Tesla tarafından üretilen dünyanın en büyük bataryası, iki günde 1 milyon Avustralya doları kazanç sağladı.
Tesla’nın geçtiğimiz yıl Avustralya’ya kurduğu batarya sistemi, dünyadaki en büyük batarya olma özelliğine sahip. Rüzgar santrali tarafından üretilen enerjiyi depolayan bataryalar, ihtiyaç durumunda depoladıkları enerjiyi şebekeye aktarıyor.
Güneş enerjisi: en hızlı büyüyen enerji kaynağı
2016 yılının yaz aylarında Avustralya hükumeti tarafından açılan ihaleyi kazanan Tesla, sadece 100 günde santrali bitireceğini taahhüt etmiş. Eğer bitiremezse, hiçbir ücret almayacağını açıklamıştı.
”100 günde bitmezse para almayacağım”
Şirketin CEO’su Elon Musk tarafından yapılan bu iddialı açıklama sonrasında gözler inşaat sürecine çevrilmişti. Musk, verdiği sözü tutarak dünyanın en büyük pilinin bulunduğu santrali 90 günden kısa sürede teslim etmişti.
2 Günde 800.000 dolar
Çok kısa sürede şarj ya da deşarj modları arasında geçiş yapabilen bataryalar, bu sayede şebekenin çok rahat bir şekilde yönetilebilmesini sağlıyor.
Elon Musk’ın Roadster’ı uçan otomobil olabilir!
Bataryalar tarafından depolanan elektrik, normalde 1000 MWh/AUD maliyetle satılıyor. Ancak, geçtiğimiz iki günde bu oran 1 milyon AUD seviyesine kadar ulaştı.
Amerikan doları bazındaysa iki günde tam 800.000 dolar kazanılmış oldu.
Anlık değişen fiyatlar
Ülkelerdeki elektrik piyasasında fiyatlar anlık olarak değişiyor. Hatta bazen bu değişim ilginç gelişmelere sahne olabiliyor.
Geçtiğimiz yıllarda enerjisinin büyük kısmını yenilebilir kaynaklardan üreten Almanya’da elektrik fiyatları eksili noktalara düşmüştü. Hava şartları sayesinde normalin çok üstünde gerçekleşen üretim nedeniyle insanlar elektriğe neredeyse hiç para ödememişti.
Tesla bataryaları hükumetin gözdesi
Geçtiğimiz aylarda Avustralya elektrik şebekesinde yaşanan büyük bir sorun nedeniyle şebeke hizmet veremez hale gelmek üzereydi. Anlık olarak gerçekleşen sorun karşısında Tesla’nın kurduğu batarya üniteleri sayesinde sorun aşılmış ülke şebekesi sorunsuz olarak çalışmaya devam etmişti.
Apple Store Güneş Enerjisiyle Çalışacak!
Hem yukarıdaki örnekte olduğu gibi şebeke sorunlarına olan katkısı hem de maliyet avantajlarından dolayı, Avustralya hükumeti yeni batarya sistemini fazlasıyla beğenmiş durumda.
Hatta iddialara göre hükumet ülkenin farklı yerlerinde yeni santraller kurmayı hedefliyor.
3. Havalimanında da kullanılabilir
Tesla tarafından üretilen dünyanın en büyük batarya sistemi, şirketin yaptığı ilk enerji projesi değil. Aslında bir yenilebilir enerji şirketi olan Tesla’nın tuğla görünümde güneş panelleri bile bulunuyor.
Geçtiğimiz aylarda şirket CEO’su Elon Musk, ülkemize gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.
Gelen bilgilere göre görüşme sırasında 3. havalimanı için de Tesla’nın pillerinin kullanılması konuşulmuş.
Bide Avustralya haberini nereden aldığınızı yazsaydınız iyi olurdu 🙂
ali kandemir kardeşim,yenilebilir enerji kaynağınedemek yahu,mantıklı bir cümlemi sence.yenilenebilir enerji kaynağı doğrusu.
Almanya dan yaziyorum, asagidaki cümle sanirim catisinda elektrik üretme sistemi olanlar icin gecerli:) yoksa biz para ödüyoruz..
“Geçtiğimiz yıllarda enerjisinin büyük kısmını yenilebilir kaynaklardan üreten Almanya’da elektrik fiyatları eksili noktalara düşmüştü. Hava şartları sayesinde normalin çok üstünde gerçekleşen üretim nedeniyle insanlar elektriğe neredeyse hiç para ödememişti. “