Teknoloji üretimi durabilir: Çip krizi de Rusya’dan nasibini aldı!

1

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın bedeli yalnızca kendisi için değil, tüm dünya için de ağır olacak gibi gözüküyor. Çünkü, dünyanın yarı iletken sınıfı neon üretiminin yarısını üstlenen iki Ukraynalı şirket, tüm çalışmalarını askıya aldığını açıkladı.

Çip krizi bitmiyor: Toyota, Türkiye’de üretimi durduruyor!

Çip krizi giderek büyüyecek: Teknolojik cihazların fiyatı uçabilir!

COVID-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte tedarik zincirindeki aksamalar, ham madde üretim kıtlığı ve bunların beraberinde getirdiği çip krizi, tüm küresel teknoloji pazarını ele geçirmiş durumda. Geçtiğimiz dönemde Intel, AMD, Apple, VW grup ve Tesla gibi pek çok şirket, 2023’e kadar bu sorunların aşılacağını öngörüyordu.

Fakat Rusya’nın Ukrayna’ya tek taraflı olarak başlattığı savaşın bedeli ağır oldu. Tabii ilk başta tüm büyük teknoloji şirketleri ve ABD ile Avrupalı devletlerin uyguladığı yaptırım ve ambargolar sebebiyle Rusya bundan en çok etkilenen oldu.

Ancak dünyanın yarı iletken sınıfı neon üretiminin yarısını üstlenen iki Ukrayna şirketi daha fazla ayakta kalamadı ve tüm çalışmalarını askıya aldığını söyledi. Fakat savaşın devam etmesi durumunda tam anlamıyla kepenk indirmek zorunda kalabilirler.

Bu iki firmanın yarı iletken çipler üretmek için gereken spesifik neon türünün yüzde 45 ila yüzde 54’ü arasında bir kısmını ürettiği tahmin ediliyor. Normal şartlar altında Ingas, ayda 15 bin ila 20 bin metreküp neonu tek başına üstleniyor ve bunun yüzde 75’ini direkt olarak çip üretim bandına aktarıyor.

Tabii küresel neon üretiminin yılda 540 metrik tona ulaşabildiğini düşünürsek bu oldukça ciddi bir oranda kayıp anlamına geliyor. Bir diğer Ukraynalı yarı iletken sınıfı neon üretimini gerçekleştiren şirket Cryoin, işgalin başladığı gün tüm operasyonlarını durdurmuştu. Fakat Ingas, savaşın sonlanacağı ümidiyle üretime devam ediyordu. Ancak Rusların ilerleyişi sebebiyle o da tüm işleyişi durdurmak zorunda kaldı.

Techcet Başkanı Lita Shon-Roy, Rusya’nın sebep olduğu bu neon kıtlığının kısa vadede küçük çip üreticilerini orantısız bir şekilde etkileyebileceğini hatta iflas etmelerine sebep olabileceğini söyledi. Yaptığı açıklamadaysa şunlara yer verdi:

Intel, Samsung ve TSMC gibi en büyük çip üreticileri, daha fazla satın alma gücüne (küçük şirketlere nazaran) ve onları iki ay veya daha uzun süreler boyunca kapsayabilecek envanterlere erişime sahip.

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ihlak etmesiyle birlikte neon fiyatları yüzde 600 artmıştı. Bu durum çip krizi ve beraberinde akıllı telefondan otomobile kadar tüm teknolojik cihazların fiyatlarının zamlanmasına sebep olmuştu. Fakat yine de üretim devam ediyordu.

Dolayısıyla savaş bugün sonlansa bile, bu şirketlerin tekrar faaliyete geçip üretim ve dağıtım ağını aktif etmesi bir kaç ayı bulabilir. Hal böyleyken, yaz aylarına kalmadan teknolojik cihazların fiyatında büyük bir yükseliş ve stok sorunları yaşanmaya başlayabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘daki ilgili konuda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version