Tesla batarya ömrünü 4 kat artıracak!

14

Elektrik araç teriminin hayatımıza girmesi ile birlikte batarya teknolojisinin önemi daha da arttı. Özellikle Tesla şirketi tarafından üretilen elektrikli araçlarda ortalama batarya ömrünün 400.000 km olduğu biliniyor. Araştırmacıların iddiasına göre Lityum İyon pillerde yeni geliştirdikleri teknoloji ile batarya ömrü 1.5 milyom km olacak.

Vision Mercedes Simplex konsept aracı tanıtıldı

Tesla elektrikli araçlarda 1.5 milyon km batarya ömrü

Günümüzde batarya teknolojisi ne yazık ki diğer teknolojik gelişmeleri yakalayamıyor. Drone, telefon, akıllı saat gibi cihazların batarya ömürleri yoğun kullanımda ortalama 3 yıl ile sınırlanıyor. Benzer sorunlar elektrikli araç için de geçerli olduğu için birçok şirket bu konuya çözüm bulmak için çalışmalarına devam ediyor. Yakın zamanda yayınlanan bir makale ile araştırmacıların bu sorunu çözdüğü belirtildi.

Elektrikli araç sektöründe yapılanlardan biri de elektrik motorunun yüksek akım çekerek bataryaya zarar vermesini engellemek. Bu sayede bataryaların ortalama ömürlerini arttıran şirketler artık bu sorun ile uğraşmak zorunda kalmayacak.  Elektrokimya Derneği tarafından yayınlanan makalede Dalhousie Üniversitesi araştırmacılarının 1.5 milyon km batarya ömrü ve 4.000‘den fazla şarj döngüsü sunan yeni Lityum İyon pil teknolojisi üzerinde çalıştıkları belirtildi. Otomobil kullanıcıları genellikle araçlarını 1.5 milyon km olmadan değiştiriyor ancak bu yeni teknoloji ticari iş yapan elektrikli araç sahiplerini sevindirecek gibi duruyor.

Tesla yeni geliştirdiği teknoloji ile 1.5 milyon km batarya ömrü sunacak

Şirketler genellikle bataryalarının ömürlerini ne tür işlemlerle ve kimyasal yapılarının ne olduğunu sır gibi saklar. 2016 yılından beri araştırmalarına Tesla şirketi ile devam eden ekip, milyonlarca km batarya ömrü sunan elektrikli araç için sonuca yaklaştılar. Yapay Grafit içeren bu teknoloji yüksek akım konusunda daha dayanıklı olabilmesi için Lityum, Nikel, Manganez, Kobalt gibi elementler içeriyor. Bu konuda detaylı makale yayınlayan araştırmacıların ve Tesla şirketinin asıl amacı batarya teknolojisinde yeni bir ölçüt oluşturmak. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tarz teknolojilerde rakip şirketlerin öne geçmesini önlemek amacı ile firmalar herhangi bir paylaşımda bulunmaz. Ancak Tesla şirketi makale yayınlandıktan birkaç gün sonra aynı elementlere sahip yeni bir batarya teknolojisi için patent aldı. Bu sayede benzer şekilde üretim gerçekleşmesini engelleyen Elon Musk hem yeni teknolojinin tanınıtımını yaptı hem de diğer şirketler için yeni bir ölçüt mekanizması kazandırdı.

Tesla şirketinin yeni Lityum İyon teknolojisi hakkında tüm detaylar bilinmemek ile birlikte projede çalışan eski araştırmacılar batarya teknolojisinin bu denli iyi bir performans sergilemesinin büyük şans olduğunu belirtti. Yeni bataryaların ne zaman üretilmeye başlanacağı hakkında herhangi bir bilgi yok ancak Elon Musk batarya teknolojisini tanıttığında birçok insanın takdirini ve beğenisini kazanacağa benziyor. Batarya teknolojisi ile ilgili araştırma makalesine buradan ulaşabilirsiniz

14 YORUMLAR

  1. Elon Musk otomobil sektörünü harekete geçirdi. Onun sayesinde firmalar araştırma yapmak zorunda kaldı, her şey daha güzel olacak, Dünya arabalarla kirletiymeyecek, rekabet kızıştığında fiyatlar umarım düşer. Bizim baba yiğitler yaptık yapacağızla vakit geçiriyorlar, Elektrikli Traktörüde gördük ama,üretimde baba yiğitler gibi bugün,yarınlamı geçecek ,sunuda göreceğiz, Devletimizden ARGE çalışmalarında kredi,teşvik almayan yok,sonuç bir eser ortaya mutlaka çıkıyor ama seri üretime şahısların veya şirketlerin gücü yetmiyor, yıllar sonra bir bakıyorsunuz başka bir üniversitenin yıllar önce bulduğunu yeni bulmuş gibi bizlere fuarlarda sunuyorlar, oysa ben onu yıllar önce görmüştüm, bunu geliştirilmiş olarak görmem garekirken ne yazık ki önceki buluştan hiç haberi olmayanlar farkında olmadan bulunmuş üzerinde emeğini israf etmekteler, organizasyon sıfır. Bunu sağlamadığını içinde havanda su dövmekten başka bir şey yapmamış oluyoruz. Sonra bu bilgi birliği mutlaka sağlandıktan sonra Üretim aşamasına gelen buluşun mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyorsa ki öyle olmalı, o zaman kişi veya firma sahibinin emeğinin karşılığında mutlaka Devlet kurulacak kuruma teşvik değilde belli oranda ortak olarak,sermaye koyarak firmayı kurup belli bir sürece kadar o firma desteklenmelidir. Aksi halde üretim safhasına gelmiş icatlar,teknolojiler üretilmeden yok olup gidecektir. Lütfen bu yabana atılmamalı.

  2. Değerli Elon, sizin el atıp yapmadığınız bir şey olmaz diye düşündüm, evler için ürettiğiniz bataryaları da artık farklı ülkelerde aynı teknoloji ile üretip maliyeti düşürerek herkesin her ülkede hem araba almasını hem ev bataryası almasını da düşünseniz, birde japon ünüversitelerinden birinde bir panelden ürettiği elektriğin tam 11 katı elaktirik üretme çalışmalarının yürütüldüğünü duymuyşsunuzdur. Düşünün 1panel ile üretimen 250 wat elektiriğin*11katı elektrik üretmek yani 2 Kwat ,750 vat fevkalade şu andaki teknikle buna da el atarmısınız.

  3. Türkiyede model x ten daha seri kalkış yapabilen yapı itibariyle daha donanımlı ve modüler tek dolumla 1000 km yi rahatlıkla deviren 5 milyon km den fazla ömür sunan ve 10.000+ şarj döngüsünden sonra bile toplam veriminden %5 bile kaybetmeyen batarya teknolojisi ve araç mevcut araştırın bakalım hazır editör satırlarını okumak yerine

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version