Teruzorlar (Pterosaurs) yumurtadan çıkar çıkmaz uçmayı başarmış olabilir. Son bulgular bunu gösteriyor. Pterosaur, 228 milyon ila 66 milyon yıl önce Triyas’tan Kretase dönemlerine kadar dinozorlarla birlikte yaşayan çeşitli eski uçan sürüngenler grubuydu. Grupta kanatlandığı bilinen en büyük yaratık Quetzalcoatlus northropi ve ağaçlara tırmanabilen Kunpengopterus antipollicatus bulunuyor.
Kuş vücudunda T-Rex kafası: 120 milyon yıllık fosil
Teruzorlar uçmak için güçlü kemiklere sahip
Scientific Reports‘ta yayımlanan bir çalışmada bilim insanları embriyonik, yumurtadan yeni çıkmış ve yetişkin pterosaurların fosilleşmiş kanat kemiklerini analiz etti. Bu fosil analizine göre, teruzor yavruları uçmak için yetişkinlerden daha güçlü kemiklere sahip.
Bilim insanları, yavruların kanatlarını çırpıp çırpamayacakları veya sadece süzülebilecekleri de dahil olmak üzere, teruzorların erken yaşam tarihi hakkında nispeten az şey biliyor. Bu, uçuşa hazır olana kadar ebeveyn bakımına ihtiyaç kaldıkları anlamına gelebilir. Ancak bilim insanları yeni çalışmada embriyonik bir teruzorun kanatlarında uçuş zarları olduğunu gösterdi. İşte bu bulgu ve diğerleri daha erken uçuşa işaret ediyor.
Çalışmada yer almayan California Üniversitesinden paleontolog Kevin Padian demeç verdi. Padian, uçmanın üç anahtarı olduğunu söyledi. Bunlar; güçlü kemikler, havada uzun süre kalmaya yetecek kadar kas kütlesi ve kuşların tüylerine benzer şekilde kanat derisindeki sağlam keratin lifleri. Padian son ikisi hakkında çok az şey bildiğimizi belirtti. Bu yüzden araştırmacılar kemiklere odaklandı.
Southampton Üniversitesinden paleontolog Darren Naish ve meslektaşları, fosilleşmiş embriyo ve yavru kanat ölçümlerini iki türden yetişkinlerle karşılaştırdı (Pterodaustro guinazui ve Sinopterus dongi). Araştırmacılar kanat açıklıklarını, kanat kemiklerinin gücünü ve kanatların ne kadar yük taşıyabileceğini analiz etti. Özellikle, bir kanat kemiğine (humerus) dikkat ettiler. Bu kemik teruzorların uçmak için kullandıkları uzuvlarda var. Bununla birlikte, bir teruzorun yerden kalkıp kalkamayacağına dair önemli bilgiler sunar.
Ekip, yavruların humerus kemiklerinin yetişkinlerin çoğundan şaşırtıcı derecede daha güçlü olduğunu buldu. Yavruların yetişkinlerden daha kısa ve daha geniş kanatları da vardı. Bu da uzun mesafeler uçmasalar bile çevik bir şekilde yön ve hız değiştirebileceklerini düşündürüyor. Ayrıca bu sayede yavrular yalnızca yırtıcılardan kaçmayı başarmadı. Aynı zamanda yoğun bitki örtüsünde gezinirken böcekler gibi zor avları kovalamasına da yardımcı olmuş olabilir.