Geçtiğimiz günlerde dünyada yarı iletken çipler üretmek için gereken spesifik neon türünün yüzde 45’inden fazlasının üretimini üstlenen iki Ukraynalı şirketin Rusya’nın saldırıları sonucu tüm çalışmalarını durdurma kararı aldığını öğrendik. TMSC gibi büyük balıkların ellerinde 1-2 aylık stok olsa bile yaz aylarına kalmadan stok problemlerinin başlayacağı ve piyasadaki küçük balıkların ise Nisan ayını bile çıkaramayacağı belirtiliyordu. Fakat ortaya çıkan verilere göre çip krizi beklenen sınırın da ötesine geçti.

Teknoloji üretimi durabilir: Çip krizi de Rusya’dan nasibini aldı!

Teknoloji üretimi durabilir: Çip krizi de Rusya’dan nasibini aldı!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş, bazı şirketlerin kepenk indirmesine ve çip krizi problemlerinin tekrar ortaya çıkmasına sebep oldu.

Çip krizi sebebiyle piyasada Litografi Makinesi bulunamıyor

Son günlerde yapılan açıklamalara göre Intel ve Samsung gibi şirketler tarafından kullanılan litografi makinelerini yaratan ASML’nin CEO’su, çip krizi sebebiyle talebi karşılamak için en az iki yıl boyunca yeterli parçaya sahip olmayacağını söyledi.

ASML CEO’su Peter Wennink, yaptığı açıklama sırasında Intel CEO’su Pat Gelsinger gibi yöneticilerle doğrudan temas halinde olduğunu belirtiyor. Her ne kadar üzücü olsa da Intel’in yeni fabrikasının inşaatı tamamlandığında, içine koyacak makine bulamayacağını, bir süre beklemesi gerekeceğini söylüyor.

Wennink, her yıl sektörde artan bir talep olduğunu bu sebeple bu yıl da 2021’e ve 2020’ye göre daha fazla sayıda makine üretip göndereceklerini fakat gelen taleplere yetişebilmek için üretim kapasitelerini yüzde 50’den fazla artırmaları gerektiğini dile getiriyor.

Yaptığı açıklamanın devamında Wennink, şirketin tedarik zincirindeki 700 firmayla iletişim halinde olduğunu ve bunların 200’ünün başlıca teknoloji devlerinin üretimlerini üstlenen yerler olduğunu dolayısıyla önceliklerinin bu şirketler olduğunu söylüyor.

Geçtiğimin dönemde Intel, Almanya’da yapacağı fabrika da dahil toplam 19 milyar dolarlık yatırımını duyurdu. Benzer bir yatırımı ise Ohio’da 20 milyar doları aşan bir bütçeyle gerçekleştirdi. Rakiplerinden TMSC ise ise önümüzdeki 3 yıl içerisinde toplam 100 milyar dolarlık genişleme yatırımı yapacağını duyurdu. Samsung ise 10 yıllık planı dahilinde 150 milyar dolarlık üretimi artırma yatırımları yapacak.

Fakat ASML’nin de dediği gibi, yüzlerce milyar dolar yatırım yapan bu çip üreticilerinin önümüzdeki 2 sene içerisinde istedikleri ürünlerin ellerine geçmeyeceğini anlamaları lazım. Hatta söylenene göre normal işleyişte bile bir fabrika hazır olduğunda, üretim ekipmanını sipariş ettiğinde en erken 12 ayda teslim alıyor. Dolayısıyla çip krizi probleminin uzunca bir süre daha hayatımızda olacağını anlamamız gerekiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!