Ev işlerinde mutfak robotlarından, işyerinde bilgisayarlardan, sosyal hayatın geri kalanında telefonlardan… Günlük yaşamımızın her alanında teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz.
Söz konusu çözümlerim, olumlu-olumsuz yönlerinin tartışıldığı dönemde, olumsuz tarafa daha çok değinerek, teknolojik araçların beraberinde getirdiği kazaları sizin için hazırladık. Bazılarını unutmak isterken, bazıları aklımızdan hiç çıkmıyor…
1- Yürüyen Merdiven Kazası
Başta Alışveriş Merkezleri ve metro ulaşım aracı olmak üzere, merdiven çıkma eylemini kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına işlev bulan yürüyen merdivenler, birçok kesim tarafından tercih ediliyor.
Gerek üşengeçlik, gerekse de vakit değerliliği nedeniyle, olumlu etkileri daha baskın duran çözümün ise, olumsuz getirilerinin varlığı ile karşılaşabiliyoruz.
Henüz geçtiğimiz yaz Çin’de bir alışveriş merkezinde kaydedilen görüntü sonrasında, teknolojinin bu nimetine bakışı değişmişti.
Yanında çocuğu olan bir kadının merdivenden inme esnasında kapağın açılması sonucu, kadın boşluktan düşerek hayatını kaybediyordu. Çocuğunu ise son anda fırlatabilen kadın, bir canı kurtarıyor, bir canı feda ediyordu. Uzun süre gündemi meşgul eden olay, ihmal olduğu iddiaları eşliğinde tüm dünyanın tepkisini çekiyordu.
#video_10753#
{pagebreak::1}
2- Paul Walker’ın Arabası
Sosyal hayatımızda son sistem teknolojiyi kullandığımız dallardan biri olan otomobiller, güvence vermekten uzak bir görüntü çiziyorlar. Otomatik park pilotu, hız sınırlarını aşan motor gücü, acil duruma duyarlı fırlatma koltukları gibi birçok donanım araçlara konumlanmış durumda.
Fakat söz konusu teknolojinin yetersiz kalıp, sebebiyet verdiği en büyük kazalardan biri, deyimi yerindeyse dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. O güne dek, birçok otomobil konulu filmlerde oynamış, aracı hayatının parçalarından biri haline getirmiş olan ünlü aktör Paul Walker‘ın içinde bulunduğu araç, bilinmeyen bir sebepten dolayı yoldan çıkarak direğe çarpmıştı.
Şoför koltuğunda arkadaşının oturduğu Porsche Carrera Gt model araç, direğe çarptıktan sonra alev almış, iki arkadaş feci bir şekilde yanarak can vermişti. Geriye ise kaybedilen sevdiğimiz bir isim ve sorgulanması gereken bir otomobil güvencesi kalıyordu.
{pagebreak::2}
3- Patlayan Telefon
Bu maddedeki örneğimiz, günlük yaşantımızda en çok kullandığımız teknolojik aracın sebebiyet verdiği bir kaza olarak öne çıkıyor. 2010 yılının Ağustos ayında Hindistan’da yaşayan genç bir çift, patlayan telefon nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi.
Sürekli olarak ısınan cep telefonlarının bir müddet sonra patlayabilecekleri görüşü öne sürülse de, başa gelmeden bilinmiyor.
Consumer Product Safety Commission’un düzenli olarak yayınladığı rapora göre, her yıl yüzlerce kişi aynı sebepten hayatını kaybediyor. Sürekli yanımızda taşıdığımız bir alete güvenmeliyiz, öyle değil mi?
{pagebreak::3}
4- Patlayan Kahve Makinesi
Sıradaki kaza örneği, yeniden günlük hayatta önemli bir yer tutan aletin marifeti olarak öne çıkıyor.
Yıllar 2010’u gösterdiğinde Hindistan’daki küçük bir dükkanda patlayan kahve makinesi dükkan sahibinin oğlunun canını almıştı.
18 yaşındaki çocuğun ölümünden sonra yayınlanan raporda ise, patlamanın kullanıcı hatasından kaynaklı olmadığını, sallanmaya başladıktan sonra aniden patlamasından kaynaklı olduğu ifade edilmişti. Türk kültürü, cezveyi bırakmamalı.
{pagebreak::4}
5- Challenger Faciası
NASA teknolojinin var olan imkanlarının en üst düzey sürümlerini barındıran kurum olarak bilinir. Ancak NASA, tarihin tanık olduğu bir faciaya neden olmuştu.
28 Ocak 1986 yılında daha önce 9 deneme sürümü gerçekleştiren Challenger uzay mekiği, 10 denemesinin 73.saniyesinde tüm dünyadaki canlı yayında infilak ediyordu.
5 profesyonel astronot ve 2 öğretmen olmaküzere 7 mürettebatın hayatını kaybettiği facia, uzun yıllar hafızalardan silinemezken, şu soruyu akıllara getiriyordu: 9 kez denemesi yapılan, binlerce test sonucunda havalanan bir uzay mekiği, neden, nasıl…
{pagebreak::5}
6- Çernobil Faciası
Artan enerji ihtiyacı, var olan kaynaklardan karşılanamayınca her geçen gün alternatif yollara yönelmek zorunda kalınıyor. Bu doğrultuda, en verimli enerji olarak öne çıkan, icadı neredeyse bir çağ açacak kadar büyük olan “nükleer enerji” bugüne dek getirdiklerinden daha fazlasını götürmüş durumda.
Ukrayna Çernobil Nükleer Santralı, 20.yüzyılın en büyük faciasına sebebiyet vermişti.
26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı Çernobil Nükleer Santrali güç reaktörünün 4.ünitesinde meydana gelen patlama sonrası, atmosfere büyük oranda fisyon maddesi salınmıştı.
İlk aşamada bir sorun teşkil etmeyen olay, yıllar boyunca başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere birçok coğrafyayı etkilemiş, sakat çocuk doğumları, radyasyonlu tarım ürünlerine sebebiyet vermişti.
Göz önündeki örnek olarak, ünlü sanatçı Kazım Koyuncu’nunda hayatını kaybetmesine neden olan patlama etkileri, günümüzde dahi var olmaya devam etmektedir.
Son dönemde teknolojinin olumsuz getirileri olan birkaç kazayı derledik. Olumlu yönleri ile hayatımızda var olan yeni sistemin, olumsuz etkilerini de hatırlatmak istedik. Günümüz hayatında her şeye temkinli yaklaşmak gerekiyor.
:: En çok hangi kaza sizi etkilemişti?
Sdn ekibi 1.kazadaki yürüyen merdiven videosunu kaldirin.Icim parcalandi.+18 üstü olsun pisikolojiyi bozar
Güzel bi yazı olmuş
Challenger Faciası tamamen insan hatası nedeniyle olmuş… belli bir ısının altında fırlatma yapılmaması gerekiyor…
2.Resim Arac kazasi Suclu araba mi yoksa hiz yapan mi ?
Iyi olmus baskasi zarar gormemis en azindan
Paoul walker ölümüne nediyorsunuz
Çok iyi olmuş Tebrikler kesinlikle haklısınız
Güzel bir yazı elektrikli cihazlarda olabilecek şeyler bunlar…
o degil de asansor kadini kadim dondu. o ne oyle kadin resmen parçalandi… allah kimsenin başina boyle bela vermesin ve boyle belaya karşilaşacak gunahtan da korusun. AMIN
Çernobil faciası,reaktörü kapasitesinin üzerinde zorlanarak deneysel bir Çalışma yapıldığı için gerçekleşti. Yani kullanıcı hatası..
Yürüyen Merdiveni Kaldırın Çok Fena ya Allah Kimsenin Başına Vermesin Allah Beterin Beterine Bile Vermesin Öyle Ölüm Çok Kötüydü….