Gelişen teknoloji ile birlikte insan hayatını ciddi ölçüde kolaylaştıran yeni ürünler ortaya çıktı. Özellikle son yıllarda yapay zeka konusunda atılan önemli adımların sonucu olarak karşımıza çıkan yeni ürünler, adeta teknolojinin altın çağını yaşadığımızın en büyük göstergesi.
Peki yetenekleri ile tüm dünyayı adeta mest eden teknolojik ürünlerin zararlı yönleri de olabilir mi? Sizler için günümüz teknolojisinin karanlık yüzünü ve kötü amaçlarla kullanıldığı zaman korkunç hale gelebilecek bazı ürünlerini derledik…
Bedensel engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler
Masum sandığımız korkunç ürünler
Akıllı ev teknolojileri sandığımız kadar masum mu?
Son yıllarda adını sıklıkla duymaya başladığımız akıllı ev teknolojileri, insanların evlerinde rahat ve konforlu bir yaşam sürmesi için geliştirilen en faydalı ürünlerden biri olarak görülüyor. Genellikle kullanıcıların akıllı telefonlarına yüklediği bir uygulama üzerinden evlerindeki neredeyse her şeyi kontrol edebildiği teknoloji, her geçen gün daha da popüler hale geliyor.
Tabii ki burada en uç ihtimallerden bahsediyoruz. Ancak dünya üzerinde internete bağlanan her cihaz ve teknoloji potansiyel bir tehlike altındadır. Hele ki evinizde kurulu bir güvenlik kamerası veya sürekli aktif mikrofonlara sahip akıllı TV gibi ürünler varsa, olası bir hack durumunda özel hayatı derinden etkileyecek görüntüler ve ses kayıtlarınız başkalarının eline geçebilir.
Peki ya otomobiller?
En çok tercih edilen ulaşım araçlarından biri olan otomobiller, her geçen gün daha da yetenekli hale geliyor. Özellikle son yıllarda elektrikli ve otonom araçların piyasaya çıkmasıyla, otomobil dünyasında ciddi bir kimlik değişimi yaşanmaya başladı. Peki insan hayatını büyük ölçüde kolaylaştıran otomobiller sandığımız kadar masum mu?
Tabii ki burada eski model araçlardan bahsetmiyoruz. Bunun aksine günümüzde neredeyse çoğu otomobil, bünyesinde barındırdığı teknolojileri kullanabilmek için yapay zeka veya bilgisayar sistemlerine başvuruyor. Bu da gelişmiş teknolojilere sahip otomobiller için potansiyel bir hacklenme tehlikesi olduğu anlamına geliyor. Her ne kadar üreticiler, araçları için gelişmiş güvenlik sistemleri kullansa da unutmayın ki, internete bağlanabilen her ürün veya teknoloji hacklenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Drone teknolojisi insanlık için büyük bir tehlike oluşturabilir mi?
İnsansız hava aracı sınıfına giren ve günümüzde bir hayli popüler olan drone cihazları; fotoğrafçılık, haritalama, kargolama, tarımsal ve zirai uygulamalar gibi birçok alanda başarıyla hizmet veriyor. Peki uzaktan kumanda veya otonom yazılımlarla kontrol edilebilen drone teknolojisi, insanlık için tehlike oluşturabilecek amaçlar için kullanılabilir mi?
2017 yılında Kaliforniya Üniversitesi tarafından zararsız gibi görünen dronların adeta bir suikast makinesine dönüştüğü bir video yayınlandı. Videoda neredeyse avuç büyüklüğündeki bir dronun, yapay zeka sayesinde insan yüzünü tanıma ve o kişiye kilitlenme yeteneğinin yanı sıra taşıdığı patlayıcı maddelerle toplumda katliam yapabilecek potansiyelde olduğuna dikkat çekilmişti.
Tabii ki yayınlanan bu video, yalnızca simülasyondan ibaretti. Ancak araştırmacılara göre, şimdiden önlem alınmazsa dronlar ilerleyen dönemlerde insanlık için büyük bir kaos oluşturabilir.
İnsansı robotlar kontrolden çıkabilir mi?
2018 yılında hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking’in robotlar ve yapay zeka hakkında söylediği sözler gerçek olabilir mi? Robotları, insanların tasarladığı en büyük virüs olarak nitelendiren Hawking, bu icatların bir gün kendi yaşam biçimlerini oluşturarak insanlığın sonunu getireceğini iddia etmişti.
2018 yılının Mart ayında bir grup güvenlik araştırmacısı, Aldebaran Robotics tarafından geliştirilen orta ölçekli bir insansı robot olan Nao’yu hacklemeyi başardı. Halihazırda mağaza, havalimanı ve hastane gibi yerlerde kullanılan bu robotun sistemine sızan araştırmacılar, robota test amaçlı argo kelimeler söyletmeyi başardı.
Bunun yanı sıra robotun ekranından müstehcen görüntüler açmayı başaran araştırmacılar, tüm dünyaya insansı robotların kötü amaçlar için kullanılabilecek potansiyel bir tehlike olduğunu kanıtladı. Özellikle son dönemde Boston Dynamics’in üzerinde çalıştığı atletik insansı robotları, Stephen Hawking’in meşhur sözünü akıllara getirmiyor değil.
Deepfake teknolojisi şantaj amacıyla kullanılabilir mi?
Geçtiğimiz Mart ayında Tom Cruise’un viral olan videosu sonrası tüm dünyanın bir anda dikkatini çeken deepfake teknolojisi, ciddi tartışmaları beraberinde getirdi. Yayınlanan videodaki kişi Tom Cruise değildi, ancak deepfake sayesinde ünlü oyuncuya neredeyse tıpatıp benziyordu. İşte tam da bu noktada teknolojinin şantaj amaçlı kullanılabileceği iddiaları ortaya atıldı.
Her ne kadar Tom Cruise videosunun yaratıcısı VFX uzmanı Chris Ume, bu tür videoların yapımının oldukça zor olduğunu belirterek insanların rahat olması gerektiğini söylese de, deepfake teknolojisi bir anda yetişkin film sektörüne de girdi. Özellikle Scarlett Johansson, Jennifer Lawrence ve Michelle Obama gibi isimlerin bu alanda onlarca deepfake videosu çıkarken, birçok ünlü isimden konu ile ilgili şantaj açıklaması bile geldi.