Küresel bir teknoloji devi olmak hiç kolay değil. Yoğun rekabetin içinde teknolojik yenilikçiliği yakalayabilmek için Araştırma ve Geliştirmeye önemli kaynak ayırmak gerekiyor.

Stratejik analiz ve danışmanlık şirketi booz&co “Küresel Yenilikçilik 1000” araştırma raporu sonuçlarına göre küresel ölçekte ARGE’ye yatırım yapan firmaların ne kadar para harcadıkları, bu harcamanın bir önceki yıl yaptıkları harcamaya göre artışı ve gelirleri içindeki payı belirtilmiş.

Farkettiğiniz gibi bu listede sadece teknoloji firmaları yok. Ancak teknoloji firmalar hızla gözümüze çarpıyor.

Listenin ikinci sırasında yer alan Samsung bir önceki yıla göre ARGE harcamalarında altı sıra yükselmiş durumda. 2013 yılında 10,4 milyar dolar para harcayan Samsung’un bu harcamaları tüm gelirlerinin yüzde 5,8’ine denk geliyor.

Teknoloji firmalarında Samsung’u Intel, Microsoft, Google, IBM, Nokia, Panasonic ve Sony takip ediyor.

Toplam gelirleri içinde ARGE’ye en çok bütçe ayıran firma yüzde 19 ile Intel.

2012 yılına göre ARGE bütçesinde en fazla artışa giden teknoloji devi ise yüzde 31,6 artış ile Google.

ARGE için 6,1 milyar dolar harcayan Nokia ve Panasonic‘in bir önceki yıla göre ARGE bütçelerinin azaldığı ise gözden kaçmıyor.

Öte yandan bu listede göremediğimiz başka teknoloji devleri var. “Apple, Amazon, Facebook nerede?” diye sorabilirsiniz. Bu firmaların 2013 yılında yaptıkları ARGE harcamaları maalesef ilk 20 sıralamasına girmeleri için yeterli olmamış. Ancak farklı bir listede yer alıyorlar.

Kuzey Amerika’da yapılan “En Yenilikçi Firmalar Hangileri?” araştırmasına göre aşağıdaki liste karşımıza çıkıyor.

Her ne kadar 3M, General Electric ve Tesla Motors bizim için diğerleri kadar hayatımızda önemli rol oynamasalar da listede yer aldıklarını görüyoruz.

Bu listeden çıkartılabilecek sonuç ise şöyle özetlenebilir; ARGE için ne kadar çok harcama yaptığınız değil ne kadar verimli sonuç alabildiğiniz önemli. Bunu ise çalıştırdığınız mühendis ve programcıların yetenekleri ve kabiliyetleri belirliyor. 

:: Siz bir teknoloji devi olsanız ARGE’ye ne kadar para harcardınız?