Geçtiğimiz yazımızda Apple’a bir göndermede bulunarak meşhur minibüs edebiyatımızdan esinlenmiş “Miras değil, akıl teri!” başlıklı yazımızı paylaşmıştık. Jobs’ın mirası olan Apple’ın güçlü temeller üzerine kurulu olduğuna şüphe yok. Ancak doğal yanılma payını da göz ardı etmemekte fayda var.
Fanatik hayranlar
Eşyanın tabiatına uygun olarak Apple’ın da zaafları var. Yer yer fanatik taraftar gibi davranan hayran kitlesine rağmen (Türkiye’de benzer kitlelere Samsung başta olmak üzere farklı markalarda rastlamak mümkün) günün birinde küçülebileceğini, yeni fikirler üretmekte zorlanabileceğini veya değer kaybına uğrayacağını öngörememek artık teknolojinin çığırından çıktığı, limitlerini zorladığı 21. yüzyılda zorlama bir düşünce olmasa gerek.
Apple’ın ortaya koyduğu teknoloji ve yazılım standartları, kendisine izole (ve çok karlı) bir ekosistem kurmuş durumda. Her yeni donanım ve yazılımla birlikte bir adım daha ileri gidebilmek doğal hedefleri.
Fakat yenilikler ve ihtiyaçlar noktasında sorunları var. Büyük başarısına rağmen iPhone 5 ile karşılanamayan “sarsıcı yenilik” gibi sorunlar Apple dahil olmak üzere diğer markaların yeni fikirleri geliştirememesinden değil, teknolojinin ve tüketim çılgınlığından kaynaklanıyor diyebiliriz. Bir yerde “istekler sınırsız, kaynaklar yetersiz”.
Sırada ne var?
Dış tasarımında makyaj tadında değişiklikler yapılarak piyasaya sürülen yüzlerce marka/model tabletler, boyutu küçültülerek veya büyütülerek yeni model olan telefonlar ve benzeri yöntemlerle piyasaya yeni olarak sunulan envai çeşit cihazat!
iPhone ve iPad ile zirveye ulaşan ve artık kendilerine ayrılmış şeritte belirli bir hızda ilerleyen dokunmatik telefon ve tabletlerden sonra teknolojide bir sonraki yeni şeridi kim, ne ile açacak? Google gözlükleri? Facebook’un henüz açıklamadığı yeniliği? İcat edilecek ne kaldı? Ve bunu kim yapabilecek?
:: Sizce elektronik ürünlerde varılabilecek son nokta ne?
yapılanı taklit etmek her kişinin, yapılmamışı yapmak ise er kişinin işidir… rahmetli steve er kişilerin kralı idi… ama artık yok.. tim kuk denen salak onun yerini doldurabilecek tıynette biri değil malesef… apple da durum bu… diğer firmalar zaten yerlerde sürünüyordu… aynen devam ederler… üzüldüğüm konu apple da onlara yaklaşmaya başladı… isteğim herkesin apple seviyesine çıksın idi ama malesef…
Dünyadaki gelir adaletsizliğinin iki ana sebebi 1-) Faiz 2-) Tüketim Çılgınlığı (İsraf,ziyan)
Tavsiyem bir ürünü almadan önce çok araştırın. tam ihtiyacınızı karşılıyormu. aldığınızdada bozulana kadar. tabiri caizse haşadı çıkana kadar kullanın.
her yapılan yenilik sarsıcı yenilik olamaz ki zaten. kaç yılda bir gelir bi devri kapatıp diğerini açan yenilikler ? her çıkan ürünü bu kadar mıymış diye eleştirmek de saçma. akıllı telefon zaten başlı başına sarsıcı bir yenilik. geri kalan özelliklerin ne kadar önemi var ? ego tatmini tüketim çılgınlığı gibi sebeplerden hepimiz tonla para verip telefon alıyoruz. başka hiçbir mantıklı açıklaması olamaz 1000 – 2000 liralar verip telefon almanın.
Tüketime israf diyen fakirdir. Bu bir pazardir ve hızlı değişiyor. Sen domates çürüdugunde yenisini aliyorsan ip5 çıkınca onu da alırsın. Çünkü ihtiyaç artık bu. Teknolojik yenilikleri yapan değil uygulayan bir kurum apple. Bence keşfedilecek sonsuz coklukta şey var
tüketim çılgınlığı dediğimiz şey zayıflıktır kendini tüketimle tatmin etmektir ama üretim çılgınlğı diye bir tabir var ki oda güçtür üstünlüktür başarıdır
bu narkadas? yazinin bize verdigi mesaj nedir? kim ne ogrendi bu yazidan?
Çok güzel bi başlık olmuşta kımse yorum atmamış ilginç .
Son nokta yok sürekli gelişecek
Adamlar kaç yıl sonrasını planlamıştır.