Birçoğumuz telefonun pil tasarrufu için karanlık mod özelliğini kullanıyoruz. Ancak aslında bu özellik pil ömründen düşündüğümüz kadar tasarruf sağlamıyor. Yeni bir çalışma, özelliğin pil ömründen çok fazla tasarruf etmediğini ortaya koydu. Bununla birlikte çalışmayı yapan Purdue Üniversitesi araştırmacıları, kullanıcıların bu özellikten daha iyi yararlanabilmelerinin birkaç yolunu da açıkladı.
Karanlık mod aslında o kadar etkili değil
Android ve Apple işletim sistemi güncellemeleri, kullanıcılara akıllı telefonlarını karanlık moda alma seçeneği sunmaya başladığında bu özellik, pil tasarrufuna işaret etti. Bu, daha koyu renkli piksellerin açık renkli piksellerden daha az güç kullanmasını sağlayan ekranlara sahip yeni telefonların bir özelliği olarak gösterildi.
ABD’deki Purdue Üniversitesi araştırmacıları yeni bir çalışmada karanlık mod seçeneğini inceledi. Bulgulara göre bu özelliğin, çoğu insanın telefonlarını günlük olarak kullanma şekliyle pil ömründe büyük bir fark yaratması pek mümkün değil. Ancak bununla birlikte elbette özelliğin yardımcı olduğu konular var.
Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Dr. Charlie Hu, telefon endüstrisinin karanlık modu devreye sokarken acele ettiğinden bahsetti. Endüstrinin henüz piksellerin güç tüketimini doğru bir şekilde ölçecek araçlara sahip olmadığını söyledi. Ancak artık geliştiricilere, kullanıcılara daha verimli uygulamalar sunmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayabileceklerini ekledi.
Özellik, belirli durumlarda etkili
Araştırmacılar, araçları deneyerek veriler elde etti. Çalışmada, Google Play’de en çok indirilen altı uygulamayı incelediler. Bunlar; Google Haritalar, Google Haberler, Google Telefon, Google Takvim, YouTube ve Hesap Makinesi idi. Ekip, karanlık modun Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 ve Pixel 5‘teki bu uygulamaların her birinde 60 saniyelik etkinliği nasıl etkilediğini analiz etti. Ekip, yalnızca Android uygulamaları ve telefonları üzerinde çalışsa da, bulgularının iPhone X‘ten başlayarak Apple telefonları için benzer etkileri olabilir.
Hakikat şu ki karanlık mod, yalnızca belirli senaryolarda pil ömründe gözle görülür bir fark oluşturur. 2017’den sonra çıkan akıllı telefonların çoğunluğu OLED (organik ışık yayan diyot) ekrana sahip. Bu tür bir ekran, eski telefonların LCD (likit kristal ekran) ekranları gibi bir arka aydınlatmaya sahip olmadığından, koyu renkli pikseller görüntülenirken ekran daha az güç tüketiyor. Ayrıca OLED ekranlar, telefon ekranlarının ultra ince, esnek ve katlanabilir olmasını sağlıyor.
Genellikle insanlar telefonlarının varsayılan otomatik parlaklık ayarını kullanıyor. Bu ayar, çoğu zaman iç mekanlardayken parlaklık seviyelerini yüzde 30 ila 40 civarında tutma eğilimde. Araştırmacılar, yüzde 30 ila 50 parlaklıkta, ışık modundan karanlık moda geçişin birkaç farklı OLED akıllı telefon için ortalama olarak yalnızca yüzde 3 ila 9 güç tasarrufu sağladığını buldu. Ancak ışık modundan karanlık moda geçerken parlaklık ne kadar yüksek olursa, enerji tasarrufu da o kadar yüksek olur.
Birinci senaryo: Güneşli günde ışık modundan karanlık moda geçiş
Diyelim ki parlak ve güneşli bir günde dışarıda otururken OLED telefonunuzu ışık modunda kullanıyorsunuz. Telefonunuz parlaklığı otomatik ayarda ise ekran muhtemelen gerçekten parlak hale gelmiştir. Bu da pil ömrünü tüketir.
Çalışma, yüzde 100 parlaklıkta ışık modundan karanlık moda geçişin ortalama yüzde 39 ila 47 pil gücü tasarrufu sağladığını gösterdi. Bu nedenle, telefonunuzun ekranı o kadar parlakken karanlık modu açmak, telefonunuzun ışık modunda kaldığınızdan çok daha uzun süre dayanmasına izin veriyor.
İkinci senaryo: Gözlerinizi rahatlatmak için karanlık mod kullanımı
Genellikle telefonunuzun parlaklığını artırmak, ister açık modda ister karanlık modda olun pilini daha hızlı tüketir. Ancak doktora öğrencisi Pranab Dash, ışık modundaki daha düşük parlaklık seviyelerinin, karanlık moddaki daha yüksek parlaklık seviyeleriyle aynı güç tüketimine yol açtığını gösteren veriler topladı.
Örneğin, Google Haberler uygulamasını Pixel 5’te yüzde 20 parlaklıkta ışık modunda kullanmak, telefonun karanlık modda yüzde 50 parlaklıkta olmasıyla aynı miktarda güç tüketti.
Telefonunuza karanlık modda bakmak gözleriniz için daha iyiyse ancak daha iyi görmek için daha yüksek parlaklığa ihtiyacınız varsa, bu parlaklık seviyesinin telefonunuzun pil ömrüne daha fazla zarar vereceği konusunda endişelenmenize gerek yok.
Ekip, uygulama geliştiricilerin bir uygulama tasarlarken karanlık modda belirli bir etkinliğin enerji tasarrufunu belirlemek için kullanabilecekleri bir araç geliştirdi. Per-Frame OLED Power Profiler (PFOP) dedikleri araç, ekibin geliştirdiği daha doğru OLED güç modelini temel alıyor.
Hem Android hem de Apple telefonlar, her bir uygulamanın ne kadar pil gücü tükettiğini gösteriyor. Ancak Hu ve Dash, Android’in mevcut pil özelliğinin karanlık modun güç tüketimi üzerindeki etkisini dikkate almadığını ileri sürdü. Ekip, Android’de pil tüketimini hesaplamak için daha doğru bir yol geliştirdi. Android Battery+ adlı aracı önümüzdeki yıl platform satıcıları ve uygulama geliştiricilerinin kullanımına sunacaklar.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}