Tesla, Nvdia ile başlayan, Intel ile devam eden işlemci tedariğinde yönünü AMD‘ye çevirmeye başladı. Bir çok otomobil devinden çok daha büyük hale gelen Tesla, çok kısa bir süre önce 1 trilyon dolar değerine ulaştı. Ancak bu büyüklüğe rağmen Tesla’da çip kıtlığından nasibini alan firmalar arasında. İşte firma bu kıtlığı aşmak adına farklı alternatifleri de devreye alıyor.
AMD Ryzen şimdi de Tesla Model Y için devrede
Tesla, ilk olarak oyun da oynanabilen Model S ve X araç içi eğlence sistemi için AMD ile el sıkıştı. Bu anlamda 10 teraflop işlem gücüne sahip AMD Ryzen çip ve RDNA2 GPU donanımına sahip bir oyun bilgisayarı otomobillere yerleşti. Ancak Çin’de ortaya çıkan yeni detaylar aynı özelliklerin Model Y içinde geldiğinin habercisi.
Çinde piyasaya sürülen yeni Tesla Model Y otomobilin yazılım kodlarında AMD Ryzen ifadesi ortaya çıktı. Bu anlamda Tesla’nın Çin’de yer alan modellerde AMD Ryzen çipe geçeceği anlaşılmış oldu.
Ancak Tesla, bir modelde değişikliğe gittiği zaman bunu tüm varyasyonlarda uyguluyor. Buna göre Çin versiyonu otomobil tüm Model Y‘lerin de aynı çipi kullanacağının göstergesi.
Tesla ve Çip krizinin etkileri
Çip krizinin vurduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler çoktan otomobillerin de çip teknolojisine geçmesine neden oldu. Ancak elektrikli otomobiller bu anlamda çok daha gelişmiş çiplere ihtiyaç duyuyor. Özellikle Tesla, sürücüsüz otomobil teknolojisi için güçlü çiplere ihtiyaç duyuyor. Ancak marka sürücüsüz otomobilde kullandığı yapay zeka çipini kendi tasarlıyor. Bu çipi Samsung’a ürettiren Tesla’yı kriz daha az etkiledi.
Tesla bu noktada çipler yerine mikrodenetleyicilere döndü. Bu anlamda marka farklı alanlarda farklı çipler ve mikrodenetletyiciler kulanmaya başladı. Bu donanımlar Tesla’nın geliştirdiği yazılımlar sayesinde birbiriyle uyumlu çalışıyor. Marka böylece iki yıl daha sürecek çip krizini hafifletmiş oldu.
Ancak bu kriz için hem Tesla’nın hem de diğer otomobil devlerinin daha kalıcı bir çözüm bulması gerekecek. Pandemi ile başlayan tedarik krizleri bugün halen etkisini gösteriyor. Özellikle koronanın antikora karşı savunma geliştiren Nu varyantı da endişe yarattı. Koronanın dünyada yeni bir pik yapması tedarik krizlerini daha da derinleştirebilir.