Reklam

Telefonlar gerçekten konuşmalarımızı dinliyor mu?

4
Reklam
asdasdas

Telefonlar konuşmalarımızı dinleyerek mi karşımıza reklamlar sunuyor? Bir arkadaşınızla bir ürünü satın alma muhabbeti yaptınız ve ardından aynı ürün sosyal medyada karşınıza çıktı. Reklamlarla hedeflendiğinizi düşündünüz mü? Ancak bu, cihazınızın konuşmalarınızı gerçekten dinlediği anlamına gelmiyor. Buna gerek yok. Çünkü şirketlere ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri zaten veriyor olma ihtimaliniz yüksek.

Facebook veri ihlalini küçümsüyor

Reklamlar ve verdiğimiz izinlerin ilişkisi

Çoğumuz bilgilerimizi çok çeşitli web sitelerine ve uygulamalara düzenli olarak ifşa ediyoruz. Belirli izinler veya çerezlerin çevrim içi faaliyetlerimizi izlemesine izin vererek bunu yapıyoruz.

Telefonlar bizi dinliyor mu?

Birinci taraf tanımlama bilgileri, web sitelerinin siteyle etkileşimimizle ilgili belirli ayrıntıları “hatırlamasına” olanak tanıyor. Örneğin, oturum açma tanımlama bilgileri oturum açma bilgilerinizi kaydetmenize olanak tanır. Böylece her seferinde yeniden girmeniz gerekmez.

Reklam

Ancak üçüncü taraf tanımlama bilgileri, ziyaret ettiğiniz sitenin dışındaki alanlar tarafından oluşturulur. Üçüncü taraf, genellikle birinci taraf web sitesi veya uygulamasıyla ortak bir pazarlama şirketidir. Pazarlamacının reklamlarını barındırır ve sizden topladığı verilere erişmesine izin verir. Bu nedenle, reklamveren hayatınızın bir resmini oluşturabilir; rutinleriniz, istekleriniz ve ihtiyaçlarınız.

Bu şirketler sürekli olarak ürünlerinin popülaritesini ölçmeye çalışıyor. Bununla birlikte, müşterinin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, işi ve hobileri gibi faktörlere göre nasıl değiştiğini ölçer. Reklamcılar, bu bilgileri sınıflandırarak ve kümeleyerek, doğru müşterileri doğru reklamlarla hedeflemek için öneri algoritmalarını geliştirir.

Bilgisayarlar perde arkasında çalışır

Yapay zekada (AI) sistemlerin veri kümeleme, sınıflandırma, ilişkilendirme ve pekiştirici öğrenme (RL) gibi verilerinizi filtrelemesine ve analiz etmesine yardımcı olan birkaç makine öğrenimi tekniği vardır. Bir RL aracısı, kullanıcı etkileşimlerinden gelen geri bildirimlere dayanarak kendini eğitebilir.

Bir sosyal medya gönderisini görüntüleyerek veya “beğen” düğmesine basarak, bir RL temsilcisine gönderiye ilgi duyduğunuzu veya belki de onu gönderen kişiyle ilgilendiğinizi onaylayan bir sinyal gönderirsiniz.

The Conservation‘ın içeriğine göre, reklam önerileri aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere başka verilere de dayanabilir;

  • Platform üzerinden tıkladığınız diğer reklamlar,
  • Platforma sağladığınız kişisel bilgiler (yaşınız, e-posta adresiniz, cinsiyetiniz, konumunuz ve platforma hangi cihazlardan eriştiğiniz gibi),
  • Halihazırda müşteriniz olan diğer reklam verenler veya pazarlama ortakları tarafından platformla paylaşılan bilgiler,
  • Platformda katıldığınız veya “beğendiğiniz” belirli sayfalar veya gruplar.

Tüm bunların yanı sıra AI algoritmaları çevrenizi takip ederek de size öneriler sunar. Örneğin, Facebook arkadaşınızın yakın zamanda satın aldığı bir şeyi size önerir. Bunu yapmak için arkadaşınızla aranızdaki konuşmayı dinlemesine gerek yok.

Uygulama sağlayıcıların kullanıcılara verileri nasıl toplayacakları, depolayacakları ve kullanacakları konusunda net hüküm ve koşullar sağlaması gerekiyor. Ancak kullanıcıların da kullandıkları uygulamalara ve sitelere hangi izinleri verdikleri konusunda dikkatli olmaları lazım.

Bununla birlikte, diğer sitelere ve hizmetlere bağlanmak veya oturum açmak için sosyal medya hesaplarınızı kullanmaktan kaçının. Genellikle e-posta ile kaydolma seçeneği bulunur. Bunu tercih edebilirsiniz. Oturum açma işlemini başlattığınızda, yalnızca gerektiği kadar bilgi paylaşmanız gerektiğini unutmayın. Gizlilik konusunda hassassanız, cihazınıza sanal bir özel ağ (VPN) kurmayı düşünebilirsiniz. Bu, IP adresinizi maskeleyerek çevrim içi etkinliklerinizi şifreler.

Halen telefonunuzun sizi dinlediğini düşünüyorsanız şunu deneyin; ayarlara giderek tüm uygulamalar için mikrofona erişimi kısıtlayın. Ardından daha önce hiç arama yapmadığınız bir ürün hakkında biriyle uzun uzun yüksek sesle konuşun. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Birkaç gün içinde hâlâ hedeflenmiş reklam almazsanız, telefonunuz sizi gerçekten dinlemiyor demek.

4 YORUM

  1. Yurtdisinda siber guvenlik alaninda calisiyorum. Biz testlerimizi yaptik ve cihzalariniz gercekten ortam seslerini tranfer ediyor. Metadata profilleri olusturularak ilgi alanlariniz belirleniyor. Speech to Text teknolojisi sayesinde tum gorusmeleeri ses doyasi olarak saklamak zorunda bile degiller bu da ayri bir bilgi. Evet dinleniyorsunuz ama haberdeki gibi zaten bir cok seyi sorumsuzca paylasiyorsunuz.

  2. Sırf bu yüzden Youtube, Google’da oturum bile açmıyorum. Bazen çok gerekli oluyor anlık açıp kapatıyorum. Facebook, instagram kullanıp hayatımı ifşa etmiyorum. Tabiki benden de veri alıyorlar ama biraz daha kısıtlı en azından.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version