Dünyada yaşanan tüm olayların arkasında bambaşka bir gerçeğin olduğuna inanmak her zaman çekici gelmiştir. Bu yüzden, ne konuda olursa olsun tüm komplo teorileri büyük ilgi görmüştür. (Teknolojik Komplo Teorileri – 1)
Neil Armstrong’un gerçekte Ay’a ayak basmadığı iddiası en büyük komplo teorilerinden biri
Teknolojik Komplolar
Bizlere sadece görmemizin istendiği kadar bilginin yansıtıldığı fikri, her zaman daha derinde neler dönüyor, bizlerden neler gizleniyor diye merak etmemize yol açıyor. (Google, CIA ile Beraber Çalışıyor)
Bu durum teknoloji dünyasında da böyle. Teknoloji dünyasını konu alan, hiçbir zaman doğrulanamayan ve belki de doğrulanamayacak olan komplo teorilerinden bazılarını sizler için yine derledik.
{pagebreak:: Virüsleri Kimler Yapıyor?}
Virüsleri Kimler Yapıyor?
Bazıları çok büyük zarar verebilen, bazıları ise birkaç dosyanın silinmesinden ya da hasar görmesinden öte zarar veremeyen bilgisayar virüslerinin kimler tarafından kodlandığı ve nasıl yayıldığı her zaman merak konusu olmuştur. (Cep Telefonları İçin Güvenlik Çözümü)
Bu zararlı yazılımların arkasında, gizli servislerin ve devletlerin olduğu bile düşünülür. Ancak belki de aklı en çok kurcalayan iddia, virüsleri anti-virüs yazılımları satan güvenlik şirketlerinin saldığıdır.
Çok sayıda virüs ve çok sayıda anti-virüs yazılımı var
Virüs, Anti-Virüs İlişkisi
Virüsler olmadan anti-virüslerin bir anlamı olmayacağından bu düşünce mantıklı geliyor olabilir. Virüslerin yayılmasının güvenlik şirketlerinin işine geldiği de düşünülebilir. (Yaz Başında Virüslerin Durumu)
Ancak virüs kodlamayı sadece bir zevk olarak gören ya da bundan para kazanan o kadar çok kişi varken, dev güvenlik şirketlerinin riske girerek virüs tasarlatması pek mantıklı gelmiyor.
Virüsler dünyanın dört bir yanında zaten sürekli üretiliyor ve güvenlik firmaları virüslerin yaygınlaşması için ekstra bir çaba sarf etmek zorunda değil.
{pagebreak::Microsoft, Rakiplerine Sabotaj mı Yapıyor?}
Microsoft, Rakiplerine Sabotaj mı Yapıyor?
Microsoft’un tasarladığı işletim sistemi, ofis uygulamaları ve benzer yazılımlara bazı markalarla düzgün çalışmamasını sağlayan kodlar yerleştirdiği iddiası da teknoloji dünyasının en büyük komplo teorilerinden biri. (iPhone 4, Vista Gibi)
Microsoft’un sadece Apple değil, istediği her markayı etkileyebildiği iddia ediliyor
Hedef Apple
Özellikle Apple’ı hedef aldığı iddia edilen bu kodların, belli bir süre sonra yazılımları cihazlarla uyumsuz hale getirdiği ve düzgün çalışmamasına yol açtığı belirtiliyordu. (Microsoft Kafayı Tabletlerle Bozdu)
Bunu yapabilmek mümkün olsa da, pazar payı belli, müşteri kitlesi sabit olan bir marka için özel olarak uğraşılması pek de mantıklı gelmiyor. Durumun ortaya çıkması halinde Microsoft’un başına gelebilecek olanlar, gireceği riske değmez gibi duruyor.
{pagebreak::Unutulan iPhone 4 Prototipi}
Unutulan iPhone 4 Prototipi
iPhone 4′ün duyurulmasından kısa bir süre önce, bir Apple yetkilisinin iPhone 4 prototipini barda unutması ve daha sonra bunun dünyanın en çok bilinen teknoloji sitelerinden birinin editörünün eline geçmesi büyük olay olmuştu. (iPhone 4’ün İlk Görüntüleri)
Apple, iPhone 4′ü geri almak için davalar açmış fakat ürünün detayları resmi tanıtımdan çok önce yayınlanmıştı. Bir anda herkes iPhone 4′ü konuşur olmuştu.
iPhone 4’ün barda unutulması bir kaza mı?
Tesadüf mü?
Tüm bunlar aslında kulağa çok fazla tesadüf gibi geliyor. Yaşanan bu olayları Apple’ın tezgahladığı son dönemde çok fazla dile getiriliyor. iPhone 4′ün prototipini taşıma yetkisine sahip birinin bu kadar dikkatsiz olması ve tesadüfen bir teknoloji editörünün bu cihazı bulması, olayların bir kurgudan ibaret olduğunu düşündürüyor. (iPhone 4 Memnun Etti mi?)
Uzun bir süre iPhone 4′ün manşetlerden düşmemesini sağlayan olay, tüm dikkatleri Apple’ın üzerine toplamıştı. Bu açıdan bakıldığında Apple’ın, o kadar yaygara koparmasına rağmen, hiç de kötü etkilenmediğini söyleyebiliriz.
{pagebreak::Blackberry’nin Yasaklanması}
Blackberry’nin Yasaklanması
Bir akıllı telefon markası olsanız ve ürünlerinizin ne kadar güvenli olduğunu kanıtlamak isteseniz, bir iki ülke tarafından yasaklanmayı göze alır mıydınız? İddialara göre, Blackberry’lerin üreticisi RIM bu riski göze alarak Birleşik Arap Emirlikleri‘nin ve Suudi Arabistan’ın ürünlerini yasaklamasına göz yumdu. (Araplar Blackberry’leri Yasakladı)
Suudi Arabistan’la RIM anlaşmaya vardılar
Güvenliği Kanıtlamak İçin
RIM’in şimdilerde Suudi Arabistan’la anlaşması bu komplo teorisini daha da inandırıcı kılıyor. Ürünlerinin, bazı ülkelerde yasaklanacak kadar güvenli olduğunu bu şekilde kanıtlayan RIM’in, son hamlesiyle birlikte büyük bir pazarı elinden çıkarmamış olması da stratejinin ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor. (Blackberry Torch Hakkında Tüm Detaylar)
Elbette bunların sadece birer iddiadan ibaret olduğunu hatırlatmak gerekir. RIM’in gerçekten güvenlik takıntılı bir firma mı olduğu, yoksa pazarlama uzmanlarının büyük bir oyun mu yaptığını kesin olarak söylemek imkansız.
{pagebreak::iPhone 4’ün Anten Sorunu}
iPhone 4’ün Anten Sorunu
Apple’ın başı iPhone 4′ün anten sorunları ile epey ağrıdı. Firma en son hatasını kabul ederek kullanıcılara bedava plastik kılıf dağıtma kararı aldı. Bu kılıf, yan tarafta bulunan anten kısmının kapanmasını önleyerek, sorunu bir nebze olsun çözüyor. (Steve Jobs’un iPhone 4 Açıklaması)
Steve Jobs anten sorunun sadece kendilerinde olmadığını iddia etmişti
Kılıflar ve Teoriler
İşte komplo teorilerinin çıkış noktası da bu kılıflar. İddialara göre Apple en başından beri ürünün anten sorunlarını biliyordu. Bu yüzden plastik kılıfları, iPhone 4 ile aynı zamanda piyasaya çıkardı.
Olayın yayılmamasını uman Apple yetkililerinin planları tutmayınca, 30 $’a satılan plastik kılıfları bedavaya vermek zorunda kaldılar.
:: Bu kompo teorilerinden hangileri doğru olabilir?