15 Temmuz 2016 günü yaşanan hain darbe girişimi sırasında bombalanan ve ağır hasar alan Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde güvenliği en üst düzeye çıkarmak için yapılan çalışmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.
Son dönemde hızla yaygınlaşan insansız hava araçlarına karşı anti drone sisteminin kurulmasının ardından bu kez, bilgisayar sistemleri üzerinden gelebilecek saldırılara karşı önlemlerin alınmaya başlandığı öğrenildi.
Bu kapsamda Habertürk’ün paylaştığı bilgilere göre, TBMM bünyesine görev yapmak üzere CEH sertifikalı 22 beyaz hacker istihdam edilecek.
KPSS ve dil sınavlarında alınan puan etkili olacak!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iş ilanında, istihdam edilecek kişilerde aranan temel teknik ve mesleki özelliklerin yanı sıra özel niteliklerden bazılarının şunlar olduğu ifade ediliyor:
- Incident Response (güvenlik olaylarına müdahale) operasyonları konusunda deneyim.
- SOC/SOME (siber olaylara müdahale) bilgisi ve deneyimi.
- Certified Ethical Hacker (CEH) sertifikasına sahip olmak.
- Sızma ve stres testleri, şifreleme, firewall, saldırı önleme sistemleri, zafiyet tarama sistemleri ve benzeri güvenlik süreçleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibi.
İstihdam süreci için tercih edilen yol ise, sosyal medya üzerinde özellikle güvenlik uzmanları tarafından büyük eleştiri alıyor. Zira, adayların sürece katılması için KPSS sınavından 70 ve üzeri bir puan alması gerekiyor.
2016 veya 2017’de yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda alınan KPSS P3 puanının yüzde 70’i ve son 5 yıl içinde İngilizce dilinde yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya buna denkliği Yükseköğretim Kurulu’nca kabul edilen YDS dengi puanın yüzde 30’unun işe alınma sırasında esas alınacağı ifade ediliyor.
En yüksekten düşüğe doğru yapılan puan sıralaması sonucunda ilk 220 aday, sözlü ve uygulamalı sınava çağrılacak. Yapılacak sözlü ve uygulamalı sınav sonucunda oluşacak başarı sırasına göre adaylar işe alınacak.
:: Hacker istihdamı için KPSS’nin baz alınması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hacker birinin İngilizce dili olmaması yada kpss’den gözü kapalı 70 üzeri alamaması gibi bir ihtimal yok, neyi eleştiriliyor ki mevzunun, kendini hacker zanneden sağdan soldan üç beş script bulup lamerlik yapan mahalle veledleriyle gerçek hackerları karıştırmayalım lütfen.
Gerçek bir siber güvenlik uzmanı istiyorlar ise bu dedikleri zaten çocuk oyuncağı, bu sebeple çok takılmamak lazım. Asıl merak konusu bence bu kişileri kimin nasıl bir mülakat ve test metodu ile işe alacağı.
Çok iyi seviyedeki siber güvenlik uzmanlarından tavsiye ve danışmanlık almaları şart gibi görünüyor.
hacker deyince aklıma güven vermeyen tipler geliyor. kendileri hacklemesin tbmm yi
iyi de bu hackerların daha sonra birileri tarafından kandırılıp bilgileri vs başkalarıyla paylaşmama garantisi nasıl olacak?