Her ne kadar devir video paylaşım devri olduysa da televizyonun yeri asla hayatımızdan silinmeyecek gibi görünüyor. En azından bizim ömrümüz vefa etmez. Hal böyle olunca ve evde sinema keyfi için projeksiyon yerine düz panelli televizyonlar daha revaçta olunca piyasanın oldukça kızıştığını görebiliyoruz. Peki ne tür bir televizyon almak gerekiyor?
{pagebreak::Tüplü ve Projeksiyon TV}
Tüplü Televizyon mu? O da ne?
Her ne kadar modası değil teknolojisi geçmiş olsa da tüplü veya iri televizyonlardan bulmak mümkün. Elbette her iri gövdeli televizyon tüplü değil, zira büyük olmasına karşın arkası tüplü televizyonlar kadar iri olmayan projeksiyon TV’ler de mevcut. Peki bunlar nasıl çalışır? Neden teknolojileri artık eski?
Bu tür televizyonlardan birisini satın almak için tıklayın
Tüplü, daha doğru bir ifadeyle katot ışın tüplü (CRT) televizyonlar geçtiğimiz yüzyılın ortasından beri kullanılan basit bir teknolojiye sahipler: Fosfor kaplı ekrana fırlatılarak fosforun değişik renk ve şiddette parlamasını sağlayan elektronlar sayesinde çalışan bu ekranlar, yüksek enerji tüketimi ve düz tüplerin üretilmesini zorlaştırması sebebiyle artık sadece giriş seviyesi ürünlerde kullanılıyor. O da üretim maliyetlerinin artık çok düşük olması.
Projeksiyon TV’ler ise, klasik tüp ve fosfor sistemi yerine içlerinde projeksiyon cihazı sistemi barındırırlar Bu sistem sayesinde dev bir ekrana kısa mesafeden görüntü verebilirler. Fakat bu sistemlerde görüntünün netliği ve kontrastı diğer teknolojilere göre sorgulanacak düzeyde kalabiliyor. Bu sebeple ciddi bir seyir keyfi verecek televizyon arıyorsanız, önümüzde aslında iki, son zamanlarda oluşan garip bir ayrışma neticesinde üç seçenek var diyebiliriz. Plazma, LCD ve LED TV‘lere yakından bakalım, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyalım.
{pagebreak::Plazma TV}
Plazma TV Nasıl Çalışır?
Plazma TV’lerin çalışma mantığı, her ne kadar çok ince, çık ve yüksek görüntü kalitesine sahip olsalar da, tüplü televizyonlara benziyor. Tabii buradaki benzerlik, elektronların çarptığı fosfor tabakası yerine asal gazların bulunduğu küçük tüpler bulunması. Her bir noktacık için bulunan tüpler elektrik sayesinde plazmaya dönüşerek ışık yayılımı yapıyorlar. Dolayısıyla ortaya çıkan görüntü, keskin, parlak ve doygun renklere sahip oluyorlar.
Plazma, aydınlık ortamlarda sorunsuz çalışır.
Plazmanın Avantajları
Plazma ekranlarda görüntü tamamen dijital olarak üretiliyor. Her bir piksel kendi ışık yayma gücüne sahip olduğu ve siyah o alandaki hücrelerin ışık yaymamasıyla sağlandığı için kontrast değeri ve renk doygunluğu çok üst seviyede. Ayrıca kendisi yeterince ışık yaydığı için panel parlaklığı da her zaman yüksek. 50 inç ve üzerinde plazma ekran bulmak ve fiyatlarından dolayı satın almak daha kolay. Kabaca bir hesapla muadil ürünlerde LCD’lerin %20 daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.
{pagebreak::Plazmada Neye Bakmalı?}
Olumusuz Yönleri
Plazma televizyonlar LCD’lere oranla çok daha fazla elektrik harcıyorlar. Hatta öyle ki panel alanı başına elektrik tüketiminde katot ışın tüplü televizyonlara çok yakınlar. Düşük panel büyüklüklerinde Full HD çözünürlükte plazma ekran bulmak neredeyse imkansız.
Canlı renkleriyle bir plazma mı yoksa çevreci özellikleriyle bir LCD televizyon mu?
Neye Bakmalı?
Plazma televizyonlarda aynı ölçülerde Full HD ve HD Ready panelleri bir arada bulmak mümkün. Unutmayın, Full HD ekranlar 1920×1080 piksellik bir görüntü sağlarken HD Ready’de bu boyut sadece 1366×768 piksel. Dolayısıyla Full HD filmlerinizi kayıpsız izlemek istiyorsanız ekranınızın da Full HD olması konusunda ısrarcıyız.
{pagebreak::LCD TV}
LCD Televizyonlar
Şu sıralarda dev ekran televizyonlarda en çok tutulan tür olan LCD televizyonlar kullanıcılara istediklerini vermek konusunda oldukça başarılı. LCD teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte ince ve yüksek görüntü kalitesine sahip ekranlar boyut olarak da büyümeye başladı. Büyüyen ekranların fiyatları her ne kadar uçuk da olsa 50 inçe kadar makul fiyatlı ve Full HD çözünürlüğü destekleyen modeller bulmak mümkün oluyor.
Bir LCD televizyon almak için buraya tıklamanız yeterli
LCD’nin Avantajları
LCD televizyonlar incedir ve plazma televizyonlara göre daha az elektrik harcayan ürünler olarak karşımıza çıkarlar Bunun yanında çok yaygın oldukları için fiyat rekabeti kızıştığında özellikle küçük ve orta boydaki ekranlarda çok iyi kampanyalar yakalayarak uygun fiyatlara ürün bulabiliyorsunuz.
{pagebreak::LCD’de Neye Bakmalı?}
Olumusuz Yönleri
LCD teknolojisi şu an için ortalama ve standart ürün olduğu için bir kötü yönünden bahsedemeyiz. LCD ile plazma ekran teknolojilerini kıyasladığınızda, LCD’nin renk doygunluğu, parlaklık ve kontrast gibi alanlarda biraz daha geride kaldığını görebilirsiniz. Ama bu canınızı sıkacak düzeyde bir fark olmayacağı gibi duvarınıza tost makinesi gibi güç tüketen bir şey asmak istemiyorsanız LCD yine iyi bir tercih oluyor.
200 Hz ve görüntü geliştirme teknolojileri sayesinde
hareketli görüntüler daha seyirlik hale geliyor.
Neye Bakmalı?
Marka ve modellerin değişik görüntü işleme özellikleri var ve bunlar yerine göre fark yaratıyor. Örneğin Sony’deki MotionFlow ve benzeri özellikler, görüntüdeki karelerin arasına ek kareler yaratarak görüntünün daha akıcı görünmesini sağlıyor. Elbette bu tür özellikler her zaman muhteşem sonuçlar vermeyebiliyor ama görüntü titremeden 200 Hz seviyesine çıkan ekran tazeleme hızının altını bu şekilde doldurabilen ürünler ilginizi çekebilir. Tavsiyemiz, almadan önce ürünü çalışır şekilde görmeniz.
Ayrıca bazı televizyonlarda bulunan ağ üzerinden medya oynatabilme yetenekleri de değerlendirmeye alınabilir. Örneğin bu konuda DLNA gibi standartlar hayatınızı ve evdeki aygıtların iletişimini kolaylaştıracaktır.
{pagebreak::Yeni İcat: LED TV}
LED Televizyonlar
LED TV kavramı hayatımıza yanlış bir yerden yanlış şekilde girmiş; ama en nihayetinde LCD teknolojisini ileri götürmüş bir gelişme. LED TV olarak anılan televizyonlar aslında bildiğiniz LCD ile yanı olmakla beraber, arka aydınlatma için klasik lambalar yerine LED aydınlatma kullanıyorlar. Bu da görüntü kalitesinde yükselme sağlıyor.
LED’in görüntü kalitesi ve renk doygunluğu daha iyi.
LED Aydınlatmanın Avantajları
Lamba aydınlatmaya göre daha az elektrik tüketimi ve daha çevresi malzemeler kullanılmasını sağlayan LED aydınlatma, aynı zamanda daha doygun renk görmemizi de sağlıyor. Bunun haricinde ekranın gecikme süreleri veya tazeleme hızı gibi konulara herhangi bir katkısı bulunmuyor.
İkisi arasındaki fark az, değil mi?
LED TV Alırken Neye Dikkat Etmeli
LCD televizyonların LED aydınlatma teknolojisine geçmesi genellikle üst modellerden başladığı için fiyatları üst seviyelerde seyredecektir. “Çevreci TV’nin faturasını yine biz ödüyoruz” hissine kapılırsanız, çözümü LED’e henüz terfi etmemek olacaktır.
:: Hangi marka ve modeli almak istiyorsunuz?
İkisi arasındaki fark az, değil mi? derken hangisinin led hangisinin lcd olduğunu belirtmediğiniz gibi birde fotoğrafın orjinal haline bakmamıza izin vermiyorsunuz. Sitenizde en çok eleştirdiğim konulardan biri fotoğrafların orjinal haline bakamamamız.
Aydınlatıcı açıklamalar olmuş.Teşekkür ediyoruz
Tüplü TV’lerin verdiği SD yayın kalitesini maalesef diğer hiç bir sistemde izleme şansımız yok,bakın fotoğrafçılar niçin stüdyolarında hala CRT monitör kullanır.Sevgiler
Arkadaşlar kısaca söyleyeyim;
1-Kendinize sinema sistemi yapmak istiyorsanız.Sadece sinema için kullanacasanız plazma tv alın.
2-Günlük hayatta TV kullanacaksanız CRT yada LCD ekran TV alınız.
Plazma Tv nin kullanma süresi öteki çeşitlere göre(CRT,LCD…) düşüktür.Ama görüntü performansı olarak en iyisidir.
Projeksiyon ve Projeksiyon TV de Kullanma süresi dşüktür. Gözü öteki TVlere göre daha fazla bozar.
Bu nedenle projeksiyon tv leri evinize işyerlerinize sokmayın.SAYGILARIMLA İYİ GÃœNLER
oha ! bunu herkes yer.üç öğün birer hurma yiyenler var.