Geçtiğimiz haftanın başlarında IMEI atma- IMEI klonlama ve kaçak telefon kullanımını önlemeyi hedefleyen yeni “Sinyal Kanunu” teklifinin TBMM’ye geldiğini paylaştık. Bugün itibariyle karar meclisten geçti. Peki yeni dönemde bizleri neler bekliyor? Bu kanun kimleri etkileyecek?
Kaçak telefonlara IMEI klonlama dönemi bitiyor! Kurunun yanında yaş da yandı
Günümüzde TL’nin değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle giriş segment telefonlar asgari ücret seviyesini aşmaya başladı. Orta segment telefonlar memur, amiral gemisi modeller ise milletvekili maaşına ulaştı.
Telefonlardan alınan vergi de neredeyse cihaz ile aynı meblağda olduğu için yüz binlerce hatta milyonlarca insanın kaçak telefonlara yöneldiğini ve bu şekilde masa altı bir piyasa oluştuğunu gördük. Bu durumu engellemek içinse bazı adımlar atıldı.
Anayasa Mahkemesi’nden Sosyal Medya Yasası kararı! İptal mi ediliyor?
Tabii bu kaçak telefonları kullanabilmek için IMEI atma- IMEI klonlama adı verilen yasa dışı bir yöntem kullanılıyor. Eski veya arızalı cihazların IMEI numaraları yurt dışından vergisiz şekilde gelen telefonların yazılımına işleniyor.
Bu durumu tespit edip önüne geçmenin tek yolu ise aynı IMEI numarasını kullanan birden fazla cihazın sinyal göndermesi durumunda hepsini kapatmak. Bunun ardından orijinal IMEI adresini barındıran, yani Türkiye’den satın alınan telefonun sahibi faturasıyla birlikte ilgili kurumlara ve servise başvurarak cihazını açtırabiliyor.
Peki bugün kabul edilen Sinyal Kanunu bu durumun nasıl önüne geçecek? Şu anda piyasada atıl vaziyette duran yüz binlerce eski veya bozuk telefon mevcut. Düne kadar bu cihazların kullanılması, yani tekrar sinyal vermesi için 7 yıl bekleniyordu. Fakat artık 1 yıl beklenecek.
Dolayısıyla bu 1 yıl içerisinde ya bu cihazların IMEI’leri kaçak telefonlara işlenecek ya da her bir cihaza belirli aralıklar ile SIM kart takarak sinyal göndermesini sağlamak gerekecek. Fakat belirttiğimiz gibi bunların büyük bir kısmı bozuk veya çoktan çöp olmuş durumda.
Yani bu cihazlara SIM kart takıp sinyal göndermesini sağlamanın bir yolu yok. Bu nedenle kaçak telefonlara IMEI numaraları kopyalanmadığı takdirde 1 yıl içerisinde kapatılacak. Kopyalanması halinde ise iki cihaz aynı anda sinyal gönderdiğinde tespit edilip her ikisi de kapatılacağı için eski telefon bir daha kullanılamayacak.
Tabii bu durum bir anda piyasadaki kaçak cihaz sayısını etkilemeyecektir. Fakat 1 yılın sonunda en az yarı yarıya olacak şekilde azalmasını sağlayacak. Ancak bu durumun beklenmedik bir yan etkisi de beraberinde geliyor.
Örneğin birçok kişi eski cihazlarını çekmecesinde yedek olarak saklıyor. Dolayısıyla ara sıra SIM kartlarını bu telefonlara takarak sinyal göndermelerini sağlamazlarsa onlar da kapatılacak. Fakat sadece bu kadar değil.
Birçok kişinin akıllı telefonları çift SIM kart destekli. Alındığı gün itibariyle yalnızca tek SIM yuvası kullanılmış, yani 2. yuvaya 1 kez dahi SIM kart takılıp kullanılmamış ise endişelenmelerine gerek yok. Ancak birçok kişi farklı nedenlerden dolayı her iki yuvayı yani IMEI adresini de aktif ediyor.
Bu nedenle aslında kullanmadıkları o 2. SIM kart yuvası onların yedek cihazları haline geliyor. Yani belirli aralıklarla SIM kartlarını diğer yuvaya takarak 2. IMEI adresi üzerinden de arama yaparak veya mesaj atarak sinyal iletildiğinden emin olması gerekiyor. Aksi taktirde yalnızca kullanılmayan yuvanın kapatılması söz konusu olabilir.
Peki kapatılma durumunda ne yapabiliriz? IMEI numaranız çalındıysa ve aynı anda 2 sinyal tespit edildiği için cihazınız kapatıldıysa veya belirttiğimiz örneklerdeki gibi 1 yıl sinyal göndermediği için kapatıldıysa ürünün faturasıyla birlikte servise ve de BTK’ya başvurmalısınız.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Vergiler düşürülmeli ki akıllı cihazlara ulaşım kolaylaşsın Kİİİ
Kaçakların önü bu şekilde azaltılacaksa azaltılsın
2 yıl garantisi olan cihazın 1 yıl sinyal vermemesi sonucu kapaması saçma sapan bir durum. imei klonlama işi durdurulumaz ve bu konu ilede alakası yok o işin. gider ucuz yeni bir düğmeli telefon alıp o imeiyi kaydeder . bunuda engellemenin 1 çaresi yok ve olmayacakta…
2 yıl garantisi olan telefonu yeni almışsındır. Ama niye 1 yıldır hiç kullanmıyorsun demezler mi ? Kapanırsa faturasıyla git açtır. Adam açılmaz demiyor. Fatura getir diyor
Günümüz şartlarında Telefonun telefon özelliğini kullanmadan dahi bütün işlerin yapılması mümkünken neden illa 1 yıl ?. Ben kendi kullandığım cihazın sim kartını takmadan kullanıyorum bir çok kez sadece Wifi özelliğini kullanarak sesli – sesli ve görüntülü görüşmelerimi yapabiliyorum istersem 5 yılda kullanmam telefon özelliğini cihazın donanımsal gücü yettiği sürece böyle bir kısıtlama yapmak yanlıştır cihazların kullanım ömrü denen bir şey var bu süre yazılım güncellemeleri ile bile belirlenmektedir en fazla 4 yıl sürüyor bu süre dolduktan sonra aktif görünmüyorsa kapatabilirler. 112 aramaları için sim kartı zorunluluğu olmaz ve olamaz yurt dışında adamlar telefonların acil durum hizmetini ve servisini sırf bu yüzden asla kapatmıyorlar nokta konum verisini her halükarda cihaz sisteme iletebilmektedir. Para uğruna böyle saçma işler yapılmamalıdır. Sim kartı olayı sadece cihazın verebileceği en son sinyali yakalamaya yarıyor ondan sonrası yok ama internete bağlanan her cihazın anlık konum verisi sürekli kayda alınıyor. daha bir sürü konu var ama buradaki esas amaç milleti silkeleyip parasına çökmek.
Ülke iyice can sıkıcı hale geldi
Sen kaçak kullanıyorsun galiba 🙂
Enteresan
Şahsen ben 2. telefonu çekmecede yedek tutuyordum. Bu bir külfet olucak.
E-sim bulunan cihazların kullanılmayan imeileri 1 yıl sonunda sinyal sisteminden çıkarılacak. Ancak telefonun son kullanıcısı kendisine ait bir e-sim ile tekrar aktif hale geleceği söyleniyor.
Ürünü alırken kdv ödüyorum, benim malıma benim iznim olmadan müdahale edilmesi çok yanlış, o halde devlet eski kullanılmayan telefonların kdv vs ni iade etsin.
Bencede
Haklsısın
iphone e sim kısmı nasıl olacak peki? Ben hiç aktif etmedim. Sorun yaşar mıyım?
15/20 yıllık telefonun faturas olsa ne olacak,basit bir konuşma aygıtı bu kadar vergiyi taşımaz, vergi ötv, verginin vergisi zaten haksız adaletsiz bir durum,amerikada bunlar neden olmuyor… ımeı vs bir şekilde çresini ulurlar
Böyle insaları magdur edenler cehennebin dibine gitsinlerr
Orijinal ve Türkiye garantili telefonlara müdahale etmesi resmen büyük haksızlık ve yine bu saçmaca alınan kararın altında çıkar yatıyor kaçağı önlemek daha yüksek fiyatlarla telefon satmak daha vergi almak bu gidişle millet telefon kullanmayı bırakıp eskisi gibi ptt önlerinde telefon kuyruğu olsun istiyorlar tam bir vicdansızlık bu alınmış karar milletin alım gücünü zaten düşürdünüz bide güçlükle almış oldukları pahalı telefonlara kapatmak kul hakkına girer ama bunlar ne anlar kul hakkından
Aynen öyle
Turkcell’den alınan BB cihazımı klonlamislar sanıyorum.Ayrica ailede nereden baksanız 7-8 tane eski telefon var.Canim ister kullanırım,istemez kullanmam,niye ikide birde kart takayım,şarj edeyim,bana ait telefonlar.Ayrica hiç birinin faturası vs.si de kalmadı artık bulamam.O tarihten bu yana faturanın mürekkebi uçar zaten.Bu önlem kişi haklarına saygısızlık.
Kaçak telefona engellemek için Türkiye’de telefon alanlar sıkıntı yaşayacak 🙂 gerçekten çok ama çok komik ;))
Çok saçma pahalı olduğu için coğu insan kaçak telefon kullanıyor fiyatı indirseler vatandaslara istediği telefonları alma fırsatı sunsunlar bence
suçluyu bulup cezalandırma yerine kolay olarak kapat gitsin.OLAN YİNE GARİBANA
Bir kereliğine af getirip kaydettirin bunu yapmadan önce sonra bu kanun uygulanmalı
Kesinlikle
Yakin zamanda 70 80 € ya Almanya dan gelen redmi 9a var Almanyadan gelen orjinal imei uzerinde calisiyor suan ne olacak simdi hicbir sekilde kullanamicakmiyiz
Çok yanlış bir uygulama olmuş, satın alınan vergisi ödenen bir ürünün kaçağı önleyeceğiz diye iptal etmeleri kişisel malın tahribine neden olur.Bu hususta kesin maddi davalar açılır ve devlet yüksek cezalara mahkum bırakılabilir.En basitinden acil bir durumda satın aldığım yedek telefonu kullanamayacaksam ve bundan bir maddi zararım olursa ben kesin dava açarım.
Saçma insanlara kimliklerine entegre kayıtlı imei verin ona cihazı kaydettirsinler ve cihazları devler sifrerelyip aktif edebilsin istesize güvenlik, bakın ozaman I’m olandiriyor kimi tabi bu dediğim, genel hatlari bu ana fikirle açıklar girilerek guzel bir sey çıkar bence
2 ay içinde anayasa mahkemesinin iptal edeceği bir karar.
Bu kadar küçük hesaplar yapan bı yönetim olamaz yaaa
Bı defolup gitmediler başımızdan
Yine bir aklıevvelin buyurduğu bi saçmalık oldu. Bu şekilde kaçak kullanımın önüne geçebilmek imkansız bence burda başka bir amaç var olan yine garibana vatandaşa oldu. Çekmecede yedek tutulan ya da çocuğu oyun oynasın diye hatsız kullanılan bisürü sağlam cihaz bu saçma salak karar yüzünden çöp olacak kaçak imei atmada da zerre azalma olmayacak. Birilerinin cebi dolacak. Yazık güzelim memleket ne hallere geldi.
Benim koleksiyonum var 400 kadar cihaz var nolcak şimdi? Saçmalığın daniskası…
Parasını ve vergisini ödeyip aldığın ürüne devlet el koyuyor, klasik araban var 1 yıl kullanmazsanız trafikten men edilecek aynı şey aynı mantık ya da yazlık eviniz var 1 yıl gitmediniz birdaha oturma izni yok
Ekonomiyi iyileştirmek yerine yaptıkları işlere bak. Ulan millet neden durduk yere garantisiz telefon alıp riske girsin.?.
Bunu hiç düşündüler mı acaba .?. Doymadınız, yediniz yediniz doymadınız. Eşşek yükü vergileri vatandaşa yüklediniz.!.
Allah sorsun sizlere. Dükkan yönetemeyecen insanlar ekonomi bakan olunca insanlar bunalımdan çıkamıyor…
En azından buna karismayin
Sen gel ülkede telefon alınmayacak bir enflasyon yarat, sonra gel bu enflasyondan kaçıp başka alternatiflere yönelen vatandaşını mağdur et
Bence şu anda mevcut Kaçak cihazları ımei kaydını yasal hale getirmek ve 2023 itibarıyla yeni kaçak cihazlar a yasak getirmek lazım
Sdn düzgün bir kamu oyu oluşturabilirsin, makam sahipleriyle içerik yapabiliyorsun; doğru bir işe vesile olabilirsiniz. Bu haliyle hiç hoş olmamış
Buna mesai harcayacak kadar boşluk var hiç dert yok sanki vergi için bin takla atıyor insanlar aç ekmek kuyruğunda pazarda elleri boş evde ne yemek yapıcam durumunda…ellerindeki ne varsa koy kapat çöp et mantığındaki zengin daha da zenginleşiyor onlara kimse dokumamıştır olan yine sade vatandaşa olacak üzülüyorum halimize
Rezillik hükümet vergileri indirip telefonları daha rahat şekilde satın aldırmayı kolaylaştırması gerekirken yaptığı tamamen pirenalık.Her kuşu ….tek leylek kaldı.
Berbat bir karar bunun yerine telefonları makul fıatlara çekip kimsenin kopyala yapıştır tarzı işlere yönelmesini engelleyebilir devlet bu çöZüm değil insanlara ceza olmuş bence
Herkes kdvsi otvsi ödenmis telefonlardan haklardan bahsediyor çekmecede yillardir kullanmadığı telefonun derdine düşmüş gibi gözüküyor peki yasa dışı IMEI caktirarak kaçak telefon kullanmak çok mu etik ( şimdi çatlak sesler duyar gibiyim o zaman makul fiyatlarda telefon olsun bizde kaçak almayalım olan garibana oluyor zengin ztn IMEI falan uğraşmaz) teknik olarak doğru vicdani sorumluluk olarak yanlış çünkü herkes bunu yapmıyor düşük gelirli olupta kaçak telefon kullanmayan milyonlarca vatandaşımız var bunların haklarına girmiş oluyorsunuz bu madolyonun bir yüzü ve masum olanı, diğer tarafı ise bu vergisi ödenmeyen kaçak ürünlerin ( dikkat ettiyseniz telefon demedim kaçak ürünlerin tamamından bahsediyorum ) bunların parası nereye gidiyor bu paralarla neler alınıyor? ( örneğin; uyuşturucu, silah, patlayıcı madde hangi örgütlere gidiyor.Orasi da sizin hayal gücünüze kalmış ) kulağıma bir çatlak ses daha geldi ( devlet insanları buna zorlamasın ) haklısınız devletimiz çok zengin refah bir ülke olsaydı da bunlara gerek kalmasaydi ama maalesef ki öyle bir durum yok !! Eee yani diyceksiniz ;
Arkadaşlar yine vicdanınızla başbaşa kalacaksınız bu paralarla askerime polisime sıkılan kurşuna destek mi olacaksin yoksa banane askerden polisten devlet düşünsün ben kendi cebimi düşünürüm mu diyeceksin bütün mesele bu !
Emrah Bey, yazdıklarınızı dehşet içinde okudum. Gerçekten de dünyadaki her kötü fikrin bir savunucusu varmış. İlk olarak tabi iki de kaçak, vergilendirilmemiş ürün kullanmak doğru ve etik değil. Ancak, bu artan oranların sorumlusu her geçen gün vergi oranlarını artıran hükümetten başkası değil. Vergi oranları makul ya da kabul edilebilir seviyedeyken, piyasada bu kadar IMEI klonlama işlemi yapılmış ya da pasaport kaydı yapılmış telefon yoktu. 1 telefon kendime 1-2 telefon Türkiye hazinesine gibi bir vergilendirme sistemini destekliyor olamazsınız. İkinci olarak kaçak telefon satın alan ya da bu doğrultuda satan insanların hepsini terör destekçisi ilan etmeniz de ayrı bir saçmalık. Umarım düşünceleriniz değişir bir gün değişir…
emrah saçmalamılş
Vergiyi hangi kurum ne için kullanıyor nerde kullanıyor nekadar kullanacak sorusuna hükümet şeffaf bir kontrol merkezi koysa eminim kimse bukadar vergisine daha doğrusu cebinden vediği parasına bu denli incelemezdi emin olurdu rahat bir şekilde teslim ederdi
Millet neden yurtdışı cihaz alıyor soran yok..
Buradan yasal yollar ile alinan ucuz bir telefonun kacak pahali cihaza imei kopyalanmasi mumkun ve cazipken .Bu önlemin bu yol ile alınması aşırı saçma ve adaletsizce.Başka bir yol bulunmalı…
Bu yasa resmen rezillik😡 bir Ak partili olarak bu yasanın derhal iptal edilmesini bekliyoruz!!! CHP uyuma da bir işe yara!!!
Elimizde sakladığımız, koleksiyon yaptığımız bütün cihazlar çöp olacak😡 Bu yasayı çıkaranlara haram zıkkım olsun hakkımız
Nereden çalacaklarını şaşırdılar…
nereye saracaklarını şaşırdılar adamlar nerden kırpsak milletin nasıl cebini boşaltsak diye olmadık işler yapıyorlar
onla şunla oyalanacagınıza telefon yapın beyler
İflas eden bakkal veresiye defterlerini karıştırılmış! Ekonomiyi düzeltecek acil tedbirler alacak yerde, küçük hesap peşindeler! Telefon fiyatlari yükselsin, ithalatcilarin cebi dolsun! Biz de yükselen vergilerle açığımızı kapatalım, derdindeler! Halkı kaçak telefonlara da artan fahiş fiyatlar değil mi?! Kaldı ki alınan bu karar bizim anayasal hakkımıza ters! Verilen hak geri alınmaz! Biz zamanında bu eski cep telefonlarını satın alırken faturasını aldık, vergisini ödedik! Aynı zamanda her telefon için tahsis edilen imei numarasını da satın almış olduk! Yani bu imei numarası kayıtlara geçmiş bizim yasal hakkımız! Ayrıca başka bir anayasa maddesine göre; devlet vatandaşın canını, malını ve iffetini muhafaza etmek durumunda! Benim bedelini ödeyerek satın aldığım imei numarasını da muhafaza etmek devletimizin görevi! Görevini yapacak yerde benim yasal hakkım olan imei numarasını da güvence altına almak zorunda! Bunu sağlamak işlerine gelmediği için yasal hakkımızı elimizden alıyorlar! Bizi temsilen milletvekilleri hakkımızı koruyacak yerde ithalatcilarin cebini kollamak ve yüksek vergi alımını savunmak durumuna düşmüş!
Allah bunların belasını versin. Ülkenin ekonomisinin içine sctilar! Bütün dertleri yoksul vatandaşın 3-5 kuruşuna göz dikip onu da ellerinden almak. Allah bunları helak etsin ınşallah!
devletimize buradan bir teklifim olacak, 01.01.2023 tarihine kadar türkiyeye giren ve girdirilen tüm cihazların erişimine müsaade etsin vergi almasın
02.01.2023 tarihi ve sonrası telefonlarda mesela ürün fiyatı 3000 tl ise vergisi 300 tl olsun , 6000tl-12000 tl arası cihazlarda vergi 500 tl olsun , 12000tl -50000tl arası cihazların vergisi 1000 tl olsun , zaten bunun alımını halk ağırlıklı olarak kkartı ile yaptığından ilk çekim bedelini vergi olarak tahsis etsin ardından aylık ödemesini bedel taksiti olsun ,yurt dışından yada buradaki bayi kanalı ile getiren herkimse bu işlem yapılsın öyle çalışsın , kimse kaçak yola başvurmasın , 2700 tl vergilerde alınmasın
Lütfen aklı selim birisi açıklasın bana; Maaşımdan güç bela köşeye biriktirdiğim para ile dünyada 18.000 TL civarında satılan bir telefonu 1% Kültür Bakanlığı Payı, 10% TRT Payı + 50% ÖTV + 18% KDV neticesinde 40.000 TL ye satın alıyorum ve kullanmadığım yada henüz ihtiyaç duymadığım bir sim slotumu sen bunu artık kullanamazsın 1 sene geçti denilerek erişim hakkım elimden alıyorlar. Ya lütfen ya, bıktım sizin bizi sevme biçiminizden! sebep ?”Kaçak IMEI ile Mücadele”. Teşekkürler.
Kaçaktan göçekten bahsediliyor ya da birileri bahsediyor diyelim siyasilerden ama türkiyenin en büyük alışveriş ve 2. el platformunda yüzlerce sayfa dolusu kaçak mal satışı ilanı var satanları bir türlü göremiyorlar ya da duymuyorlar sonra ceza Vatandaşa kesiliyor aslında görmedikleri ya da duymadıklarından değil yandaşlar kazansın vatandaş fakirken daha fakir değil SEFİL olsun gayretindeler. Platformun adını özellikle yazmadım bu platformda cevap yazanların % 99′ u o platformu biliyor zaten o platformda ayrıca bu yasal işlerden sorumlu olan kişiler dahi var satış yapan normalde Memurluklarının yakılması lazım tek tek tespit edilip.
benim anladığım kaçak kullananlar kapanmayacak( imei atmış olanlar.)
Birçok kişinin akıllı telefonları çift SIM kart destekli. Alındığı gün itibariyle yalnızca tek SIM yuvası kullanılmış, yani 2. yuvaya 1 kez dahi SIM kart takılıp kullanılmamış ise endişelenmelerine gerek yok. Ancak birçok kişi farklı nedenlerden dolayı her iki yuvayı yani IMEI adresini de aktif ediyor.
Bu nedenle aslında kullanmadıkları o 2. SIM kart yuvası onların yedek cihazları haline geliyor. Yani belirli aralıklarla SIM kartlarını diğer yuvaya takarak 2. IMEI adresi üzerinden de arama yaparak veya mesaj atarak sinyal iletildiğinden emin olması gerekiyor. Aksi taktirde yalnızca kullanılmayan yuvanın kapatılması söz konusu olabilir.
üstteki paragrafta endişelenmelerine gerek yok dediniz. ama ikinci paragrafın sonunda kapatılabilir diyorsunuz. bunu daha net açıklayabilir misiniz.
-telefonumun 2. sim yuvasını hiç kullanmaz isem kapanacak mı kapanmayacak mı.