Reklam

Teknoloji Devlerinin Gelir Kaynakları

16
Reklam

Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden olan Apple, Google ve Microsoft‘un gelirlerini hangi bölümlerden elde ettiği ettiğini hiç merak ettiniz mi? Zdnet sitesi teknoloji devlerinin gelirlerini hangi bölümlerinden elde ettiğini yüzdelik dilimlere ayırarak açıklayarak, bu merakları bir nebze de olsa gidermeyi amaçlıyor.

Apple, iPhone ile şahlanıyor

Dilerseniz ilk olarak Apple ile başlayalım. Steve Jobs‘ın temellerini attığı Apple firması, beklendiği gibi gelirlerinin büyük bir bölümünü Mac cihazlarından elde etmiyor. 2007 yılında firmanın akıllı telefon sektörüne girmesiyle parlayan iPhone cihazları, Apple‘ın gelir kaynağının %55‘ini oluşturuyor. Apple‘ın tablet sektöründe yer alan iPad cihazı ise gelir kaynaklarının %18‘ini oluşturuyor.

Reklam

Apple‘ı Apple yapan Mac cihazlar ise belki de satış fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı firmanın %13‘lük bir gelirini oluşturuyor. iPod %2, iTunes, Yazlım ve servisler %9 ve aksesuarlar ise Apple‘ın %3‘lük gelir bölümünü oluşturuyor.

{pagebreak::1}

Google, Web sitesinden daha fazla kazanıyor

Şimdi de gelelim Google‘a. Dünyanın en iyi arama motoru olarak gösterilen Google, gelirlerinin %62‘sini doğal olarak Web sitesi üzerinden kazanıyor. Firma, Google Maps, Gmail, Google+ ve YouTube gibi hizmetlerinden %21, Motorola Mobilden %8 ve diğer servislerinden %9‘luk bir gelir elde ediyor.

Tabii Motorola‘nın Google’ın elinden çıkıp Lenovo‘ya satılması firmanın ileriki yıllardaki gelir edeceği kaynakları etkileyecektir.

{pagebreak::2}

Microsoft, yazılım ve lisanstan gelir elde ediyor

Ve alfabetik sıralamaya göre gittiğimize göre sıra geldi Microsoft‘a. Windows 8 ve Windows Phone ile yıldızı tekrardan parlayan firma gelirinin %47 gibi büyük bir bölümünü Ticari Lisanslarından elde ediyor. Gelirlerinin %23‘lük bir bölümünü tüketici lisanslarından, %14‘lük bölümünü donanımdan, %8’erlik bölümü ise diğer hizmetlerinden elde ediyor.

Teknolojiyi yönlendiren firmaların gelirlerine genel olarak bakacak olursak, gelir elde etme kaynakları artık mobil cihazlardan ve mobil işletim sistemlerine kaymış durumda. Önümüzdeki yıllarda giyilebilir teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte bakalım firmaların gelir kaynakları hangi yönde şekillenecek.

:: Teknoloji devlerinin gelir kaynakları ilerleyen yıllarda değişir mi?

16 Yorum

  1. Hakkıyla kazananın Google olduğu kanaatindeyim. Apple kapitalist düzenin gereğini yaparak allayıp pulladığı ürünleri fahiş fiyatlara satarak; Microsoft “bunu dene, lisansına para öde” kafasıyla dolduruyor keseyi.

  2. vallahi bizim hep giderimiz olduğu için gelişemedik:)
    ver parayı yapsınlar barajı elektriği ile sizi çarpsınlar…
    barajda başkasının olsun… doyuramadıkki hep açlar hep açlar hiç para görmemişler hayatlarında… bunların gözünü toprakda doyurmazya. (apple geliri beni enterese etmediği için yazdım)

  3. Hakkıyla kazananın Google olduğu kanaatindeyim. Apple kapitalist düzenin gereğini yaparak allayıp pulladığı ürünleri fahiş fiyatlara satarak; Microsoft “bunu dene, lisansına para öde” kafasıyla dolduruyor keseyi.-
    ———-
    hayırdır arkadaş google hakkıyla kazanıyor derken reklam satısı yapmak bir şeyler üretip satmakdan daha mı iyi bir şey

  4. o apple fahiş fiyatlarla cihaz satıyor diyen arkadaşım daha anlamadıysanız tekrar açıklayayım! apple amerikada gayet normal fiyatlardan satış yapıyor bizim devlet sağ olsun lüks vergi sınıfına sokuyor ve geçen gün tim cook geldiğinde başkan gül ile lüks vergi sınıflarından iphone u çıkarmasını önerdi bunun sebebinide iphone ve ipadler insanların artık ihtiyacı ve bu yüzden lüks vergi sınıfından çıkarmalısınız dedi ki öyle olacak 😉

  5. @07.02.2014 15:33 Pek değil, MS, Apple ve Google’ın kazanma stilleri şöyle:
    1) Microsoft: MS Office, Windows gibi lisanlı yazılımları satarak para kazanıyor. Bütün kişisel bilgisayarlarda çalışmasını sağlıyor. Bir de Xbox var…
    2) Apple: Bir paket halinde ürün satıyor, yani hem tasarım, hem yazılım hem de donanım almış oluyorsun. Bunları Apple kontrol ettiği için mükemmel bir ekosistem de almış oluyorsun.
    3) Google: Aralarında en masum gözüküp aslında en şeytani olan Google’dır. Seni yazılımlarını kullanmaya zorlar ve bu yazılım ağının içine hapseder. Sen ”Aaa ne kadar iyi bedava dağıtıyorlar” diye düşünürsen ama öyle değildir. Senin o yazılımı kullanarak neler yaptığın tek tek kayıt altına alınır ve 9 ay boyunca Google’ın Serverlarında depolanır. Bu 9 ay boyunca senin kişisel bilgilerini bir araya getirerek senin hakkında bir profil ortaya çıkartırlar ve hangi sitelere girdiğin (chrome), neleri aradığın (Google search), telefon / tablette neler yaptığın (Android), maillerin (Gmail) hepsi bir güzel analiz edilir. 9 ayın sonunda serverdaki kopya ve Google’ın senin hakkında çıkarttığı kişisel bilgi sepeti herhangi bir kişiye satılır. Satın alanın kim olduğu denetlenmez, bu masum bir şirket de olabilir, kötü emelleri olan bir kişi de olabilir, seni ürünlerini almaya zorlayacak bir reklam şirketi de olabilir, Amerikan Hükümeti (NSA) bile olabilir. 5-6 defa bakmalarının yasadışı olduğu bilgileri toplarken yakalandıklarını hatırlıyorum. Ne kadar masum değil mi? Kesinlikle bu parayı hakediyorlar!

  6. @08.02.2014 10:20 Çok zor değil ama hesaplamaya değmiyecek şirketler. Google Apple ve MS şuan bilişim dünyasındaki 3 büyük şirket (gerçi Apple bütün şirketlerin arasındaki en büyüğü), Samsung ve Sony yanlarında karınca gibi kalıyor.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version