu ve internetinizi yazlığınıza taşıyabiliyorsunuz.

Otel, tatil köyü ve benzeri bir mekana gidiyorsanız ortamda bulunan kablosuz ağı kullanmak ise bir diğere çözüm.

Ancak bu tip halka açık yerlerde internetin yavaş olabileceğini unutmayın. Ayrıca güvenlik konusunda da her türlü önlemi de almayı unutmayın.

{pagebreak::2}

Akıllı Telefon Seçimi:

Artık pek çok teknoloji meraklısı akıllı telefonlara sahip. Tatile çıktığımızda da yanımızda olmalı. Peki yanımıza nasıl bir akıllı telefon almalıyız?

Şarjı çabuk biten, güneş altında ekranı zor gözüken, kötü fotoğraf çeken bir akıllı telefon ile tatilde epey sıkıntı yaşamanız muhtemel.

Telefonu her zaman şarj etmeniz gerekecek ve bu sizi gereksiz bir stres içine sokacak. Kötü fotoğraf çeken bir akıllı telefon, başka bir kamera ihtiyacı doğuracağından, taşınabilirliğinizi azaltacak.

İyi fotoğraf ve video çeken, şarjı uzun giden, geniş ve okuması rahat bir akıllı telefon, yaz aylarında tatilde işinizi görecektir.

İnternet erişimi kısmında söylediğim gibi Wi-Fi Hotspot desteği olan bir telefon tercih etmenizde fayda var. 3G modem masrafından sizi kurtaracaktır. Telefonunuzu 3G modem olarak kullanabilirsiniz.

Telefonlar artık hepsi belli bir performans seviyesini aştığı için, performans kriterini biraz aşağıda tutuyorum. Günlük işleri pek çok 1 GHz hızında çalışan tek çekirdekli akıllı telefonlar yerine getirebiliyor.

Tabi oyunseverler için performans önemli kriter. Yanına konsol almadan telefonla oyun konusunu geçiştirmek isteyenler için güçlü ve geniş ekranlı telefonları öneriyoruz.

4.3 inç ve üzeri ekranlarda oyun deneyimi tatminkar oluyor. Oyun için mobil telefonlardaki grafik işlemciye de bakmanız lazım. Oyun deneyimi için en az çift çekirdekli Qualcomm işlemci ya da Tegra 2’yi öneriyorum. Model vermek gerekirse oyun için Sensation, Galaxy S2 yeterli. En üst segmentte ise Galaxy S3 ve One X modelleri hazır bekliyor.

{pagebreak::3}

Tablet Seçimi:

Tablet bilgisayar taşıma isteği biraz kişisel bir konu. Kimileri tablet taşımaktansa akıllı telefon ve taşınabilir bilgisayar ikilisini tercih ediyorlar.

Çünkü geniş ekranlı bir akıllı telefon, tabletin yaptığı pek çok işi yapabiliyor. Mevcut iOS ve Android tabanlı tabletlerde bilgisayarda yaptığımız pek çok işlemi yapamayabiliyoruz. O yüzden yaptığınız işlere göre seçim yapmanız mantıklı olacak.

Eğer belli bir işle uğraşmıyorsanız, sosyal ağlar, internet erişimi, fotoğraf yollanması ve editleme gibi pek çok işlemi tabletler, pratik bir şekilde yapmaktalar.

Tablet seçiminde de şarj süresi çok önemli. Bu konuda Apple’ın Yeni iPad modeli öne çıkıyor. Mevcut tablet seçiminde iPad öneriyoruz. Daha özgürlükçü düşünen Android severler için de Galaxy Tab ve Asus Transformer çözümleri yerinde tercihler olacaktır.

Taşınabilir Bilgisayar Seçimi:

Artık buradaki önerimiz Ultrabook’lardan yana olacak. Çünkü netbook modelleri düşük performans ve kalın yapılarıyla artık iş halletmekten çok iş çıkaran yapıda olmaya başladılar.

Örnek vermek gerekirse 1.6 GHz hızında Atom işlemcili netbook ile tatiliniz zehir olabilir. Fakat Ultrabook modelleri güçlü Core i5 ve i7 işlemcileri, hızlı kullanımı, yüksek pil gücü, hafif ve ince tasarımı ile tam taşınabilir bilgisayarın olması gerektiği gibi.

Ultrabook seçiminde ekran parlaklığı ve kullanılan hard diski iyi seçmeniz gerekiyor. Ayrıca sıcak yaz aylarında ısınmaması da gerekli. Alttan fan ile soğuturum gibi iş çıkaran çözümler, tatil keyfini negatif etkileyecektir.

Ultrabook’larda ise en az 5 – 6 saat pil süresi sunan modelleri öneriyorum. Kapağı açıp, bütün güne işlerinizi yayabilmeniz lazım. Artık heryerde fiş aramaya gerek yok. Hatta yanınızda adaptör bile taşımayın. Son olarak disk seçimi önemli. Eğer çok veri benim için hızdan önemli diyorsanız mekanik diskli model seçin. Fakat hız önemli diyenler kesinlikle SSD’li çözümlere yönelmeliler.

{pagebreak::4}

Kamera / Fotoğraf Makinesi Seçimi:

Bir tatilde belki yanımızda mutlaka olması gereken cihazların başında fotoğraf makineleri geliyor. Evet belki bazılarınız ‘cep telefonları varken fotoğraf makinesine ne gerek var’ diyorsunuz. Ancak olay tam olarak öyle değil.

Cep telefonları günü kurtaracak kalitede fotoğraflar çekiyor olsalar da halen bu iş için özel olarak üretilmiş bir fotoğraf makinesinin kalitesi ve hızına erişebilmiş değiller.

Bu yüzden önerimiz tatile giderken yanınıza mutlaka ve mutlaka bir fotoğraf makinesi alın.

Eğer fotoğraftan anlıyor ve ciddiyseniz dijital SLR türü bir model öneririz. Giriş seviyesinde Canon 1100D, Nikon D3200, giriş üstü seviyede Canon 600D (yeni modeli 650D de çıktı) ve Nikon D5100 güzel bir seçim olabilir. Ayrıca aynasız olarak tabir edilen cihazları da öneririz. Bunlar arasında Sony Nex ailesi, Nikon 1 modelleri, Panasonic GF5 iyi seçimler olabilir.

Bunlara ek olarak çok uğraşmak istemeyenler için orta seviye bir kompakt modeller de öneririz. Fiyat aralıkları 250-500 TL arasında değişen bu modeller de fazlasıyla işinizi görecektir.

Öte yandan eğer deniz kenarında da kullanmak istediğiniz bir fotoğraf makinesi arıyorsanız su geçirmeyen modellere yönebilir ya da ‘housing’ adı verilen özel sualtı kılıflarından edinebilirsiniz.

{pagebreak::5}

Oyun Konsolu Seçimi:

Yazın en güzel rahatlama yöntemlerinden biri de şüphesiz oyun oynamaktır. Oyun oynayarak hem kafanızı dağıtabilir, hem de fantastik dünyalara geçiş yapabilirsiniz. Xbox 360, PlayStation 3 gibi konsollar ve bilgisayarlar yazın hareketliliğine ayak uyduramayacağı için bu konuda elemek zorundayız.

Oyunları yaz için ikiye ayırabiliriz. Biri profesyonel oyunculuk, diğeri ise anlık zevk almaya yarayan basit oyunlar. Basit oyunlar için ekstra cihaz almanıza gerek yok. Eğer iOS, Android ya da Windows Phone gibi akıllı telefonlara sahipseniz binlerce farklı oyuna kendinizi kaptırabilirsiniz. Bu konuda Android ve iOS fazlasıyla ön plana çıkıyor.

Profesyonel oyunları yazın gittiğiniz her yerde oynamak istiyorsanız da bu sene piyasaya çıkan PS Vita tam size göre. PS Vita ile PlayStation 3’e yakın kalitede grafiklere sahip oyunlar oynayabilir, internet bulduğunuz her yerden multiplayer oyunlara katılabilirsiniz. Eğer PS Vita’nın 3G’li modelini alırsanız her yerden online oynayabileceğiniz için bağımlılık yaratabilir, dikkat!

Kulaklık Seçimi:

Tatil yerine ses sistemi götürmeniz zor. O yüzden iyi ses verebilen bir kulaklık taşımanız gerekecek. Yaz aylarında terletecek kulaklıklardan uzak durulmalı. Özellikle kulaküstü kulaklıklar yerine, kulak içi çözümleri tercih edin. Kulakiçi kulaklıklar güneşlenmenizi engellemezken, dışarıdan gelen sesleri de başarılı bir şekilde kesecektir.

Sennheiser CX 200, 300 ya da Creative EP630 gibi uygun fiyatlı çözümler yeterli olacaktır. AKG K 511’i de eklemek istiyorum. Kulak üstü seçimlerde etkili bir model.

:: Sizin tatile çıkarken yanınızdan ayırmadığınız teknolojik ürünleriniz neler?

 

 

9 Yorum

  1. ohooo hocam sizin ki de iş mi yaa hem tatil sezonu biterken haber yapıyorsun hem de tuzlu ürünlerden bahsediyorsun ayrıca kulaklıkta creative ep630 u anladım ama sennheiser cx 300 e neden 130 küsür para vereyim ki mis gibi philips’in de kulakiçi kulaklıkları var hem ekonomik hem mükemmel ses kalitesi 🙂

  2. Arkadasım orada philips kalitesi süper filan yazmissin ben sana Akg modellerinde mp3 dinlemeni tavsiye ediyorum o zaman farkı çok daha iyi görürsün kaliteli kulaklık başka

  3. İlk sayfada mobil inetrneti kullanırken kotanın geçilmemesine dikkat edilmesi yazılırken, sonraki sayfalarda tatilden bir kaç fazla fiyatlı ürünler önerilmiş. Üstelik bunun adı tatil, sürekli elektronikle içli dışlı olmaktansa doğanın kucağına atlamak daha mantıklı olmaz mı?

  4. Sennheiser’a neden para vereyimki diyip philipsi oven arkadas sanirim hayatinda hic bi sennheiserdan veya akg, bose, shure vb. Gibi markalardan muzik dinlememis. Biraz para ekleyip bu kulakliklardan birini alip kulagina taktiktan sonra philipsi sony i unutuyor mu unutmuyor mu gorelim 🙂

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version