Bir iş üzerinde yoğunlaştığımız sırada, aldığımız telefon bildirimleri dikkatimizin dağılmasına neden oluyor. Araştırmacılar, telefon bildirimleri ve stres arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın sonuçlarına göre bildirimleri kapatmak kesin çözüm değil.
Telefon bildirimleri ve stres ilişkisi
Cebimizde bir titreşim hissetmek veya telefonun bildirim ışığının yanıp söndüğünü görmek dikkatimizin dağılması için yeterli oluyor. Gelen bu bildirimle ilgilenip, yaptığımız iş üzerinde tekrar dikkatimizi toplamak ise ortalama 25 dakika sürüyor. Kullandığımız mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından aldığımız bildirimleri düşündüğümüzde, neredeyse tüm günü dikkati dağılmış bir şekilde tamamlıyoruz.
Duke Üniversitesi’nin Gelişmiş Hindsight Merkezi’nde yapılan ve Amerikan Psikoloji Derneği konferansında sunulan araştırma, telefon bildirimleri ve stres konusunu ele aldı. Çalışmaya göre bildirimleri tamamen kapatmak stresi önlemek için kesin çözüm değil. Bunun yerine bildirimler toplu halde günde üç kez alındığında, katılımcıların daha mutlu, daha az stresli, daha üretken ve daha fazla kontrol sahibi oldukları gözlemlendi.
Araştırmaya göre ortalama bir telefon kullanıcısı, günde 60-80 kez bildirim alıyor. Bir de buna bildirim almadığı halde telefonu kontrol etme durumu eklenmesi, kişinin verimsiz bir gün geçirmesi için yeterli oluyor. Araştırmacılar, kullanıcıların bildirimlerini kapatmamalarını ancak bunu bir düzene koymaları gerektiğini belirtiyor.
Gün içinde aldığımız bildirimler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Haberleri, ios 11.3 sürümlü iphone 6’mda sonuna kadar okuyamıyorum bir süredir. Aşağı doğru kaydırırlen haberin yarısından sonra ekran beyaza düşüyor.
Basliga direkt cevap veriyorum. EVET. Sadece bildirimler degil telefonun kendisi strese neden oluyor. Neden telefonu acmadin/acmadi, neredeydin/nerede acaba,… Gibi gereksiz sorulara yanit bulmamiz gerekiyor.