Akıllı telefonlarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri de ısınma problemidir. Özellikle Android cihazlarda meydana gelen ısınma problemi, kullanıcıların canını fazlasıyla sıkar. Bu nedenle çoğu kullanıcı, cihazlarında meydana gelen ısınma sorununun çözüm yollarını araştırmaktadır.
Telefonlarda meydana gelen ısınma sorununun birden fazla nedeni vardır. Bu nedenle sorunun çözümü için uygulanması gereken birçok yöntemin uygulanması gerekir. Peki telefon nasıl ısınır? Telefon ısınınca yapılması gereken işlemler nelerdir? Yazımızda detaylı bir şekilde anlattık.
Instagram görüntülü arama nasıl yapılır?
Telefon neden ısınır?
Aslında akıllı telefonların bir miktar ısınması gayet doğaldır. Bu, cihazın normal bir şekilde çalıştığının en büyük işaretlerinden biridir. Ancak, bazı durumlarda telefon aşırı ısınarak kullanıcıyı rahatsız etmeye başlar. Telefonun kullanıcının elini yakacak derecede ısınmaya başlaması, bir sorun olduğu anlamına gelir.
Telefonun ısınmasının altında yatan en büyük neden genellikle yazılımsaldır. Ancak bazı durumlarda donanımsal arızalar da cihazın ısınmasına yol açar. Telefonun yoğun işlem gücü gerektiren oyun veya uygulamaları çalıştırmaya zorlanması, yoğun kamera kullanımı, arka planda çalışan birden fazla uygulama ve widget‘ların sürekli aktif olması bu nedenlerden sadece bazılarıdır.
Akıllı telefonun ürettiği ısı miktarı, içinden geçen elektrik miktarıyla büyük ölçüde doğru orantılıdır. Bu nedenle, özellikle donanımsal olarak güçlü olmayan telefonları yoğun işleme maruz bırakmak ısınma ihtimalini daha da arttıracaktır. Telefonun ısınmasının altında yatan sebep her zaman yazılımsal olmayabilir. Bataryanın şişmesi, işlemci veya farklı bir bileşende arıza olması, ısınma sorununu tetiklemektedir.
Yazılımsal sorunlar nedeniyle ısınma problemi yaşayan kullanıcılar aşağıda vereceğimiz çözüm yöntemlerini uygulayarak ısınma sorununu ortadan kaldırabilirler. Ancak yöntemleri uyguladığınız halde sorun çözülmüyorsa, o zaman donanımsal bir arıza olduğu düşünülebilir. Bu durumda en kısa sürede teknik servisin yolunu tutmanızı öneririz. Isınma sorununu ortadan kaldıracak çözüm yöntemleri ise;
Telefonunuzun pilini yalnızca yüzde 80 oranında şarj edin
Telefonunuzu gece boyunca şarj etmeniz gerekiyorsa, bir yastık veya çarşaf yerine serin ve düz bir yüzeyde tutun. Son dönemde yayımlanan raporlara göre, telefonunuzu hiçbir zaman yüzde 100 oranında şarj etmemeniz gerekiyor. Telefonu sürekli yüzde 100 oranında tamamen şarj etmek pilin ömrünü kısaltır ve ısınma sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle telefonunuzun şarjı yüzde 30 seviyelerine geldiğinde şarja takın ve yüzde 80 seviyelerine ulaştığında şarjdan çıkarın. Bunun dışında telefonu şarj olurken kullanmak ısınma sorununu tetikleyecektir.
Arka planda çalışan uygulamaları her zaman kapatın
Telefon aynı anda birden fazla uygulama açıkken fazladan mesai yapar ve aşırı ısınmasına neden olur. Bu nedenle kullanılmayan uygulamaları düzenli olarak kapatma alışkanlığı edinmek ısınma problemini bir nebze olsun azaltacaktır. Ayrıca, telefonunuz şarj olurken özellikle oyun gibi yoğun işlem gerektiren uygulamaları kullanmaktan kaçının.
Gereksiz uygulamaları cihazınızda barındırmayın
Kullanmadığınız uygulamaları ve dosyaları silin. Bu dosyalar cihazınızda gereksiz yer kaplayacağından ısınma problemini de tetikleyecektir. Öte yandan gereksiz bildirimlerini kapatmayı, animasyonlu duvar kağıtları kullanmamaya özen gösterin.
Telefonu uçak modu ile kullanın
Telefonu uçak modunda kullanmak şebeke bağlantısı, Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooth gibi özelliklerin kapanmasına neden olur. Özellikle çevrimdışı oyun oynamak ve film izlemek gibi bir planınız varsa uçak modu telefonunuzun aşırı ısınmasını engelleyecektir. Öte yandan uçak modu ile telefonunuzun yüzde 25 daha hızlı şarj olacağını da belirtelim.
Virüs programı yükleyin
Telefonunuz aşırı ısınmanın sebeplerinden biri de virüs olabilir. Özellikle Android telefonlar kötü amaçlı yazılımlara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle telefonunuza anti-virüs yazılımı yükleyerek sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Güç tasarruf modunu kapatın
Telefonlar, güç tasarruf modunda işlemci frekansını düşürdüğünden oyun gibi ağır uygulamalar karşısında aşırı ısınarak tepki verir. Bu durum işlemcinin zorlandığı anlamına gelir. Bu nedenle ağır uygulamalar çalıştırmadan önce güç tasarruf modunu kapalı hale getirin.
Telefonun parlaklığını son seviyede kullanmayın
Özellikle telefonu dışarıda kullanırken ekran parlaklığını son seviyede kullanmamaya önem gösterin. Ekran parlaklığını son seviyeye çıkartmak, ısınma problemini tetikleyecektir.
Eğer bahsettiğimiz çözüm yöntemleri işe yaramıyorsa, bir teknik servise gitmek daha sağlıklı olacaktır. Bu durumda telefonunuzda göründüğünden daha ciddi bir problem olma ihtimali var. Bataryanın şişmesi, işlemci veya RAM‘lerde meydana gelen arızalar, bu bileşenlerin aşırı ısınmasına neden olmaktadır.
La koy buz dolabına gitsin
Ben her zaman telefonum ısınınca buz dolabına atarım 10 dk durur çıkartırım buz gibi olur
Öyle yapmak çok zararlı birşey yapmamanı öneririm
Telefonum bazen pubg oynarken 15 dakika içerisinde 43 derece oluyor modeli a21s acaba normalmiş ısı değeri?
Bendede a21s var ve pile taktığımda ve ya oyun fln oynadıkta baya ısınıyor
Ben arkasına ilk defA buz koydum acaba zararı olmuşumdur admin cevap 43 den 22 dereceye dusmustu parça parça max 30 durmuştur toplam
Telefon m31s pubg 1 el atıyorum ısınıyor daha fazla oynayınca patlicak gibi oluyor
Yaşamak istemiyorum
İyi günler benim telefonum da a24 sıfır aldım ama konuşma sırasında çok isiniyor ve İnternet de dolaşırken neden acaba
telefonum a73 ve sadece oyun oynarken degil galeri gibi basit uygulamalarda bile telefonum isiniyor 40 dereceyi falan buluyor ne yapmaliyim?
Bazı virüsler telefonun gereksiz ısınmasına sebep oluyor güvenilir bir antivirüs programı yükleyebilirsin tam korumalı olsa daha iyi olur.
Gerçekten oluyor 😅