Türkiye’deki ilk TV yayınları 1953 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bölgesel olarak verildi. Daha sonra 1968 yılından itibaren TRT tarafından sürdürülen TV yayınları uzun yıllar bu kurum tarafından yapıldı.
Türkiye’deki televizyon yayıncılığı halk arasında ‘kılçık’ olarak tabir edilen antenlerle izlenebiliyordu. Halen de bu antenlerle yapılan yayınlar izlenebiliyor ve bu frekansta yayın yapan kanallar bulunuyor. 800 Mhz frekansında yapılan bu analog yayınlar ‘karasal’ olarak tabir ediliyor. Ülkemizde halen karasal analog yayının bulunduğunu belirtmekte fayda var.
Ardından uydu geldi
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber karasal analog yayın ile birlikte uydu yayıncılığı da kullanılmaya başlandı. Artık birçok HD ya da SD çözünürlükte yayın yapan TV, uydu anteni yardımı ile izlenebiliyor. Uydu yayıncılığı beraberinde teknolojiyi getirse de bazı dezavantajlara sahip: Uydu antenin mutlaka açık havada olması ve gökyüzüne yönelmiş olması gerekiyor. Ayrıca hangi uydudan yayın alınacaksa ona doğru bakıyor olması gerekiyor.
Uydu yayınları dünya etrafındaki yörüngelerde yer alan uydular yardımı ile yapıldığından hava koşullarından ciddi olarak etkileniyor. Ayrıca (yayıncılar açısından) çok ciddi yatırımla kullanılabilen sistemler.
Öte yandan hareket halinde iken (otobüste ya da yürürken) uydu ya da karasal analog yayınlara alabilmek neredeyse imkansızdır. Çok özel anten sistemlerinde bile kesintisiz televizyon izlemek kolay değildir ve genelde mümkün olmaz.
Dijital yayın geliyor
Karasalın avantajları ve uydunun teknolojik gücünü bir araya getiren Dijital Yayın DVB olarak isimlendirilir. Bu isimlendirme İngilizce’deki Digital Video Broadcasting kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıyla elde edilmiştir. Dijital Yayın kendi içinde Uydu (DVB-S) Kablo (DVB-C) ve Karasal (DVB-T) olmak üzere temelde 3 farklı şekilde kullanılır.
Karasal dijital yayın uzun yıllardır Avrupa ülkelerinin bazılarında kullanılıyor. Özellikle İngiltere bu konuda en gelişmiş ülkelerden biri ve 1998 yılından beri karasal dijital yayın altyapısı bu ülkede bulunuyor.
Ülkemizde Nisan ayının ortalarında yapılan ihale ile dijital yayıncılık frekansları dağıtıldı. RTÜK tarafından yapılan düzenlemeye göre 2015 yılı sonu itibariyle karasal analog yayınların kullanımı durduruluyor. İhale sonucunda 11’i HD olmak üzere 33 kanal ücretsiz olarak karasal dijital yayın yapmak üzere frekans aldı.
{pagebreak::1}
Karasal dijital yayının avantajları
Uydu ve analog yayından farklı olarak karasal dijital yayında antenin bir yerleri görmesine gerek bulunmuyor. Hatta bu teknoloji anten gerektirmediği için yayını almak için USB stick ya da settop box türevi bir cihaz yeterli oluyor.
Alıcının yayın yapan yeri görme zorunluluğu olmadığından kapalı mekanlarda ya da hareket halinde iken bile televizyon yayınları alınabilecek. Yani otobüs ya da otomobilde televizyon izlemek artık sıkıtı olmaktan çıkıyor. Ayrıca uydu sistemlerinde pahalı ve masraflı olan HD yayınlar daha uygun maliyetlerle karasal dijital yayında yapılabiliyor. Örnek vermek gerekirse karasal dijital yayında tek bir frekans üzerinden 4 farklı kanal yayın yapabiliyor.
Ayrıca USB bellek benzeri alıcılarla bilgisayar gibi cihazlar üzerinden de televizyon yayınları izlenebilecek. Uydu ya da analog yayınlarda çok kolay olmayan bu kullanım şekli dijital karasal yayında mümkün hale geliyor.
Yukarıda da anlattığımız gibi karasal dijital yayın hem izleyiciler hem de yayıncılar için birçok avantajı da beraberinde getiriyor.
Destekleyen televizyon var mı?
Ülkemizde kullanılacak olan dijital karasal yayın standardı DVB-T2. Halen bazı televizyonlarda bütünleşik olarak bu teknoloji desteği bulunuyor. Ancak bu ürünlerin sayısının çok fazla olduğunu söylemek mümkün değil. Öte yandan eski televizyonlar için Settop box adı verilen özel kutularla bu yayınlar da izlenebilecek. Yani eski televizyonları kullanmaya devam edeceğiz.
Uydu sistemleri çöpe mi atılacak?
Birçok kullanıcının aklına gelen soru ise uydu sistemlerine ne olacağı. Şimdilik uyduları kullanmaya devam edeceğiz. Halen birçok kanal uydu üzerinden yayın yaptığı için bu durum bir süre daha devam edecek. Ancak uzun vadede (birkaç sene içinde) uydu yayınlarının azalacağını söyleyebilirim. Hatta birçok televizyon kanalı birkaç sene sonra uydu yerine dijital karasal yayını tercih edip, uydudaki yayınları sona erdirebilir.
Alıcıların fiyatları ne olur?
Şimdilik satılan dijital karasal uydu alıcısı bulunmadığından net bir fiyattan bahsetmek zor. Yaklaşık bir hesapla USB bellek şeklinde olan alıcıların 40-50 TL fiyatının olacağını öngörüyoruz. Settop box olarak tabir edilen uydu alıcısına benzer dijital karasal yayın alıcılarının ise 80-150 TL aralığında bir fiyata sahip olmaları bekleniyor. Elbette bu rakamlar tahmini ve kesin değil.
Boşa çıkan frekans ne olacak?
Karasal analog yayından boşalan frekansın ise 4G için kullanılması gündemde. Avrupa ülkelerinde bu frekans 4G’ye tahsis edildiğinden ülkemizde de benzer bir durum olacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış olsa da böyle bir adımın ülkemizde de atılacağını düşünmemek için bir sebep yok.
Ülkemizde neredeyse her hanede bir televizyonun bulunduğu düşünülürse dijital karasal yayıncılığın birçok kavramı değiştireceğini söyleyebiliriz. Hareket halinde iken yayınları alabilme, yayın yapılan yeri görme zorunluluğunun olmaması ve birden fazla kanal için aynı frekansı kullanabilme imkanı karasal dijital yayınları cazip hale getiriyor.
Karasal dijital yayında kumanda sıralaması
Yapılan ihalede kumanda üzerindeki kanalların sıralaması da belli oldu. İşte bu sıralama:
- 1-Kanal D
- 2- FOX
- 3- Star TV
- 4- Turkuvaz Aktif TV
- 5- Kanal Türk
- 6- Samanyolu TV
- 7- Show TV
- 8- Haber Türk
Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Turkcell TV Ürün Müdürü Uygar Boynudelik şunları söyledi:
RTÜK’ün çizdiği yol haritasına göre Mart 2015’den sonra Türkiye’de analog TV yayıncılığının sonuna gelmiş olunacak. O tarihten sonra şifresiz yayınlanan kanallar için bile her hanenin bir DVB-T2 alıcıya ihtiyacı olacak. RTÜK’ün birkaç hafta önce yayınladığı araştırmaya göre toplamda 3 milyon yakın hanenin dijital yayını izlemek için alıcıya ihtiyacı olacak. Devletin bu konuda vatandaşa yardımcı olmak için bir takım aksiyonlar alması bekleniyor. Dijitale geçişle eskisine göre çok daha kaliteli yayın alınacak, ayrıca radyo spectrumu çok daha verimli kullanılabilecek. Birkaç hafta önce yapılan ihale ile yayıncılar lisanslarını aldılar. Geçişten sonra geleneksel çatal anten ile 11 tanesi HD olmak üzere toplam 33 kanal uygun alıcı ile ücretsiz izlenebilecek.
:: Karasal dijital yayınları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bana ne karasal dijital yayından… zaten televizyonum uydu antenim var 300 küsürtane tv izliyorum… Peki akıllı cep telefonlarındanda internete ihtiyaç duymadan karasal dijital yayın üzerinden istediğimiz gibi tv izleyebilecekmiyiz asıl soru bu olmalı….
Yapacak iş bulamıyor bu memur müspetteleri… Yiyosa cepten internet fiyatlarını düşürsünler… Vergileri düşürsünler a.q… Pehhhh bir faydası yada ekstra bir yeniliği yok bana … Hizmet Ediyoz Diye halkın gözünü boyayıp maaşlarını alıp yan gelip yatıyor bu memurlar…
Turkuvaz Aktif TV yi ilk defa duyuyorum
Turkuvaz Aktif TV atv nin alt kuruluşu gibi birşey yani atv gibi düşünün
bu harika haber bizim köyde
akrabaların butun uydularını ben yapıyordum hemde bir kuruşalmadan
hayırda diyemiyordu
şimdi bundan kurtuldum
ATV
Turkuaz aktiv tv atv kanalıdır.
@10:36 arkadaş sen burda harcama kendini, doğru gezi parkına çık..
Bu aktif tv bildiğimiz atv mi acaba.atv de sitesinde Turkuvaz grubu yazıyo çünkü
kanallarin siralamasinin dikte edilmesi cok sacma geliyor bana.. bu nasil bir teknoloji ki istedigimiz kanali istedigimiz siraya koyamiyoruz..
Turkuvaz dediği Atv.
Çok iyi oldu ya, artık çekmeme yada bozuk çekme olayı da kalkar.
5 yıl önce kullanılan teknoloji, Sözde yıllar önce pilot olarak deneniyordu. Avrupa eskitti teknolojiyi biz hala geçemedik, herhalde sebebi 3G’de olduğu gibi devlet lisans vermemesi olmuştur. Ben anlamıyorum ne diye yıllar sonra erişiyoruz yeni teknojilere? Neden devlet şirketlerden daha sonra milletten çıkacak olan milyonlarca dolar alıp lisans vermek zorunda? Sanırsın 3G’yi Türk devleti icat etti lisans vermiyor…
Teşekkürler güzel bilgi
HALK Tv çekiyormu? sen ondan haber ver. Gerisi yalan nasıl olsa
33 tane kanalla mı uyduya rakip olacak guldürmesinler
DVB-T yayınları için minicik bir tuner yeterli oluyor. Evet cep telefonlarında DVB-T desteği olacak. Hatta bazılarında zaten var. AB 2015 itibarı ile analog yayını kaldırıyor. Biz de bu yüzden kaldırıyoruz. DVB-T yüzlerce kanal destekliyor. İyi tarafları da var kötü tarafları da. Ama televizyona hiç anten takmadan dahili anteni ile doğrudan tv izlemek zevkli olur. Arabada cepte her yerde izleyebileceğiz.
Enazından çanak anten kirliliğinden kurtulacağız. Uydu ve çanak malzemeleri satan arkadaşlar iş değiştirmeye başlasın uyarısı olmuş.
33 tane seçmece kanal. Yersen!
Herkes internete taşınırken bunlara akıl sır erdirmek zor…
”Geçişten sonra geleneksel çatal anten ile 11 tanesi HD olmak üzere toplam 33 kanal uygun alıcı ile ücretsiz izlenebilecek.” diyor turkcell tv genel müdürü. bu çatal antenler yine kullanılmaya devam mı edilecek?
Bende bu sıra bir Hd uydu alıcısı alacsktım.Vazgeçtim şu an.Mart 2015 te hepsi çöp olacak nasıl olsa.
dvb destekli çin telefonlarında satış patlaması yaşanır desenize
TRT kumanda kanal sıralamasında en başta yer alıyor.
Sistemin dezavantajları da var. Sistemin kapasitesi sadece 54 kanal ile sınırlı. Bu kimi için sevindirici iken kimileri içinde tercih etmeme sebebi. Tüm vericileri tüm Türkiye’ye yaymak kolay olmayacaktır. Kapsama alanı sorunu yaşanacaktır. Kırsal bölgeler kapsama alanı dışında kalabilir. %100 kapsama alanı hedeflenmiyor. Uydular kesinlikle kalmayacak demode olmayacak. Uyduda yayın yapan memleketinin kanalını, yabancı kanalları izleyenler, ikinci çanak kullananlar, kapsama alanı dışında kalanlar, haberdeki dijital karasal yayındaki kanal sayısını az bulanlar ve DVB-S/S2/T2 yayınlarını alan alıcıya sahip olanlar uydu kullanmaya devam edeceklerdir. Şimdiki DVB-S/S2 uydu yayınlarıyla haberdeki DVB-T2 yayınları alan alıcılar daha kullanışlı olur.
Düşünsenize; şifreli kanalda takımınızın avrupa maçı var ve siz o maçı evinizde izlemek istiyorsunuz. Ya paranızla üye olacaksınız yada uydudan AZTV, İdmanTV gibi maçı şifresiz kanallardan izleyeceksiniz. Bu yüzden bile uyduyu kullanmaya devam edecekler var.
Zaten bu sistem uydu yayınına rakip değil, olamazda!
Tüm kanalların şifresiz olacağı söyleniyor. Bu tam olarak gerçek değil. Çünkü sistem şifreli kanallara uygun yapıda. Şifreli kanallar çıkma ihtimali var.
Yeni cihaz alacaksanız beklemenizde fayda var. Türkiye şartlarına uyumlu TS 13538 standardına uyumlu cihaz alınmalı.
5 yıldır hala gecilecek ve hala 2015
1998 ingilete almış başı gidiyor aradan 17 yıl sonu ülkemizde olacak ne kadar acı ülkemiz için ne kadar geri kalmışısız.
Sanmıyorum çöp olacağını ki nitekim Turksat 4A fırlatılıcak yanlış hatırlamıyosam Ekim yada Kasım ayında..
He uydulardaki kanallar beni tatmin etmez bu kadarıda bana yeter diyosanız bişey diyemem ama çanakları kısa vade şöyle dursun uzun vadede bile kaldırtmazlar
attığı uyduları ne yapıcak kaldırtırsa diymi
saygılarımla..
gayet yerınde bir çalışma olmuş uygulamaya geçılırse super olur gunumuzde uydudan yapılan yayınlar gözönüne alındığında tv yayın kuruluşlarının bütçelerine olumsuz etkılerı var bu neden le hd yayınları ucretlı sunuyorlar izliyicilere .eğer bu hayata geçerse artık eskisi gibi digitür dsmart .gibi platformlara bağımlı hale gelmeceğiz hd yayınlar digital karasal yayında ucretsız olacak..uydu frekansları boşta kalacağı için onlarda ucuzlayacak ve zaman la tv yayını yapmaktan tamam men kopacak.ya internete odaklanacak yada diğer benzeri uygulamalar için kullanılacak..gereksiz kanal kirliliğine son ..
arkadaşlar bu yeni sistemde yani karasal dijital DVB T.2 sisteminde her kanalda 11 frekans var toplamda 640 frekans yapıyor peki nasıl oluyorda 58 tv kanalıyla bu kapesite doluyor neden geride kalan 590 frekans boş kalıyor.
arkadaşlar karasal dijital DVB T2 sisteminde her bir bant ta 36 frekans var VHF ve UHF bant larını 36 ya çarparsak 2000 üzerinde frekans var ama 58 kanal olacak mış frekans bol kanal az bu nasıl bir iş anlamak zor ayrıca bu sistemden cep telefon ve bilgisayar ve radyolar da fayda lanacak normal karadan radyo lar dijital olarak yayın yapacak 1000 üzerinde radyo kanalı yayın yapacak.
Güzel Teknoloji fakat insanlar evlerindeki antenlerden vazgeçer mi ? sorusu şimdiden kulaklarımda çınlıyor ben bir amatör olarak gelişime her zaman açığım fakat bunun parasal yönü ağır basar ve birde güvenlik açığı olabilir bazı korsan yayıncılar türeyebilir bunların önüne de nasıl geçilir bunu da buldum aslında tel hattı üzerinden güncelleme ile kanal alımı güzel olur.
Dünyanın sonu gelise bile dijital karasal yayın bu ülkeye gelmez. Dünyada tüm ülkeler marsa giger biz terse gideriz. Yaşasın cahillik.