Teknoloji gelişimi insanlığın varoluşundan bu yana merak, yaratıcılık ve ihtiyaçların bir ürünü olarak şekillendi. Rönesans’tan sanayi devrimine, oradan da dijital çağa uzanan bu yolculuk beraberinde hem bireysel hayatları hem de toplumları dönüştürdü.
Fakat bu ilerlemenin hızı ve yönü zaman zaman endişe ve tartışmalara neden olabiliyor. Özellikle son yıllarda teknolojik ürünlerin giderek birbirine benzemesi, özgünlük ve inovasyon konularında soruları da beraberinde getiriyor. Peki teknoloji nereye gidiyor?
Tek tip teknoloji dönemi! Tasarım nerede kayboldu?
Bir zamanlar her yeni buluş veya teknolojik gelişmenin ürünü belirgin bir şekilde öncekilerden farklı olurdu. Üstelik bu farklılık sadece işlevsellikle sınırlı kalmadığı gibi aynı zamanda estetik ve tasarım anlayışında da kendini gösterirdi.
Örneğin 1967 model Mustang’in benzersiz tasarımı sadece bir otomobil olmanın ötesine geçerek sanat eseri olarak kabul ediliyor. Tam olarak bu nedenden dolayı da döneminin ruhunu yansıtıyor ve eski değil, klasik otomobil kategorisinde yer alıyor.
Tabii bu özgünlük ve estetik yalnızca otomobillerle sınırlı değil. Her teknolojik ürün döneminin bir yansıması olarak ortaya çıkıyor. İlk kızaklı telefonlardan Samsung E250, Nokia 5800 XpressMusic ve ilk iPhone birçoğumuza göre çağın ötesinde tasarımlara sahip teknoloji harikalarıydı. Fakat günümüzde tüm şirketin telefonları uzaktan bakan gözler tarafından ayırt edilemez hale geldi.
Bu kadar keskin tasarım farklarını bir daha ne zaman göreceğimiz belirsiz. Zira modern teknolojik gelişmeler özellikle verimlilik, kullanılabilirlik ve maliyet etkinliğine odaklanıyor. Bu da ürünlerin birbirine benzer hale gelmesine yol açıyor. Bu durum tüketicilere daha uygun fiyatlı ve erişilebilir ürünler sunduğu için kimse karşısında durmuyor ve estetik açıdan çeşitliliğin azalmasına göz yumuyoruz.
Teknolojik ilerlemenin bu yönü endişe verici olsa da inovasyon ve özgünlüğün sonunu işaret etmiyor. Hatta tam aksine sürdürülebilirlik, çevre dostu malzemeler ve yapay zeka gibi alanlardaki gelişmeler yeni tasarım fırsatları sunmaya başladı.
Örneğin elektrikli araçlar hem fonksiyonellik hem de estetik açıdan yeni yaklaşımları beraberinde getirdi. Ayrıca kişiselleştirme ve modifikasyon imkanlarının artması da tüketicilere kendi ürünlerini özelleştirme şansı tanıyor.
Tabii bu noktada Elon Musk kadar çılgın olup Cybertruck üretecek milyarderler bulmamız bir hayli zor. Ayrıca elektrikli otomobillerin büyük bir dönüşüm ihtiyacına karşılık olarak ortaya çıktığını da unutmayalım.
Tasarım ve sürdürülebilirlik bir arada olabilecek mi?
Sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı sanılanın aksine tasarım çeşitliliğini artırabilir. Ayrıca çevresel etkiyi azaltmada da yardımcı olacaktır. Zira organik, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler yenilikçi tasarımların ortaya çıkmasını sağlıyor.
Apple’ın iPhone 15 serisiyle birlikte satışa sunduğu derinin yerini alan kılıflar buna örnek olabilir. Bu gibi malzemeler tasarımcılara farklı dokular, renkler ve işlevsellikler sunduğu için ürünlerin estetik tarafını yeniden tasarlayabiliyorlar. Tabii şu ana kadar kılıftan öteye gitmediğini belirtelim.
Modüler ve yeniden konfigüre edilebilir ürün tasarımları da kullanıcıların ihtiyaçlarına göre ürünleri özelleştirmesine olanak sağlayacaktır. Bu yaklaşım tek bir ürünün farklı kullanımlarını mümkün kılarak ömrünü uzatıp atık miktarını azaltacağından şirketler de herkesin ilgisini çekebilmek için tasarım çeşitliliğini artırabilir.
Örneğin 3D baskı gibi yenilikçi üretim tekniklerinin gelişmesi bizlere yepyeni bir sayfa açabilir. Zira tasarımcılara karmaşık ve özgün tasarımları oldukça düşük maliyetle üretme imkanı sunuyor. Yani bir zamanlar yüksek üretim maliyeti gerektiren tasarımları artık en ucuz şekilde yapabiliyorlar.
Ah bize vah bize
Zaten dünya tekelden yönetiliyor, yönetimlerini ayakta tutan ana kaynak olan insanları köleden beter hale getirdiler, son olarakta köleliklerini ilan etmek ve belirgin hale getirmek için yedikleri içtikleri giydikleri izledikleri bindikleri kısacası bu girdaba batan herkesi maddi manevi olarak birbirine benzettiler.
Evet dediğiniz gibi.
Huawei çok inovatif bir şirket. Telefon tasarımlarına bakın anlarsınız.
Artık eski özen ve ticaret yarışı kalmadı , herkes markalaştı ve marka ismi satıyor zaten . Bi 1990 larda piyasa sürüler araba modellerine bakın abi … mazda , ford , toyota , nissan , mutsubishi , subaru , ferrari bmw , mercedes hepsi elle özenle dövülmüş gibi her model birbirinden farklı ve özgün . Gelecek nesle üzülüyorum I,robot filmindeki robotlar gibi olacaz hepsi aynı sralı biçimde gezeriz 😂 zaten tesla sarj yerlerine bakın 30 kişi aynı araba dizilmiş tuhaf bi görüntü
En azından telefonlar için söyleyeyim. İPhone çıktığında piyasada birbirinden farklı ve muhteşem tasarıma sahip telefonlar vardı. Her markada seri başı tasarımları bile farklı marka gibiydiler. Örneğin Nokia x, c, n ve rakam serileri apayrı marka gibiydiler. İPhone çok az tasarım farkı ile liderliğe doğru gidince tüm markalar iphonu örnek almaya başladı. Samsung lider olduğu halde iPhone ne yapıyorsa aynısını yapmaya başladı. Baktılar bu iş yürüyor. Hepsi birbirine benzemeye başladı. Htc, Nokia, Sony, Lenovo, Motorola, Lg gibi üreticilerde piyasadan silinince sahnede Samsung ve Apple tasarıma yön vermeye başladı. Sonuç işte ortada.
Yapay zeka farkı da bir işe yaramaz. Mesela farklı dil konuşan biriyle anında hızlı ve sesli çeviriyle konuşabilmek. bunun gibi farklı teknolojiler gelmediği sürece hepsi aynı. Bu arada farklı tasarım yapmak istiyorlar fakat şu anki tasarımların üzerine farklı ne yapılabilir ? Zaten dikine enine katladılar telefonları ben olsam telefonun tamamını ekranla kaplarım bu farklı olur du mesela. yada bir tuşla kameraları içe gömüp dışarı çıkarma yapılabilir. Arabalara gelince uçabilen araçlar dışında tasarımlara doymuşlar. Yani tasarım yapılacak bişey kalmadı.
Yeni bir interaktif teknoloji innovasyon atılımları hamlesi başlattınızda müşterisi olacak bizler buna karşı mı çıktık; hamlenizi yapın…Mat’ınızı yapıştıralım: nereye, nerde istiyorsanız…!. TOOG teknolojik olarak innovasyonu mükemmeliyeti süper bir dehayı eleştiren sizler, sadece masa başından atın.!..darka… doğru… Şarkta yenilikler doğarken Garp kafasıyla gömülen başların kumlarını masanızdan süpürün.