Normalde insanların kan, idrar veya tükürük örneklerinin spektral analizi için binlerce dolara mal olan laboratuvar tabanlı makineler gerekiyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki hastanelerde veya evde tedavi gören hastalar için bu cihazlara ulaşmak ve testleri yaptırabilmek önemli bir sorun oluşturmaktadır. Illinois Üniversitesi’nden bilim adamları, aynı testleri aynı doğrulukla yapabilmek için sıradan bir akıllı telefonla çalışan 550 dolarlık 3D baskılı bir cihaz geliştirdi.
Piller tuzlu suyla çalışabilir!
Tahlil yaptırmak artık çok kolay
İşlemden geçirilmiş sıvı numuneler, cihazdaki bir delikten manuel olarak kaydırılan bir mikro akışkan kartuşa yerleştirilir. Daha sonra numuneyi aydınlatmak için telefonun beyaz LED flaşını veya entegre bir yeşil lazer diyotunu kullanır. Işık, bir optik fiber vasıtasıyla, bir kırınım ızgarasıyla telefonun arka kamerasına takılır. Özelleştirilmiş uygulama daha sonra, belirli renk değişiklikleri veya ışıklı görüntüyü analiz eder. Mikro akışkan kartuşa aynı anda birkaç numune yüklenebildiği için çoklu analiz hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
TRI Analizörü (transmisyon yansıtıcı yoğunluk) olarak bilinen cihaz, test çıktısını algılayarak sonuca göre renk değiştirebilen bir sıvı kullanıyor.
Araştırmacılar, cihazın tıbbi teşhislerde kullanılmasının yanı sıra çevresel izleme, uyuşturucu testi, üretim, kalite kontrolü ve gıda güvenliği gibi alanlarda da kullanılabileceğini belirtiyor. Taşınabilir sağlık cihazlarının geliştirilmesi, kişilerin hastaneye gitmesine gerek kalmadan sağlık takiplerinin yapılabilmesini sağlıyor.
:: Akıllı telefon ile uyumlu tahlil cihazları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Telefonumla uyumlu değil fşashım yok çünkü uygulamada yüklenmiyor. Böyle salak başlıklar atmayı kesin artık. Allah rızası için bi gazeteciliğe giriş kitabı okuyun ofisçe…
Ne bicim yazi yaziyorsunuz?