Akıllı telefonlar hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Teknolojinin cebimizde toplandığı telefonların şarjı bittiğinde teknolojik nimetlerden uzak kalıyoruz. Teknolojiyle bu kadar iç içe olduğumuz bir dönemde bu hiç de iyi değil. Batarya performansından memnun olmayanlar için hazırladığımız telefon pil ömrü uzatma rehberinde yapmanız gerekenleri sıraladık.
Android telefon hoparlör olarak nasıl kullanılır? İşte en kolay yolu
Bilgisayarınızın hoparlörü çalışmıyorsa telefonu hoparlör olarak kullanma işlemi iyi bir geçici çözüm olabilir. İşte Android için en basit yol...Telefon pil ömrü uzatma nasıl yapılır?
Telefonunuzun batarya kapasitesi kadar, bu kapasiteden ne kadarını harcadığı da büyük önem taşır. Örneğin 4000 mAh kapasitede bataryalı bir telefonunuz varsa, dört saatlik kullanımdan sonra şarjı bitiyorsa bunun pek çok nedeni olabilir. Sorunu teşhis etmek ve çözmek için şu adımları takip etmelisiniz:
Bataryanızın düzgün çalıştığından emin olun
Cihazınızda her şey doğru görünse bile yanlış daha derinlerde olabilir. Telefonunuz eskiyse bataryası da doğal olarak eski olacaktır. Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok zarar görür. Bu yüzden her batarya kaçınılmaz olarak bir gün ömrünü dolduracaktır. Genellikle iki yıldan sonra batarya performansında yüzde 20’lere varan bir düşüş yaşanır. Üst segment telefonlarda bu orandaki bir zarar üç yılda da oluşabilir. Bu yüzden telefonunuz eskiyse yapmanız gereken ilk şey bataryayı değiştirmektir.
Eğer bir iPhone kullanıyorsanız cihazınızın ayarlarındaki “Pil” kısmından pil sağlığının yüzde kaç olduğunu görebilirsiniz. Eğer yüzde 80’e gerilediyse bataryayı değişmek fark ettirecek kadar etki yaratacaktır.
Telefon pil ömrü uzatma: Arkaplandaki uygulamaları kapatın
Uygulamalar açıldığında, siz onu tam olarak kapatmadığınız sürece açık kalır. Bazen uygulamaları arkaplanda tutmaya ihtiyaç olabilir fakat olmadığı durumlarda mutlaka onları kapatın. Bu hem telefonunuzun performansını, hem de pil ömrünü artıracaktır.
Arkaplanda çalışanlarla savaşan uygulama: Greenify
Play Store’daki Greenify uygulaması sizi uğraştırmadan sürekli açık kalarak arkaplandaki uygulamaları denetliyor. Bunu yaparken kendisi çok az güç tükettiği için sonuç genellikle yeşil oluyor. Eğer telefonunuz rootluysa işiniz daha kolay, Greenify daima arkaplanda çalışmaya devam ederek arkaplan uygulamalarıyla savaşıyor. Rootlu değilse bile bu küçük uygulama işinizi görebilir.
Android için buradan indirebilirsiniz.
Telefonunuzu güncellemeden önce iki kere düşünün!
Bazen yazılım güncellemeleri cihazınıza muhteşem özellikler kazansa da telefonunuz, üreticinin düşündüğünün aksine buna hazır olmayabilir. Yazılım güncellemeleri ile gelen yeni işlevler ve tasarımlar pil ömrünü eskisinden daha çok sömürebilir. Güncel kalmak iyi olsa da özellikle eski bir telefon kullananlar, güncelleme yapmadan önce güncellemeyi yapanlara pil performansı konusunda danışmalı.
Telefon pil ömrü uzatma: GPS’in kapalı olduğundan emin olun
Benim sıkça başvurduğum yöntemlerden biri GPS’i kapatmak oluyor. Gün içinde farkında olmadan bazı uygulamalar GPS’i açıyor olabilir. Bu özellik olmadan çalışamadıkları için mecburen bu izni veriyoruz fakat kapatmayı unutuyoruz. GPS ya da Konum, önemli derecede pil tüketiyor.
Evde Wi-Fi, dışarda mobil veri
Bazılarınız telefonun hem Wi-Fi, hem de mobil veri özelliğini açık tutuyor olabilir. Telefonunuzun aynı anda ikisinden birini kullanabilse de dışarı çıktığınızda Wi-Fi açık kalmaya devam eder. Aynı şekilde mobil veri de çoğumuzun ihtiyacının olmadığı MMS’ler için Wi-Fi olsa dahi açık kalır. Bu yüzden iki bağlantı türünden aynı anda yalnızca birini kullanmak iyi bir çözüm olabilir.
Ekran parlaklığı
Çoğu insan bu kritik ayarın ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Ekran parlaklığı, pil ömrüne çok ciddi boyutta etki eder. Ekran parlaklığını çok fazla yükseltmemek şarjınızın daha uzun gitmesini sağlayacaktır. Üstelik ekran parlaklığını düşük tutmak, ekranınızda oluşabilecek ghost screen gibi sorunların önüne geçecektir.
Kalitesiz şarj aletlerine güvenmeyin
Telefonunuz için kutudan çıkan şarj aletini ya da üreticinizin diğer şarj aletlerini kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat böyle bir zorunluluk olmadığı için “merdiven altı” diye tabir ettiğimiz kalitesiz ürünleri almayın. Bu hem cihazınızı yavaş ve verimsiz şarj eder, hem de batarya ömrünü normalden fazla etkiler.
Telefonunuzu az şarj edin!
Kulağa garip gelebilir ama bu bilimsel bir gerçek. Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok aşınır. Yüzde 0’dan yüzde 100’e şarj etmek batarya ömründen bir döngü eksiltirken, yüzde 0’dan yüzde 80’e şarj etmek bunun çeyreğini eksiltir. Yüzde 80 sizin için yeterli değilse en azından yüzde 90’ı geçirmeyin. Bunu yapmak uzun vadeli bir çözümdür, bataryanızı yeni değiştirdiyseniz ya da yeni bir telefon aldıysanız bu rutine alışmaya çalışın. AccuBattery gibi uygulamalar bunun takibi için size yardımcı olur.
Telefon pil ömrü uzatma: Karanlık modu kullanın
Son yıllarda uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarına karanlık mod eklemek için yarışa girdiğini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni AMOLED ekranların siyah pikselleri aydınlatmayarak güç tasarrufu sağlamasıdır. Bu hem daha gerçek siyahlar elde etmenizi, hem de pil tasarrufu sağlamanızı sağlar. Fakat bu yalnızca AMOLED ekranlar için geçerli bir yöntemdir.
Telefon pil ömrü uzatma adımları bu şekilde. Peki siz telefonunuzun pil ömründen memnun musunuz?
kendi tecrübelerime dayanarak, şarj konusunda buradaki çoğu bilgiye katılmıyorum. pilin ömrünü bitiren en önemli konu pilin sonuna kadar kullanımıdır. %40 -50 nin altına mecbur kalmadıkça asla düşürmem. genellikle %100 şarj ederim. çoğu eski telefonumun bu yüzden hep 5-6 sene sonra bile şarj ömrü bitmez. telefon parçalanır gider ama şarj hala ilk günkü gibidir. sonuna kadar bitirilip tekrar, tekrar şarj edilen telefonların pili 2 seneyi bile çıkaramıyor.
knk taktik ver nolurr
Şarjı 0 dan 100 e doldurmak bir döngü ömür tüketir, 0 dan 80 e çeyrek tüketir diye bir şey yok haberiniz olsun. Tüm bataryaların bir doldur boşalt ömrü var. Batarya ne kadar dolu iken şarj etmeye başlarsan o kadar zarar verirsin bataryaya. Maksimum seviyesine kadar da dolmasını beklemezsen bataryaya zarar verirsin. Telefonun kapanmasına izin vermeden 1’den 100’e şarj etmek en doğrusu.
Bu dediğin niMH için geçerli. lityum ion böyle çalışmıyor. Biraz makale oku.
yorumların tümü saçma yada çocukca… hava ile olan temasını kesmek gerekir aynı ısı yalıtımı tarzı.Maalesef böyle
cok ısıme yaradı
guzell