Reklam

Televizyonunuz Gerçekten 4K mı?

37
Reklam

Mazisi çokta fazla olmayan 4K televizyonlar ilk çıktıkları zamanlarda 25.000 – 30.000 TL gibi uçuk rakamlara satılıyordu.

Fakat teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte 4K çözünürlük desteği sunan televizyonların fiyatları da daha makul seviyelere indi.

2018 Dünya Kupasını 4K nasıl izlerim?

Yapılan bir araştırma, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede 3K çözünürlüğe sahip televizyonların, 4K diye satıldığını ortaya çıkardı.

Reklam

3K çözünürlüklü televizyonları, tüketiciye 4K olarak satmaya çalışan firmaların en büyük kozu agresif fiyat politikaları oldu. Peki 4K televizyonlara oranla son derece ucuz olan 3K televizyonlar nasıl ayırt ediliyor. İşte detaylar.

Televizyonumun 4K olduğunu nasıl anlayabilirim?

Bunu anlamanın en kolay yolu satın aldığınız televizyonun kutusunda bulunan “UHD” logosu. Bağımsız kuruluşlarca verilen UHD sertifakasyonu sadece 3840’a 2160 çözünürlüğünü sunabilen televizyonlara veriliyor.4K diye satılan 3K televizyonlardaki çözünürlük desteği ise 2880’e 2160.

Televizyonunuzun 4K olmadığını anlamanızın kesin bir yolu ise, genel olarak televizyonların arka kısmında bulunan RGB paneli. Eğer televizyonunuzda RGB yerine RGBW girişi varsa televizyonunuz 4K değil, 3K demektir.

:: Apple TV için ilk emülatör hazırlandı! Detaylar için tıklayın

RGB paneller, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan her pikseliyle vanlı ve keskin resim kalitesi elde edilmesini sağlarken, RGBW panellerde ise ana renklerin yanı sıra dağınık olarak yerleştirilmiş beyaz renk hücresi de yer alıyor. Bu panellerin maliyeti RGB panellere göre yüzde 60 oranında daha ucuz olurken, renk kalitesi ise yüzde 25 oranında daha düşün oluyor.

4K Sertifikasına dikkat edin!

Avrupa ve ABD’de bağımsız standartları belirleyen Digital Europe ve Consumer Electronic Association, 4K standartlarına uygun olmayan hiç bir televizyona sertifika vermiyorlar. Yani televizyonunuzda bu iki kurumdan birisinin bandrolü yoksa, televizyonunuz 3K olabilir demektir.

Televizyonunuzun 4K destekleyip, desteklemediğini öğrenmenin en basit yollarından biriside 4K yayın yapan kanallara göz atmak. Örneğin Türkiye’de 4K yayın yapan tek kanal olan TRT 4K televizyonunuzda açılmıyorsa, televizyonunuzun 4K teknolojisini desteklemediğini ön görebilirsiniz.

:: 4K televizyonunuz var mı? Televizyonunu gerçekten 4K mı?

37 Yorum

  1. TRT 4K demişsinizde benim bildiğim o kanalı gösterebilmesi içerisindeki uydu alıcısının codec desteğinden kaynaklanıyor. Panel 4K olup da TRT 4K yı göstermeyebilir.

  2. Sanki 4k alabildik de buna dikkat edicez. Evimizde 5 yıllık sony lcd televizyon var. Yüksek çözünürlüklü kanallarda harika gösteriyor. Full Hd diye aldık 1080p diye. Gayet yeterli görüntü kalitesi var 108 cm ekran. Yarı akıllı bir tv üstelik. Usb desteği var hdmi var, diğer görüntü girişleri de var. Yarı akıllı da denilebilir. Tek eksiği yavaş açılması.

  3. Bilgilendirme…………Sony 75inç android 4K tv 35 milyar. Bizde bu vergiler olursa 500 milyara bile bulursun…hoşçakalın

  4. merhabalar. RGBW piksel dizilimine göre bir panelin 4k yada 3k olup olmadığana nasıl karar verebiliyorsunuz anlamadım amacım kimseyi savunmak değil tv'de üretmiyorum ancak RGBW karışık piksel dizilimi ara tonlamalarda %10'a kadar daha az renk yelpazesi sunar buna karşılık beyazın tonlarını %30 daha fazla ve gerçekçi üretir. çözünürlük olarak RGBW panele sahip bir tv alın pikselleri tek tek mercekle sayın 3840X2160 çözünürlüğü verir ve bu çözünürlük değeri 4k UHD değeridir.
    söyle bi örnek sunalım.
    RBG panele sahip bi tv'de 8 piksel; 8 adet mavi, 8 adet yeşil, 8 adet kırmızı alt piksel barındır buda 8 pikselde 24 alt piksel yapar,
    RGBW panele sahip bi tv'de 8 piksel; 6 adet mavi, 6 adet yeşil, 6 adet kırmızı, 6 adet beyaz piksel barındır buda 8 pikselde 24 adet alt piksel yapar. Derseniz ben beyaz pikseli alt piksel saymıyorum bu sefer RGBW paneller piksel sayısı olarak 4K UHD dir ancak alt piksel olarak 3k UHD ye denktir. zaten piksel sayısıyla alakalı sıkıntı yok bu tartışmalar alt piksel sayısıyla alakalı. RGBW tv'lerin beyaz pikselini saymayıp logo basmayan firma WRGB olan oled'tv lerin 33 milyon alt piksele sahip olduğunu söylerken beyazı alt piksel sayıyor. RGBW tv'ler üzerinde yazan çözünürlük değerini karşılar içiniz rahat olsun elin oğlu bizin gibi sahtekar değil. Editöre saygılar

  5. tamamen RGB olayı yanlış bilgilendirme olmuş benim tv 4k degil buna adım gibi eminim kaç yıllık 39 inç lcd tv ama arkasında 2 adet RGB giriş var buna ne diyeceksiniz insanları yanlış bilgilendirmek hiç dogru degil

  6. Biladerler manyaklaşmayın insan gözü gerçek dünyada hiç bir zaman 4 k bilmem ne k göremez ‘K’ aslında güneş ışığına doğal olan ile ilgili bir çalışmaydı ama amacından saptı Yeni ürün satma endrüstsine dönüştü…şimdi ne alakası var 4 k tv ile Doğal ışık dengesi..İmla hatası yapıyorsam uykum var demektir…

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version