Türkiye’de bulunan tersaneler uzun bir süredir sivil alanda dünya standartlarında üretim yapabiliyor. Askeri alanda bu kaliteyi yakalaması, hatta öncül ülkeler arasına girmesi şüphesiz ki 90’lı yıllarda fikri temelleri atılan ve 2004 itibariyle de somuta dökülmeye başlanan MİLGEM projesiyle birlikte oldu. Bu alanda gelinen son nokta ise şu anda deniz kabul testleri yapılan TCG Anadolu gemisi.
TCG Anadolu, son test sürecinde görüntülendi!
Yapımına ilk olarak 2014 yılında başlanan TCG Anadolu’nun (L-400) inşası Sedef Tersanesi tarafından tamamlandı ve suya indirildi. Yapılan testlerin ardından elektronik sistemlerin montajına başlandı. Bu yıl sonuna kadar da hizmete girmesi planlanıyor.
Fakat sanıldığının aksine TCG Anadolu aslında bir uçak gemisi değil. Bazı uçakların belli koşullarda iniş-kalkış yapmasına olanak sağlayan kısa ve eğimli bir pisti bulunan amfibi hücum sınıfında yer alıyor. Yani birincil amacı savaş veya operasyon sırasında bir bölgeye Kara Kuvvetleri birliklerin, zırhlı araçların ve tanklar çıkartma yapmasını sağlamaktır.
Tabii savaş ve operasyonlar sırasında üzerinden kalkış yapabilen İHA, SİHA, helikopter ve jet uçaklarıyla destekte bulunur. Fakat Türkiye geçtiğimiz yıllarda ABD tarafından F-35 projesinden çıkarıldığı için üzerine 50 ila 110 adet arası Bayraktar TB3 SİHA konuşlandırılmasına karar verildi.
Bununla birlikte, göreve göre üzerinde konuşlandırılan SİHA sayısının 10’a kadar düşürülebileceği ve yerine T-129 Atak ve Seahawk gibi helikopterlerin veya farklı hava araçlarının yerleştirilebileceğini belirtelim.
TUSAŞ ve Baykar tarafından yapılan açıklamalarda ise Hürjet’in ve MIUS’un bu gemiden kalkış yapabilen versiyonlarının da geliştirildiği söylendi. Yani hem insanlı hem de insansız jet motorlu uçaklar gecikmeli de olsa kullanılabilecek. Ancak F-35 kadar gibi görev yapabileceklerine dair bazı soru işaretleri mevcut.
Öte yandan geminin envantere alınması için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü görüyoruz. Yani 2022 sonuna kadar planlanan teslim töreni bir aksama olmadan gerçekleştirilecek. Zaten yukarıda paylaşılan tweette de görebileceğiniz gibi dışarıdan bakıldığında geminin göreve hazır durduğunu söyleyebiliriz.
Teknik özellikleri:
- Gemi boyu ve genişliği: 232×32 m
- Azami yükseklik: 58 m
- Maksimum sürat: 21 knots – 39 km/s
- Hareket siası: 9 bin mil
- Ağır yük garajı: 1410 m²
- Hafif yük garajı: 1880 m²
- Gemi havuzu: 1165 m²
- Hangar: 900 m²
- Uçuş güvertesi: 5 bin 440 m²
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
arkadaslar bu gemiyi askeri feribot misali dusunebilirisniz savas zamaninda dusman karasularina tankzirhli arac helikopter vb askeri techizatlari ve araclari tasimak icin kullanilirlar. editorunde dedigi gibi aslinda dunyada hafif ucak gemisi olarak bilinir. fakat ama ucaktan ziyade diger askeri techizatlari tasimaktir. ucak konusunda vtol stol svtol gibi yetenekleri olan ucaklar icin kullanilabilir. ornegin f35 harrier yak141 gibi. fakat yak141 iptal edildi. harrierlar artik jretilmiyor ve performanslari yetersiz. f35dende banlandik. o nedenle koyacak ucagimiz yok. mius konusunda motorlari bu gemiden kalkisina izin vermeyecek. o nedenle siha disinda cok bi alternatifimiz kalmiyor. Fakat tcg anadolu gibi italyan l400 gemisi altyapisi ile bir gemi projemiz daha var. bu gemide tcg anadolu ile ayni olacak ama eger guverteye katabor gibi ucaga ivme kazandirarak ucmasina yardimci olacak sistemler eklenebilirse o seceneklerimiz bollasir. mius gibi secenekler dusunulur. bu guncellemeyi anafolu icin yapamamizin sebebi. anadolunun tamamlanmis olmasi ve guncelleme maliyetinin pahali olmasi. fakat ikinci gemi icin sansimiz var ki mius icin ikinci gemi dusunuluyorsa mutlaka benzer bir sistem yapilir
Zaten 10 tane böyle gemimiz var dimi bı işi basite indirgemekde üstünüze yok.
Tcg anadolu pistinde yapilan degisiklik nedeni teslimati uzadi.Tcg Anadoluya yeni yapilan hurjet,mius ve tb3 ler inebilecek.hafif bir ucak gemisi,anfibi gemi,siha gemisi gibi kullanilabilecek.
ALLAH C.C Kazadan beladan vede düşmandan korusun devletimize milletimize hayırlı uğurlu olsun inşallah AMİN. Bazıları atak geçirirken TÜRKİYE ATAK YAPTI DEVAMI GELİR İNŞALLAH HAYDİ HAYIRLISI.
Brezilya dan yola çıkan Neo sao paolo uçak gemisinin asbest gibi bir sebeple ülkemize girişi engellendi. Biz bununla farklı büyük adımlar atacaktık ki çevreci gözüken zihniyet gelip geldi.
O gemi söküm için geliyordu,hurda yani.
40 yıllık eski bir gemi ne yapacaktın hurdayla. Akla bak yahu.
Emeği geçen herkese helal olsun.
Bu milletin başaramayacağı bir şey yoktur. Yeter ki içeriden birileri sabote etmesin.
Türkiye Cumhuriyeti devleti için vatanı milleti için çalışan mücadele eden üreten her bir devlet görevlisi mühendis veya işçilerden Rabbim razı olsun güç kuvvet versin İNŞALLAH muhteşem projeler 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿👍👏👏👏👏
ALLAH devletimize zeval vermesin
Son derece harika devamını bekliyoruz
Bittimi biz ne yapacağız merak ediyorum. Bittikten sonra bizim de ayağımızı kaydirmasalar bari işimdendeolmak istemiyorum ☹️
Projenin içinde çalışıp görmek daha da heyecan verici, bu gurur hepimizin
Yazacak çok şey var. Fakat en önemlisi, birseyleri yapabilme kabiliyeti kazanmaktır.
Dünya da örnekleri var ama bu tcg son sistem donatılarla ön plana çıkıyor mius de güncelleme aşamasında f35 gibi dikey iniş kalkış özelliği ile ilgili çalışmalar sürüyor güzel şeyler olacak karadeniz gazi akkuyu ve akdenizdeki sahip olabileceklerimiz ile birlikte gücümüze güç katabilmemiz icin daha fazla teknofest gibi yada arge çalışmalarını artırmak gibi seçenekleri ivedilikle hayata geçirmemiz lazım
Tek merak ettiğim şey var oda bu geminin hava savunma sistemi varmı yada savaş uçaklarına karşı kendini nasıl savunacak
(!!!) Aslında pervane de yok, yelkenle idare edilecekmiş pist kullanımını engeller diye kürekte karar kılınmış…