Elektronik atıklar son yılların en tartışmalı konularından biri haline geldi. Neredeyse her yıl yeni bir telefon alan kullanıcılar, eski cihazlarını ise e-atık olarak tutmaya devam ediyor. Bu durum ise hem ekonomik hem de çevresel sorunlara yol açıyor. Avusturya bu konuda ilk adımı atarak teknolojik cihazlar için tamir yardımı başlattı.
Avusturya, teknolojik cihazlara tamir yardımı yapıyor
Avusturya hükümeti tarafından bu yıl resmen devreye alınacak yeni kararla birlikte, vatandaşlar tamir programlarına teşvik edilecek. Eski elektrikli alet, tablet, bilgisayar ve telefon gibi cihazların tamir ettirilmesi isteniyor.
Masrafların yarısını karşılayacağını söyleyen Avusturya, bu kapsamda 200 euroya kadar ödeme yardımı yapacağını açıkladı. Viyana’da ayrıca giysi, mobilya ve bisiklet onarımı gibi programlar da yürütülerek vatandaşların geri dönüşüme katkıda bulunması hedefleniyor.
132132132
Tamir ödeme yardımı aslında bazı bölgelerde pilot olarak gerçekleştiriliyordu. Tamir programına kayıt olan teknik servisler, yardımların başlatılmasından bu yana işlerinde önemli bir artış gördüğünü ifade ediyor. Viyana’daki tamir dükkanları, teşvikler ile gelirin iki kat arttığını bildirdi.
Avusturya’daki programa göre müşteriler onarımlar için peşin ödeme yapıyor. Ardından faturayla birlikte yapılan başvurularda tamir masrafının yarısı iade ediliyor. Bu sayede teknolojik cihazların onarımı, yenisiyle değiştirmeye kıyasla daha bütçe dostu hale geliyor.
Bir süre önce ortaya çıkan bir rapor, Windows 10 desteğinin bitmesiyle birlikte 240 milyon cihazın “kullanılamaz” hale geleceğini gösterdi. Bu da sadece Windows 10’la birlikte oluşacak e-atığın boyutunu gözler önüne seriyor.
Tamir edince atık olnuyormu yada o tamir edilecek parçaların değişimi kullanılan malzemeler vs atık degilmi mesela cihazın pili degisecek o zaman eski pili napacaksinz iyi düşünülmüş ama ekiskler var helede bizim ülkede işe yaramaz millet yeni Apple çıksın da alalım diye gün sayıyor çevreyi ekonomiyi düşünen kim her evde 8 10 tane eski telefon var Türkiye’de yenisini almaktan tabi suçu hep millete yuklemmememk lazım çin tek başına yılda 8 10 model telefon çıkarıyor bir marka daha nasıl atık olmasın üretime sınırlandırma tüketime sınırlandırma koymak lazım bizim ülkemizde vergiler vs pahalı Allah muhafaza ucuz olsaydı ne olurdu acaba heryer telefon elektronik eşya atığı olurdu şahsen ben nerde hurda telefon bulursam tamir edileckleri tamir ediyorum yada parça olarak satıyorum en son anakartlari altına ceviririm olur biter
Para yardimi yapana kadar tamircilerden bir kismini ise alip devlet hizmeti olarak sunsa daha ucuza gelmeZmi
Tam 8 yıl oldu 6s alalı ve hala sağlam kullanıyorum
İphone 11 aldım onuda kullanıyorum, ve arıza olarak sıkıntı yok şükür, 8 yıl normal bir süre değil bence
Sadece para kazanmak uğruna var olan programları bilerek geçersiz hale getirenlere neden izin verilir anlamıyorum. Ben cihazımı tertemiz kullanıyorum yıl olarak eskisede işlevsel olarak gerekli işlemi yapıyor. İçindeki program kasden çalışmaz hale getirilince mecbur yenisini almak zorunda kalıyorum. Bu olacak iş değil. Asıl çözüm burada olmalı. Yazılım şirketleri bu konularda kendi başına bırakılmamalı. Bu tür kampanyalar güzel ama bence yeterli değil.
Neden çöp olsun çak Linux’u 5 sene daha kullan 16 yaşına basan çocuğuna eğitim üzere kur çalışsın çakmışım win 10