Hepimizin başına gelmiştir; YouTube ya da benzeri video sitelerine girdiğimizde bir videodan diğer videoya geçiyoruz. Gitar çalmayı öğreten videolardan tutun, en komik videolar veya müzik klipleri... Sonra bir bakmışsınız ki saatleriniz geçmiş (Google’dan, Microsoft’a Afaroz!).

Hatta bu videoları başkalarıyla da paylaşıyorsunuz ya da evdeyken ailenizden birini veya arkadaşınızı yanınıza çağırıyorsunuz. Masaüstü bilgisayar veya dizüstü ile seyrettiğiniz bu videolar zaman zaman size küçük boyutlu gelebiliyor. Bunu çok iyi analiz eden Google, kullanıcılar için farklı bir çözüm sunuyor.

 

Google TV olarak adlandırılan bu çözüm, İnternet’teki videoları büyük ekranda seyretmenizi sağlamakla kalmayacak, televizyonculuk tarihini de kökten değiştirecek.


Geleceğin Televizyonculuğu İle Tanışın

Google Geliştiriciler Konferansı‘nda ortaya çıkan Google TV, oldukça basit bir kullanıma, inanılmaz bir içeriğe ve bilgiye sahip olacak. Eğlenceye farklı bir boyut katan bu icat, insanları koltuklarından kaldırmadan tüm dünyayı sunacak.

Google TV‘nin özelliğe kaynağa çok dikkat etmemesi. Sevdiğiniz bir dizi anında karşınızda olacak. Bu dizi ister televizyon kanalının sitesinden ya da herhangi bir kişinin upload ettiği kayıtlardan olabilecek. Burada önemli olan bu diziyi kendi televizyonunuzdan seyredebilmek (iTunes’a Rakip Oluyor).

Kısaca istediğiniz yayını İnternet üzerinden televizyonunuzda izlemek. Yurt dışında bu epey yaygın. Birçok kişi kaçırdığı dizileri veya yayınları İnternet’den indirip seyrediyor. Ülkemizde bu durum çok yeni. Türk Telekom’un TiviBu hizmeti buna en iyi örnek. Tabii burada insanlar bu yayınları masaüstü bilgisayar ya da dizüstü sistemlerden izliyor.

 

Google TV’yi ilk Amerika’da yaşayan kişiler satın alabilecek.

 

Kimse bilgisayarını oturma odasındaki televizyona bağlamıyor. Bunun sonucunda da İnternet ve televizyon her zaman ayrı kalıyor. Google TV buna karşın bu iki özelliği birleştiriyor. Uydu alıcısı gibi bir kutuya sahip olan Google TV, İnternet ve televizyon yayını ile birlikte kablo ve uydu yayınını tek bir üründe birleştiriyor.

Bu kutunun adı ve fiyatı henüz belli değil. Bilinen tek şey Google TV’nin sonbaharda piyasada olacağı. Öyle ki Google TV, Noel zamanına yetiştirilecek. O tarihte yeni nesil Sony televizyonlar ve Blu-ray oynatıcıları da piyasada göreceğiz.

Bu ürünler Google TV özelliğini kendi içlerinde barındırmaları ile ilgi çekecek. Tabii bunu ilk Amerika’da yaşayan kişiler satın alabilecek. Avrupa’da bu ürünlerin ne zaman satılacağı henüz bilinmiyor (Google Buzz Yayılıyor!).

{pagebreak::Google Şeffaflığa Büyük Önem Gösteriyor }

Google Şeffaflığa Büyük Önem Gösteriyor

Logitech ile birlikte tasarlanan Google TV kutuları, aynı zamanda kablo TV ve uydu alıcısı gibi özelliklerle donatılmış. Tek bir tuş ile İnternet araması televizyonda yapılabiliyor. Bu kutunun veya yeni nesil Sony TV’lerin içinde Intel’in bir işlemcisi bulunuyor. Bu işlemci sayesinde epey hızlı bir şekilde arama yapılabiliyor.

Buna ek olarak bu cihazların üstünde Google Android işletim sistemi çalışıyor. Bu bir hayli önemli özellik. Çünkü bu işletim sistemi sayesinde İnternet’te gezinmenin yanı sıra oyunlar, Skype ve hava durumu gibi farklı uygulamalar da yüklenebiliyor (En İyi 20 Ücretsiz Android Uygulaması).

Bu da Google TV konseptinin esasında iyi bir fikir olduğunu gösteriyor. Tabii bu ürünü bir de uygulamada görmek lazım. Sonuçta piyasanın da bu ürünü kabullenmesi gerekiyor.

 

Google TV, Android işletim sistemini kullanıyor.

 

Hiç kimse televizyonunun bilgisayarlardaki gibi yeniden başlatma işlemini görmek istemiyor. Ayrıca bu ürünü kullanmak için yüksek bir teknik bilgiye de sahip olunmamalı. Google bunu iyi kavramış olmalı ki, her şey çok açık ve net yapıyor. Kullanımın basit olduğu söyleniyor.

Ayrıca Apple’ın yaptığı kısıtlamalarla ürünü kontrol altında tutmuyor. Google, Apple’in Apple TV Box’da yaşadığı hayal kırıklığını yaşamamak için bir hayli şeffaf çalışıyor (Gmail’de Sürükle Bırak Dönemi Başlıyor).

Bu yüzden de Google TV üç ana kriterden oluşuyor. Bu kriterlerden biri, her türlü video ve web içeriğinin kullanıcıya rahatlıkla gösterilmesi. İkinci kriter, kullanılan teknolojinin karmaşık olmaması. Herkes bu ürünü birkaç saniye içinde kullanabilmeli. Son olarak ise maliyet. Maliyet oldukça düşük olmalı.

{pagebreak:: Hangi Kanallarla Anlaşıldı}

Hangi Kanallarla Anlaşıldı

Google, YouTube sayesinde epey tecrübe edindi. Bu yüzden Amerikalı televizyon kanalları ile sıkı bir işbirliği içinde. Bu işbirliğinde İnternet’teki reklam alanlarını birlikte pazarlıyor.

Yinede Google TV duyurulurken çok büyük televizyon kanallarının isimleri söylenmedi. Bu duyuruda MSNBC ve Dish Network adlı kanallarla birlikte birçok küçük kanal sıralandı. Bu da ister istemez büyük kanallarının Google’dan çekindikleri sorusu uyandırıyor (En Çok Android 2.1 Kullanılıyor).

Bu esasında çok ciddi bir sorun çünkü televizyon kanalları tüm içeriklerini İnternet’e koymak istemiyor. Hatta bunun için fazladan milyon dolar kazanabilme ihtimali olsa bile. Ne de olsa buradaki pasta milyar dolar seviyesinde. Birkaç milyon dolar kazanmak için Google’dan uzak duruyorlar.

 

Google TV ebeveyn kontrolünden hiç bahsetmiyor.

 

Bu esasında epey mantıklı çünkü kablo TV ya da uydu network’ü satan yayıncılar, ayda ortalama 70 dolar alıyor. Her bir hane bu aylık ödeme ile 300 kanal seyredebiliyor. Bu kanalların içerikleri İnternet’e düştüğünde kişiler ayda 70 dolar ödemeyecek. Bu da yayıncıların asıl gelir kaynağının düşüşüne neden olacak.

NBC, Fox ve Disney bunun için farklı önlem paketleri almış durumda. Bunlardan biri de İnternet’den içerikleri seyretmek isteyen kişilerden abonman parası almak (Google’dan Eurovision Kehaneti).

Kaldı ki, Google TV duyurulurken çocuk korumasından hiç söz edilmedi. İnternet’te yer alan milyonlarca içerik büyük bir dezavantaj oluşturabilir. Kumandayı eline geçiren bir çocuk yaş sınıfına uymayan görüntülerle karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden bazı içerikleri masaüstü PC ya da dizüstünde seyretmek, kimi zaman daha avantajlı olabilir.

:: Google TV’ninbaşarılı olacağını düşünüyor musunuz?