Reklam

Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

32
Reklam

Akıllı telefon pazarındaki oyunculara baktğımızda, Apple hariç diğer tüm üreticilerin her sene içerisinde yaklaşık 10 ya da daha fazla telefon çıkardığını görüyoruz. Benzer özelliklere sahip, benzer fiyat aralığındaki bu telefonlar, kullanıcıların kafalarını karıştırıyor. Peki telefon alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bu makalemizde sizlere dikkat etmeniz gerekenleri aktaracağız.

Ne İstediğinizi Bilin ve İhtiyacınızı Belirleyin:

Her zaman en iyisi, sizin için en iyisi olacak diye bir kaide yoktur. Örnek vermek gerekirse teknolojiden çok uzak bir büyüğünüze telefon olarak Galaxy Note 2 alırsanız, bu çok gereksiz bir hamle olacaktır.

Reklam

Telefonu kullanacak kişinin ihtiyaçları ne? Bu sorunun cevabını bildikten sonra kolay bir şekilde tercih yapabilirsiniz.

1000 ile 750 TL aralığındaki akıllı telefonlara baktığımızda, bu modellerin hepsi mail atıp, mail yollayabiliyor ve sizin tüm internet işlemlerinizi yerine getirebiliyor. Ürünlerde fiyat arttıkça sadece kamera özellikleri, ekran kalitesi ve işlemci tipi gelişerek, daha üst segmente doğru yol alıyorlar. 

Telefonda oyun oynayan biri değilseniz, 4 çekirdekli bir telefona çok fazla gerek duymayabilirsiniz. Kısacası kendiniz için optimum seçimi yapmanız gerekiyor.

Telefonun Donanımı:

Artık bilgisayar alır gibi, işlemci özelliklerine bakarak akıllı telefon tercihlerimizi yapıyoruz. Eskiden bilgisayarlarda yapıldığı gibi burada da bazen GHz’e ya da Mhz’e adanıyoruz.

İşlemcilerde önemli olan mimari yapısı ve teknolojisidir. 1 GHz hızında çalışan bir işlemci, her zaman 600 MHz’lik bir işlemciden daha hızlı değildir. Örnek vermek gerekirse Samsung Galaxy Wonder’da 1.4 GHz hızında çalışan Qualcomm Snapdragon S2 tabanlı bir işlemci kullanılıyor. Bu işlemci ARM Cortex A8 tabanlı Scorpion mimarisini temel alıyor ve grafik işlemci olarak da Adreno 205′i kullanıyor. 

Karşısına da NovaThor U8500 tabanlı yeni nesil işlemcili ARM Cortex A9 işlemcili Galaxy Ace 2′yi koyalım. Bu işlemci 800 MHz hızında çalışıyor. Ne kadar düşük değil mi? Gidip 1.4 GHz diye Galaxy Wonder alırsanız, çok büyük bir yanılgı içine düşersiniz.

Çift çekridekli olan bu işlemci en baştan mimari anlamda 1.4 GHz’lik işlemciden daha üstün. Ayrıca grafik işlemci olarak da Mali 400 GPU‘suyla beraber, Adreno 205‘in ilerisinde yer alıyor. 

Kısaca akıllı cihaz alırken sadece hıza değil, kullanılan mimariye ve grafik işlemciye bakmanız daha doğru olacaktır.

{pagebreak::2}

Yazılım Desteği ve RAM / Depolama İlişkisi:

Android tarafında yazılım güncelleştirme büyük bir sorun olmuş durumda. Bazı telefonlara güncelleme desteği gelmiyor ve hala Android 2.3 Gingerbread kullanılıyor. 

Aldığınız telefona neden yazılım güncellemesi gelmiyor biliyor musunuz?

Telefonunuzun dahiili depolamasına hep dikkat edin. Mesela 4 GB dahili hafıza var, bunun 2 GB‘ını sistem, 2 GB’ını ise size ayrılmış. Örnek olarak Sony, bu kapasitedeki telefonlarına Jelly Bean güncellemesi vermeyecek. Hazırlanan ROM ve sistem dosyalarının yüklenmiş hali, 2 GB seviyesine yaklaşmış olacak ve bu da stabiliteyi etkileyecek.

Sistemin kullanacağı belleğin en az 4 GB olması gerekiyor. Yoksa üreticiler telefonlara güncelleme yollamıyorlar. Android artık çok yer kaplayan ve RAM tüketen bir sistem olmuş durumda. Saf Android yazılımı bu kadar kaynağa ihtiyaç duymasada, diğer üreticilerin eklediği arayüzler bu kullanımı çok daha ileri seviyeye taşıyor.

RAM tarafında da 512 MB’lık RAM artık orta segment telefonlarda pek kullanılmamaya başladı. Andorid’i rahat kullanayım diyorsanız 768 MB RAM’li bir cihaz almanız gerekiyor.

Sayılara Aldanmayın. Sizi Kolay Kandırırlar:

Senin telefonun kaç Megapiksel soruları ülkemizde efsanedir. Kamerası 12 Megapiksel olan bir telefon, iyi fotoğraf çekecek diye bir kaide yok. Telefonun sensör tipi, kullanılan lensin diyaframı ve genişliği nedir, ne kadardır bunlar daha önemli.

Kamerada ne kadar iyi bir sensör kullanırsanız kullanın lens kötüyse o kameradan pek verim alamazsınız. Örnek vermek gerekirse Nokia N8 12 Megapiksel kameraya sahip. Ama piyasadaki 8 Megapiksellik pek çok kamera ondan çok daha iyi fotoğraf çekiyor.

Daha önce yaptığımız fotoğraf karşılaştırmalarına bakarak, konuyla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Fiyatı İyi Araştırın:

Ülkemizde pek çok perakendeci firma fiyat konusunda cambazlık yapıyor diyebiliriz. Yüzde 30 indirim var deniliyor ama 1000 liralık ürünün fiyatı 1250 seviyesine çekilmiş, ürün 950 TL‘ye geliyor. Baktığında evet yüzde 30 indirim ama bu sadece teoride. Fiyat konusunda yanılmamanız gerekiyor. 

Akakçe gibi fiyat taraması yapan sitelerden bakarsanız, alacağınız cihazın ne kadar fiyat aralığında piyasada buulunduğunu bulabilirsiniz. Akakce.com üzerinden cep telefonu fiyatarına buradan bakabilirsiniz.

Buradan ulaşabileceğiniz arama sonucuna göre, akakce.com’da Galaxy S3 16 GB fiyatlarına baktık. Türkiye’deki en geniş arama sonuçlarına sahip veritabanıyla dikkat çeken Akakçe’ye göre Samsung Galaxy S3′ü 1284 TL ile 1899 TL arasındaki fiyatlara bulabildiğinizi görüyorsunuz.

Bu karşılaştırmanın sonucunda alacağınız cihaza fazla ücret ödemekten kurtuluyorsunuz ve fazla para cebinizde kalıyor.

:: Rehberimiz yardımcı oldu mu?

 

 

32 Yorum

  1. güzel olmuş telefonlar hakkında fazla bilgisi olmayanlar için yeterli yanlış bilinen pek çok şeye açıklık getirmiş.

  2. Bu yazıya bir de grey (ithalatçı firma) garantisi ile üretici firma garantisi hakkında bir bilgi eklenseydi çok faydalı olurdu.
    Ben ekleyeyim: grey (ithalatçı firma) garantisi ile aldığınız cihazın garantisi yok diye düşünebilirsiniz işiniz şansa kalmıştır.
    hepsiburada.com gibi bir site de bile GEREKLİ UYARI ÇOK ÇOK DİKKATLİ İNCELEYENLER hariç kimsenin göremiyeceği şekilde yazılarak grey ürün satıldığınıda söylerek durumun önemini vurgulamak isterim

  3. Sensation idare ediyor. Bekleyip 5″ Full HD ekran, Krait 4 çekirdek işlemci, adreno 320gpu, 2GB ram iyi bi telefon alıcam. Bekleyemeyene Note2 tavsiye ederim…

  4. Telefon alırken lütfen boyutlarına da dikkat edin. Ben 4.7″ bir telefon kullanıyorum ve ellerim büyük olduğu halde tek elle zor kullanılıyor.

    Yani en büyüğü = en iyisi eşitliği burada da geçerli değil.

  5. 25.12.2012 11:54 yazan kişi yazdıkların doğruysa gidip bir mağaza yada teknomarket gibi muhattap bulabileceğimiz yerlerden almak daha mantıklı…

  6. Ben mecbur yine pahalı bir şey alacağım çünkü 1gb ram yetmiyor hiç kamera batarya görüntü hız kesin iyi olmalı çok önemli şeyler

  7. Gerçekten Shiftdelete net ile buluştuğumdan beri benim için eve gelince buzdolabını açıp bakmak gibi oldunuz bilgisayarı açınca mutlaka siteye girip yeni haberleri dolaşır oldum. Gelişen teknolojiler ve ürünler hakkında bizlere çok yardımcı oluyorsunuz TEŞEKKÜRLER…

  8. ZİYARETÇİ 25.12.2012 17:11 Iyi de galaxy ace 2 cift cekirdekli tabiki hizli olacak 800×800 =1600 Mhz toplam islemci gucu…
    .
    .
    espiri yaptın diye umuyorum 🙂

  9. şey tolga abi ben böyle lens,sensör,mercek falan işlerinden anlamam bide bu işlemci ram onlardanda pek anlamam bana 650 tl yi geçmeyecek ve bu özellikleri iyi olan bir telefon önerirseniz çok sevinirim teşekkürler

  10. Yha benim de programcılığa ayrı bir sevgim var.dolayısıyla tolgayı da sevdim.ve artık yüksek lisans yapma vaktimde geldi sanırsam 🙂

  11. bende telefon almayı dusunuyordum telefonum eskı dıye yanımda tasımıyordum evde nerde oldunu bile bilmiyodum yenı telefon bakıyordum cok yardımcı oldunuz çok teşekkürler….

  12. şu anda ben 800 tl ye aldım internetten en iyi fiyatperformans ve hızlı telefon xomi redmi 5 plus 4 ay filan oldu çok memnunum casper filan hikaye o fiyat aralığında

  13. Reis ben bisi sorucam ben telefonun alicam 1. Seçeneğim huavei p smart 2019
    2. Seçeneğim samsung galaxy a7 hangisi daha hizli hangisu daha iyi

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

iPhone IMEI kurtaran cihaz gerçek mi? - SDN Cevaplıyor!

Exit mobile version