Reklam

Telefon bağımlılığından kurtulmanın yöntemleri

0
Reklam

Telefon bağımlılığı (nomofobi), akıllı telefonunuzu kontrolsüz, istemsiz ve aşırı kullanmanız şeklinde tanımlanıyor. Gitgide daha fazla kişiyi etkileyen bu durum, insanların fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor. Bir düşünün; sosyal medya, internet, iş takibi derken farkında olmadan saatlerimizi telefonlarımıza bakarak geçiriyoruz. Peki telefon bağımlılığından kurtulmanın yöntemleri neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Akıllı telefon bağımlılığından kurtulmadan önce, bu teknolojileri neden kullandığınızın farkında olmalısınız. Telefonunuzu gün içinde hangi amaçlarla kullanıyorsunuz ve bunların kaçı ‘gerçekten’ gerekli? Teknoloji bağımlılığınızdan kurtulmak için önce bu sorunun yanıtını bulmalısınız.

sosyal medya bağımlılığı

Aslında çoğu kişiye tam olarak akıllı telefon bağımlısı diyemeyiz çünkü bu cihazları bir amaç için kullanıyoruz. Kimimiz oyun oynamak, kimimiz iletişim kurmak kimimiz ise sosyal medyada gezinmek için telefonuna yöneliyor. Uygulamaların bildirim yağmurları da bu cihazlarda geçirdiğimiz saatleri artırıyor. Dolayısıyla, bağımlılığınızın fişini çekmek için, ilk olarak telefonunuzu kullanmanıza neden olan şeyleri sınırlamalısınız.

Akıllı Telefon Bağımlılığı Can Aldı!

Reklam

Telefon bağımlılığında ekran süresi oldukça önemli bir göstergedir. Bu, bir gün içinde telefonunuz veya bilgisayarınıza bakarak geçirdiğiniz süreyi ifade eder. Günümüzde birçok akıllı cihaz, bu süreyi arka planda otomatik olarak hesaplar.

Dolayısıyla, haftalık veya günlük ekran sürenize telefonunuzun ayarlarından erişebilirsiniz. Son yıllarda piyasaya sürülen cihazlarda ekran sürenizi sınırlamanızı sağlayan özellikler de mevcut. Eğer bu özellikler bulunmuyorsa, Google Play Store veya AppStore’daki uygulamaları kullanabilirsiniz.

Ekran sürenizin detaylarında en çok vakit geçirdiğiniz uygulamaları görmeniz de mümkün. Örneğin, Instagram’da saatlerce kaydırdığınızı veya belirli bir oyunda gününüzü geçirdiğinizi fark edebilirsiniz. Ardından, telefonunuzun ayarlarını kullanıp, uygulamalar için zamanlayıcı kurabilirsiniz. Böylece günlük kullanım limitinizi aştığınızda bir uyarı bildirimi alabilirsiniz.

Ekran sürenizi ve uygulama kullanımınızı sınırladığınızda, bağımlılığınızdan kurtulmanıza yolunda önemli bir adım atmış olacaksınız. Ancak yazımızdaki diğer yöntemler de bu süreçte size yardımcı olacak. O yöntemleri de uygulayarak, bağımlılıktan kurtulma yolunda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Hazırsanız, ikinci yöntemimize geçebiliriz.

Telefon bağımlılığınızdan kurtulma yolundaki ikinci yöntem, gün içinde belki yüzlerce kez aldığınız bildirimleri yönetmeniz. Bildirim yönetimi için telefonunuzun sunduğu bir dizi özellik mevcut. Örneğin ayarlardan, daha az kullanmak istediğiniz uygulamaların bildirimlerini kapatabilirsiniz. Ya da ‘rahatsız etme modu’ ile dilediğiniz süre boyunca bildirimlerden uzaklaşabilirsiniz.

Gün içinde daha az bildirim alarak, telefonunuzu daha az hatırlamanız ve kullanmanız anlamına gelir. Bu yöntemle, bağımlılığınızı yenmenizin önündeki en büyük engeli sınırlayabilirsiniz. Aynı zamanda, sadece önemli bildirimleri alarak, daha verimli bir kullanıcı deneyimi edinmeniz de mümkün.

Gece yatmadan önce telefonunuzda vakit geçirmeniz, telefon bağımlılığınızı pekiştirmenin yanı sıra uyku kaliteniz için de sorun teşkil eder. Özellikle ‘göz konforu modu’ açık olmadığında, telefonunuzun yaydığı beyaz ışık, beyniniz tarafından gün ışığı gibi algılanabilir. Dolayısıyla, beyninizin saatin erken olduğunu varsayması mümkün. Bu, uyku hormonunun üretimini azalmasına neden olarak, uyku kalitenizi olumsuz etkileme riski taşır.

Gece yatmadan önce telefonunuzu şarja takıp, kendinizi kullanmamak için şartlayabilirsiniz. Eğer telefondan uzak kalmaktan kendinizi alıkoyamıyorsanız, cihazınızı farklı bir odada şarjda bırakmayı da deneyebilirsiniz.

Bildirimlerinizi ayarladınız, ekran sürenizi sınırladınız ve gece telefonunuzu kullanmıyorsunuz. Bunlara rağmen, telefon kullanımınızı azaltamıyorsanız, sizin için ek bir yöntemimiz daha var. Sevdiğiniz alternatif aktivitelere yönelebilirsiniz.

Hangi aktiviteye yöneleceğinize karar veremiyorsanız, kendinize “Ne yapmak beni mutlu ediyor?” sorusunu sormalısınız. Bu, ilgi duyduğunuz aktiviteleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Kitap okumak, dans etmek ve gitar çalmak gibi sayısız seçenek var. Hobilerinize yönelerek, telefon ve internet kullanımının olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Biliyoruz; telefon, sosyal medya ve internet bağımlılığından kurtulmanız için zaman ve çaba gerekecek. Ancak, doğru yöntemleri uygulayarak, teknoloji kullanımınızda daha mutlu ve üretken bir rutine kavuşmanız bu çabaya değer. Bugün, küçük bir değişiklikle başlayarak, hayatınızdaki büyük gelişmelere bir adım yaklaşabilirsiniz.

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version