Birkaç yıldır teknoloji ilerlese de daha çok yatay eksende oluyor bu ilerleme. Yani işlemci hızları fiziki sınırlara geldi dayandı. Fiziksel sınırlar sadece işlemcilerde değil aynı zamanda tablet, cep telefonu ya da diğer ürünlerde de kendini gösteriyor.
Artık cihazların gücü değil de aynı anda yapabildikleri ön plana çıkmaya başladı. Hem cepte hem de bilgisayar tarafında çok çekirdekli işlemci yarışının sebebi de biraz bu.
Ancak ne olursa olsun dikey gelişmelerin biraz yavaşladığını söylemek mümkün. Örneğin Ekim ayı başında piyasaya sürülen iPhone 4S bile bu sınırlamalardan nasibini aldı.
Tamam çok daha hızlı bir işlemciye sahip ama pil ömrü yoğun kullanımda yarım günü ancak buluyor. Yani işlemciyi hızlandırsanız pil sorunu karşınıza çıkıyor ki buna da kısa vadede çözüm bulmak zor gibi görünüyor.
{pagebreak::2}
Öte yandan teknolojik yenilikler artık daha çok yatay bazda gelişiyor. Yani servislerin çeşitliliği artıyor, daha fazla çekirdekli işlemciler çıkıyor, aynı anda birden fazla komutu işleyebilecek algoritmalar geliştiriyor. Bunun sonucu olarak eskisine göre daha hızlı, daha az güç tüketen ürünler tasarlanabiliyor.
Fotoğraf sektörünü yakından takip ettiğim için orada da benzer bir durum gördüm: Artık Megapiksel savaşı durdu. Ama şimdi de cihazların özellikleri artıyor. 2 sene önce kompakt bir modelde görmeyi hayal bile edemeyeceğimiz özellikler gelişen işlemciler yardımı ile artık standart olarak sunulmaya başlıyor. Yani cihazların özellikleri artarken dikey olarak bir değişim ya da gelişme olmuyor.
Yine de çok karamsar olmamak da fayda var. Teknoloji ve bilimin altın çağını yaşıyoruz. Normalda 100 yılda olacak gelişim artık 10 yılda oluyor (inanmazsanız 10 yıl önce ne yaptığınıza bir bakın).
Elbette bunun da bir sınırı ya da en azından yavaşladığı nokta olacaktı. Şimdi o noktadayız. Ama insan zekası bunu da aşmanın yolunu bulacaktır. Yeni teknolojiler, henüz keşfedilmemiş icatlar bizi bekliyor.
tamen haklisiniz
Herşeyi devletten beklemeyin, teknolojinin yavaşladığını düşünüyorsanız birazda siz el atın. 🙂
Bence Teknolojinin gelişimi yavaşlamadı, teknoloji sadece ucuzladı. Bu da açgözlü firmaların mevcut ucuz teknoloji ile daha çok kar etmeye çalışmasından kaynaklanıyor. piyasa doyunca yeni teknolojiler ardı ardına çıkar. ( mesela iphone’nun mevcut teknolojiden yiyeceği pek ekmek kalmadı) iphone 5 de devrimsel birşeyler görebiliriz… ( inşallah 🙂
Cok dogru bir yazi olmus bence, elinize saglik.
Kesinlikle haklısınız.Zaten uzun zamandır bende aynı düşüncedeyim.Eskiden 2 senede bir bilgisayarımı yeniler hemen her sene cep telefonumu değiştirirdim.Fakat kaynak sıkıntısı,teknolojinin sınıra dayanmış olması,ekonomik kriz gibi nedenlerden dolayı her sektörde gözle görülür bir yavaşlama var.Örneğin uzunca bir bekleyişten sonra gecikmeyle AMD nin 8 çekirdekli işlemcileri çıktı ama beklenen performansı veremedi.İşlemci hızları zaten limite dayanmış ve artık bu teknolojiyle 10 Ghz saat hızını görmek yakın bir zamanda hayal (overclocksuz) Aynı durum cep telefonları içinde geçerli.Dikkat ederseniz fiyatlarda hiç düşmüyor,hatta artıyor bile diyebilirim.Örneğin 4 çekirdekli Phenom 2 ler geçen sene daha ucuzdu.Yine 6 ay önce Samsung Galaxy S2 Electroworld de 1600 TL iken şimdi 1750 TL. Geçen seneki harddisk fiyatları şimdikinin yarısı kadardı.Hadi diyelimki Dolar yükseldi,ÖTV arttı vs. Ama ne olursa olsun 10-15 sene önce 1 sene içinde işlemci ve diğer elektronik ürünlerde % 40-50 oranında bir indirim olduğunu hatırlıyorum.Ya şimdi fiyatlar bırakın düşmeyi sanki daha da artıyor.Neden?Çünkü teknoloji yerinde sayıyor.Yeni çıkan ceplere bakın hep bir taraftan kırpıyorlar.Örnek verecek olursak Sony Ericsson Ray modeli yeni ve güya iddialı bir modelmiş gibi görünsede ekran çok küçük ve epey kırpılmış.HTC de durum yine aynı ya ramden ya işlemciden ya da GPU dan kırpıyorlar bir modelde işlemci daha hızlı,diğerinde ekran daha büyük vs. Bütün özellikleri üst seviyede bir telefon ise kolay kolay çıkmıyor.İddialı modeller ise hep söylentiden ibaret..Bu yüzden fiyatlar pek düşmüyor.Pil teknolojisi uzun zamandır aynı.Bütün bunlar teknolojinin artık eskisine göre hızlı ilerlemediğini bariz bir yavaşlama olduğunu gösteriyor..
Genel olarak bakarsak biriktirilmiş teknolojiler pazarlama tekniği olarak geciktirilerek veriliyordu. Şimdi elde avuçtaki birikmiş teknoloji azalmaya başlayınca yeniliklerde dediğiniz gibi yatay seyirinde. İllaki yenilikler bitmicek ama işte üzerine gidilebilecek yeni bi teknoloji tekniği lazım. Nasılsa mobil platform çıktı sonra cep telefonlarındaki özellikler tavan yaptıysa yeni bi alan açılması lazımki yeni teknolojiler kendilerini göstersin.
Her teknolojinin bir doyum noktası vardır. 21’inci yüzyılın teknolojisi Nanoteknoloji olacak
Teknoloji Yavaşladı şeklinde bir haber yapmanız güzel ama
Bütün bunların gerekçelerine inemeyip bu konuları yüzeysel olarak irdelemeniz buraya makale hazırlayan biri olarak baktığımızda ilginç.
Teknolojideki yenilikleri işlemci hızı, megapiksel gibi donanım hızı ve kapasitesine endekslemeniz güncel hayatı yeterince takip etmediğiniz izlenimi uyandırıyor.
Artık işlemci hızlarının artmayışının sebebi sadece fiziksel sınırlara dayanmakmı bu şekilde düşünüyorsanız geçmişe bir bakın o sınıra kaç kez dayanıldı ve kaç kez aşıldı son otuz yılda…
asıl sebep o işlemci hızlarının kullanımı ile alakalı
yapılan 3-5 tane işlemci ve grafik performansı yüksek oyunla işlemci satışlarını domine edip satışları arttırabileceğimiz bir pazar artık yok. Zaten suni bir artış öyle ki i3 işlemcinin kat be kat altında performansa sahip bir arm telefon işlemcisi mobil platform özellikleri, uzun pil ömrü ve uygulama çeşitliliği ile ve daha az sistem kaynağı tüketen uygulamalar ile intelin pek çok işlemcisinden fazla iş yapıyor. Belki herşeyi yapamıyor ama yapabildiklerinin fazlalığı pc işlemcileri ile kıyaslandığında pil ömrü ve ağırlık farkına gerçekten değiyor. Atom işlemcili platformları dahi çok şey başaracak durumda ama windowsun balon sistem kaynağı tüketme değerleri ve tekel olması nedeniyle buna katlanıyoruz.
Artık bırakın donanımları yükseltmeyi de eldekileri bir işe yaratın diyoruz. iyiki sosyal medya ve bulut bilişim (sadece verilerin çalınması hikayesi değil flash ve HTML5 tabanlı video, oyun ve müzik paylaşımlarından söz ediyorum) sayesinde eğlence ve bilgisayar ile vakit geçirme alışkanlıkları da pc başında oynanan oyunlardan ibaret olmaktan çıktı.
Ayrıca düşünsenize bilgisayar başında geçmişte oynadığımız oyunlar neydi comodore zamanından beri aynı hikaye eskiden river raid oyununda uçakla gemileri vura vura ilerlerdik oyunlar geliştikçe askerlerimiz insanları gemileri diğer tırı vırılar vurmaya devam etti. Bize kalite diye daha üç boyutlu oyunlar sundular ama kurgu hep bir kişinin her gördüğünü indirmesi üzerineydi. Mantık olarak bilgisayara geçiş ve oyunları bilgisyarda oynamaya başlayan nesil insan vurmaktan başka ne öğrendi. Age of gibi sims gibi fifa ve soccer birkaç alternatif olsa da asıl tema buydu. Halbuki gerçek hayattaki çocuk oyunları bambaşka bilgisayarda oyun yaratmak için sayısız alternatifimiz olabilirdi ama 90’lı yıllarda yaşadıklarımızı üç boyutlu yaşamaktan başka bir alternatif sunmadı bu müthiş işlemci gücü. Dolayısıyla gereksiz yere teknoloji hayranlığı ile parasını boşa harcamaya meyilli büyük bir çoğunluk karşı olacak olsa da artık verdiğimiz paranın hakkını verecek uygulamaları görmek istiyoruz.
Disk fabrikaları sel nedeniyle yokoldu tüm dünyada global bir disk sıkıntısı var. Ayrıca dünyadaki büyük şehirlerde teknolojiye dair bir doygunluk var component satışlarında ciddi düşüş var. Talepteki bu düşüş satış fiyatlarının artmasını sağlıyor.
Yeni yüzyılın teknolojisi nano teknolojidir. 20 yıl sonra dudaklarımızı uçuklatacak şeylerle karşı karşıya kalacağız bekleyin ve görün.
Öncelikle teknolojik gelişmenin ne olduğu ya da olabileceğinin belirlenmesi gerek ki şunu da söylemeden geçilmemeli: teknolojik gelişmeler, bilimsel gelişmelerle paralel olarak yalnızca üniversitelerde gerçekleştirilir. Örneğin günümüzde kullanılan dokunmatik ekran teknolojisi bundan yaklaşık 30-40 sene önce zaten uygulamaya geçirilmişti, tıpkı bilgisayar teknolojisinin de çok çok önce askeri uygulamalarda kullanılıyor olduğu gibi, sadece bizim seviyemize inmemişti 🙂 Bugün bize teknolojik gelişme olarak gösterilen ve tüketim çılgınlığının dibine vurulmasına önayak olan algı yanılsaması da buradan gelmektedir. Büyük şirketler teknolojiyi geliştirmezler çünkü bu doğalarına aykırıdır, yapılarında kısa zamanda kar yapma mekanizmaları haizdir bu bağlamda tüm firmalar “ARGE” kavramı vasıtasıyla zaten var olan teknik altyapıyı kullanarak ticari değeri olan ürünleri üretim değerlerinin çok üstünde fiyatlarla satma eğilimindedirler. Yani firmaların yaptığı esasında ARGE değil ÜRGE dir. Birkaç somut örnek: telefon ve fotoğraf makinesini birleştirip kameralı telefon yapmak (ÜRGE dir çünkü bir yenilik yoktur sadece oryantasyon vardır), 3D televizyonlar (ÜRGE dir çünkü bu tür görüntüleri elde etme teknikleri ve uygulamaları daha öncesinde vardı sadece biz kullanmıyorduk) ya da çekirdek hızlarındaki kademeli artışlar ve chipset mimarisindeki nano ölçekli iyileştirmeler (ÜRGE dir çünkü her dönem bu iyileştirmelerin ne derece yapılacağı ve pazara sunulacağı firmalarca birkaç dönem önceden belirlidir çünkü bunları yapmak şirketler için bilinmeyen bişey değil sadece pazarlama taktiğidir.) …,vb ürün özellikleri. Hepsi ÜR-GE yani açık bir ifadeyle ürün-geliştirme çalışmalarıdır.
Farklı bir açıdan bir başka örneği ele alalım: Facebook bile donanım alanında hiçbir tecrübe ve pazar payı olmadan kendi telefonlarını çıkarabilir ve üstüne rakiplerinde olmayan bir donanımsal yenilik koyabilir ARGE aldatmacasıyla ki tek mesele reklamını iyi yapabilmektir.
Jobs’unda dediği gibi satılan şey ürün değildir (ya da gerçek bir yenilik), sadece hayaldir…
Satışların düşmesinin bir nedeni de teknolojinin artık fazla geliştirilememesinden kaynaklanıyor.Mesela Iphone 5 beklerken daha düşük özellikli Iphone 4S bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.Yine 6 ve 8 çekirdekli yeni AMD ler eski bazı ürünlerin bile gerisinde kaldılar.Bir de balon ürünler çoğunlukta ve bekleyenleri genellikle hayal kırıklığına uğratıyor.Son teknoloji zaten hep geciktiriliyor ve firmalar ellerinde yeni teknoloji olmasına rağmen rakip firmaların yeni teknolojili ürünler çıkarmasını bekleyip genellikle daha düşük özellikli,eski teknoloji ürünleri piyasaya sürüyorlar ve ellerindeki stokları eritmeyi planlıyorlar..Samsung cephesinden bakarsak Galaxy S2 nin üstüne bir çok model çıktı ama hepside kırpılmış modellerdi ve S2 nin gerisinde kaldı.Epey bi aradan sonra sadece Galaxy Note daha üstün olarak görünüyor.Teknolojinin tıkanmasından dolayı rakip olabilecek bi ürün satışa sunulmayınca fiyatlar da düşmüyor ve fiyatlar düşmeyince satışlar da artmıyor..Örnek vereyim:Geçen sene almayı düşündüğüm AMD Phenom2 X4 955 3.2 Ghz işlemci yaklaşık 250 TL iken şimdi 280 TL ye satılmakta ve teknolojisi eskidiği ve fiyatının artmasından dolayı bu ürünü almayı artık düşünmem,çünkü ihtiyacımı karşılamaz..AMD nin son çıkarmış olduğu işlemciler bekleneni verememiş,Intel ile rekabet edemediği içinse Intel kısa vadede yeni işlemci çıkarmamakta ve tepe seviyesindeki işlemcisini halen 2300 TL ye satmaktadır.Yeni işlemci çıkarmakta acele etmediği için,fiyatları düşürmemekte ve bu yüzden de satışlar artmamaktadır.
bence teknolojinin hızlanması çok güzel oldu çok da iyi güzel oldu