Geçtiğimiz yazımızda Apple’a bir göndermede bulunarak meşhur minibüs edebiyatımızdan esinlenmiş “Miras değil, akıl teri!” başlıklı yazımızı paylaşmıştık. Jobs’ın mirası olan Apple’ın güçlü temeller üzerine kurulu olduğuna şüphe yok. Ancak doğal yanılma payını da göz ardı etmemekte fayda var.

Fanatik hayranlar

Eşyanın tabiatına uygun olarak Apple’ın da zaafları var. Yer yer fanatik taraftar gibi davranan hayran kitlesine rağmen (Türkiye’de benzer kitlelere Samsung başta olmak üzere farklı markalarda rastlamak mümkün) günün birinde küçülebileceğini, yeni fikirler üretmekte zorlanabileceğini veya değer kaybına uğrayacağını öngörememek artık teknolojinin çığırından çıktığı, limitlerini zorladığı 21. yüzyılda zorlama bir düşünce olmasa gerek.

Apple’ın ortaya koyduğu teknoloji ve yazılım standartları, kendisine izole (ve çok karlı) bir ekosistem kurmuş durumda. Her yeni donanım ve yazılımla birlikte bir adım daha ileri gidebilmek doğal hedefleri.

Fakat yenilikler ve ihtiyaçlar noktasında sorunları var. Büyük başarısına rağmen iPhone 5 ile karşılanamayan “sarsıcı yenilik” gibi sorunlar Apple dahil olmak üzere diğer markaların yeni fikirleri geliştirememesinden değil, teknolojinin ve tüketim çılgınlığından kaynaklanıyor diyebiliriz. Bir yerde “istekler sınırsız, kaynaklar yetersiz”.

Sırada ne var?   

Dış tasarımında makyaj tadında değişiklikler yapılarak piyasaya sürülen yüzlerce marka/model tabletler, boyutu küçültülerek veya büyütülerek yeni model olan telefonlar ve benzeri yöntemlerle piyasaya yeni olarak sunulan envai çeşit cihazat!

iPhone ve iPad ile zirveye ulaşan ve artık kendilerine ayrılmış şeritte belirli bir hızda ilerleyen dokunmatik telefon ve tabletlerden sonra teknolojide bir sonraki yeni şeridi kim, ne ile açacak? Google gözlükleri? Facebook’un henüz açıklamadığı yeniliği? İcat edilecek ne kaldı? Ve bunu kim yapabilecek? 

:: Sizce elektronik ürünlerde varılabilecek son nokta ne?