Reklam

Tazeleme Oranı Nedir?

0
Reklam

Gerçekte var olan problem hareket aralığıdır. Hareket aralığı görüntüler ekranda aktığı zaman oldukça hızlı hareket eder veya bazı durumlarda bölümden bölüme kayış yavaştır. Hz, saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. LCD ekranların teknik özelliklerinde gördüğümüz 60 Hz, 120 Hz veya 240 Hz terimleri 1 saniye içersindeki hareket aralığının hızını belirler.

Spor aksiyonları buna en iyi örnektir. LCD ekran üzerinde futbol maçı izlerken bazı bölümler veya yavaşlatılmış çekimlerde bulanıklıklar görülebilir. Bu LCD ekranın hareket aralığından kaynaklanabilir.
{pagebreak::Titreşim ve Kesiklik}

Reklam

Çoğu üretici bu etkileri elimine edebilir ya da azaltabilir. Üreticiler geçtiğimiz yıl içersinde hareket aralığını arttırarak 120Hz ve 240Hz gibi değerlere getirdiler.

LCD TV’nin hareket aralığındaki sorunlar kesintilerle gün yüzüne çıkar. Bu durum özellikle hareket karelerinde gözle görülür bir hal alabilir. LCD TV’nin tazeleme oranı ne kadar yüksekse titreşim ve kesiklik o kadar azalır.
{pagebreak::Çözüm kumanda da}
120Hz/240Hz tazeleme oranında film ya da program izlerken arka planda istenmeyen gürültülerle karşılaşabiliriz. Yani tazeleme oranınız yüksek olduğunda bazı görüntüleri iyi göremeyebilirsiniz. Bu aslında size sunulan yayından kaynaklanmaktadır. Yayın sizin tazeleme oranınız için ayarlanmamıştır ve siz yüksek tazeleme oranı ile kötü görüntüler izleyebilirsiniz. Arka plandaki bilgilerin artması size iyi bir şey gibi gelebilir ama yukarıdaki gibi durumlara alışmanız gerekmektedir.

Bizim önerimiz 120Hz/240Hz özelliklerini sadece spor programları ve oyunlarda kullanmanız. Bu yüzden üreticiler 120Hz/240Hz özelliğini opsiyon olarak sunarlar (uzaktan kumanda üzerindeki bir butonla).Bu sayede siz seçim yapma özgürlüğüne sahip olursunuz.

:: Aldığınız TV’nin tazeleme oranını biliyor musunuz?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version