Son zamanların en büyük hesaplaşmalarından biri bugün Amerikan Kongresi’nde gerçekleşecek. Teknoloji devleri arasında yer alan Google, Amazon, Facebook ve Apple’ın CEO’ları jüri önünde ter dökecek. Söz konusu Antitrust (Haksız rekabeti engelleme) yasası çerçevesinde görüşleri alınacak teknoloji devlerinin 1 milyondan fazla belgeye karşı yapacakları savunma merak konusu.
Dört büyük teknoloji şirketinin CEO’su ifade verecek
Teknoloji devleri Amerikan mahkemesinde ifade verecek
Geçtiğimiz haziran ayından beri Amerikan Meclis’indeki görevliler, teknoloji sektöründeki büyük isimlerin ne kadar güçlü olduğuna yönelik kapsamlı bir soruşturma yönetiyordu. 29 Temmuz tarihinde Apple, Amazon, Google ve Facebook’un CEO’larının katılacağı yüzleşme için büyük gün geldi. Geçtiğimiz yıldan beri Meclis Yargı Komitesi’nin Antitrust çalışmaları, soruşturmayı bugün yapılacak duruşmaya kadar götürdü. Duruşmada yürütülen soruşturmada elde edilen kanıtların kamuoyuyla da paylaşılması hedefleniyor. Denetleme şirketlerinden yıl boyunca 1 milyondan fazla belge alan Komite, konuyla ilgili beş halka açık oturum gerçekleştirmiş ve bu oturumlar yüzlerce saat sürmüştü.
Daha önce Facebook’tan Mark Zuckerberg ve Google’dan Sundar Pichai Kongre’de bir çeşit sorguya çekilmiş, ancak bu konular altında hiç değerlendirilmemişlerdi. David Cicilline’nin liderliğinde yürütülen sürecin bu haftaki duruşmasında çok büyük bir belge havuzuyla gidileceği ve CEO’ların sorgulamadan kaçınması için çok az yer bırakıldığı ifade edildi. 90’lı yıllardaki Microsoft’a yöneltilen Antitrust davalarından sonra ilk defa bu kadar kapsamlı bir dava süreci ilerlerken, Zuckerberg, Pichai, Jeff Bezos ve Tim Cook için 13 aydır bu iddiaların hazırlandığı düşünüldüğünde, belge sayısının korkutucu olduğu ifade ediliyor.
Söz konusu teknoloji devleri dilerse temsilcilerini göndererek bizzat duruşmaya gitmeme hakları bulunuyor. Zira daha önce Mark Zuckerberg, Cambridge Analiytica davasında hâkim karşısına çıkmış ve zor anlar yaşamıştı. Facebook CEO’sunun yaşadığı zor anlara bu linkten ulaşabilirsiniz.
Antitrust yasası nedir?
Genellikle tüketicileri teşvik etmek için şirketlerin davranış ve organizasyonlarını düzenleyen yasa, haksız rekabeti önleyerek tek bir firmanın tekelleşmesine engel oluyor. Bu sayede monopol bir piyasanın olmasının önü açılıyor.