Tesla endişeli: Ford, elektrikli otomobilleri 5 dakikada şarj edecek!

22

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Ford, elektrikli otomobillerin bataryalarının bir benzin deposunu doldurmak için gereken sürede şarj olması gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden şirket, Purdue Üniversitesi ile birlikte yeni bir kablo teknolojisi üzerinde çalıştığını söyledi.

Fakat bahsedilen teknolojinin şu anda patent aşamasında olduğunu ve prototipin henüz bir elektrikli otomobil üzerinde test edilmediğini söyleniyor. Ancak Purdue ile yapılan işbirliği olumlu sonuçlanırsa sadece 5 dakikada aracın bataryasını tamamen doldurabileceğiz.

Ford, Tesla’ya kafa tutmaya hazırlanıyor!

Ford, elektrikli otomobil konusunda önemli hamleler yapıyor

Ford, zamana ve teknolojiye ayak uydurarak gelişiyor. Buna uygun olarak sene başında bir açıklama yapan şirket, 2030 yılına kadar üretim hatlarını tamamen elektrikliye kaydıracaklarını açıkladı. Bu sebeple şirket, Köln‘de elektrikli araç üretim fabrikası açmak için 1 milyar dolar bütçe ayırdığını açıkladı.

Ford elektrikli otomobil

Önümüzdeki yıllarda elektrikli otomobil üretiminde 1. sıraya yerleşen Tesla‘ya kafa tutmaya hazırlanan Ford, 2022 ve 2023 yıllarında 600 bin araç üreterek rekabete ortak olacak. Bunu başarabilmek için de en beğenilen modelleri olan Mustang Mach-E ve F-150 Lightning‘i kullanacağı söyleniyor.

Şu anki haliyle bazı elektrikli arabaları şarj etmek yavaş ve sancılı bir süreç olabiliyor. Tabii fren geri kazanım enerjisi ve bataryalarla birlikte şarj teknolojisi de büyük bir gelişim göstermeye devam ediyor. Ancak şu anda en güncel otomobili alsanız bile biten bataryaları tamamen doldurmak için en az 30 dakika fişe takılı kalması gerekiyor.

Aslında pek çok kullanıcı şehir içi kullanımda uzun menzil sunan araçları seçerek ve şehir dışı kullanımda mola esnasında 30 dakika şarj ederek bu durumun üstesinden gelebiliyor. Fakat bu durum henüz toplum tarafından ve açıkçası şarj istasyonu sayısına bakacak olursak devletler tarafından henüz kabul edilebilir bir seviyede değil.

İşte Ford tarafından finanse edilen Purdue mühendisleri tam olarak bu noktada devreye giriyor. Şarj sürelerini beş dakikaya ve hatta azına indirebilecek bir atılım yaptıklarını söylüyorlar. Bugüne kadar şarj istasyonlarında gördüğümüz gelişmeler genelde yüksek akım değerleri sağlayabilen özel makineler sayesinde gerçekleşirken bu teknoloji tamamen kablolara odaklanmış durumda.

Şarj hızını engelleyen temel zorlukların başında aşırı ısınma problemi yatıyor. Bir şarj istasyonundan gelen akım ne kadar hızlı olursa, bataryadan şarj kablosuna kadar her parçanın üzerinde o sıcaklığı hissedebilirsiniz. Dolayısıyla bu teknolojik aletler de tıpkı bilgisayar ve telefonların çalışma prensipleri gibi işliyor. Ne kadar soğuk olursa o kadar iyi performans verebiliyorlar.

Purdue’nun araştırmacıları, günümüzün en gelişmiş EV şarj cihazlarının neredeyse beş katı olan 2 bin 400 amperin üzerinde bir akıma uyum sağlamak için sıvı ve buhar ile soğutma teknolojisini kullanan bir kablo geliştirdiler. Tesla Superchargers’ın 520 ampere kadar çıkabildiğini düşünürsek, aradaki fark oldukça açılıyor.

Ayrıca şirket, büyük elektrikli araçların şarj sürelerini beş dakikanın altına çekmek için yalnızca 1400 amper gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla bu teknolojinin altında yatan potansiyel oldukça yüksek. Tabii bataryaların da bu hızları desteklemesi ve ömürlerinin çabuk tükenmemesi gerekiyor. Bu yüzden Ford bu teknolojiyi önümüzdeki 10 yıla yayarak getirmeyi planlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

22 YORUMLAR

    • Hiç bir enerji kayıpsız geri kazanılamaz. Frenden vs gelen enerji bataryaların sadece %’sen olarak geç bitmesini sağlar. Zaten kendi harcayıpta harcadığı enerjiyi geri kazanabilen kayıpsız bir sistem olsa o koca elektrik santralleri kurulmazdı.

  1. Bizler ýakit pahaliligindan ozel araclarimizi kullanamaz hale geldik,once elektrikli araclari halkin satin alaxagi seviyeye getirsinler millet ona cozum bulur, o sonraki is

    • Usta normalde araçlar pahalı değil bize geldiği zaman kur farkı ve vergilerden dolayı pahalı oluyor yoksa Avrupa’da Amerika’da falan 30-40 bin birime güzel araçlar alabiliyorlar

  2. Bu elektrikli araç işleri sıkıntılı dünyada en çok elektrikli araç çinde çin şuan günde 3-4 elektrik kesintisi yapıyor bu arabalar yüzünde büyük elektrik sıkıntısı çekilecek türkiyedeki araçların elektrikliye çevirsen bize en az 10-15 nükleer santral lazım bu işin sonu karanlık daha çok zamana ve çok elektiriğe ihtiyac var

  3. Telefonlardaki gibi Kaplosuz şarj modeli daha güzel olur hem kaploya hem baglantı aparatlarına hemde kapladon dolayı lüzümsüz yer işkaline lüzüm kalmaz buda benim düşüncem

  4. Boş gereksiz ve sadece okunsun diye tüm elektrikli oto firmalarının yaptığı çalışmayı sadece Ford yapıyormuş gibi laf olsun torba dolsun diye yapılmış bir haber değeri olmayan laf salatası olduğunu düşünüyorum

    • Yorumunuz için teşekkür ederim.
      1) Açıklama bize ait değildir. Ford ve iş ortakları tarafından yapılmıştır.
      2) Hem Ford’un 2030 yılına kadar olan hedefleri hem de yeni teknolojileri hakkında paylaşılan bilgilerin hepsi doğrudur. Eğer aksini iddia ediyorsanız onlarla iletişime geçebilirsiniz. Çünkü haberin içerisinde şahsi yorumlarım dışında herhangi bir ekleme bulunmuyor.
      3) Bence elektrikli otomobillerin şarj süresinin 5 dakikaya inmesi oldukça önemli bir gelişme. Ayrıca şirketlerin tamamen elektrikli üretime dönüyor olması da öyle. Dolayısıyla laf salatası anlayışınız eğer buysa, sizi şöyle atom mühendisliği tarafına doğru alalım 🙂

    • Fizik ve temel elektrik yasalarına göre güç sistemlerinde kablo kesitleri yani kabloların iç dirençleri inanılmaz derecede önemli malesef.

  5. Fosil yakıtların yasaklandığı ve tüm araçların elektrikli olduğu bir gelecekte bakır fiyatları altın fiyatına gelecektir. Dünyadaki tüm elektrikli araçların (otomobil, kamyon, tren, gemiler, excavatorler, vs. dahil) şarj talebini karşılayabilecek bir elektrik şebekesinin neye benzeyeceğini hayal edince beynim yanıyor.

  6. Şu andaki batarya teknolojisi kullanılan malzemelerin yapısından dolayı; sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için %10 ‘unu 1 saatte uygulayarak mümkün olmaktadır.

    Dünyadaki keşif edilen madeler, mineraller, madenler ve kullanım durumları değişmeden de fizik kanunları ile durum budur. Ancak uzay madenciliği ile yeni madderler, mineraller, madenler keşif edilir ise durum başkadır.

    Ayrıca bu yazıyı veya röportajı hazırlayan veya sunan mecralardaki arkadaşların; elektirik, voltaj, akım, güç konularından da bi haber oldukları aşikardır. Haberde 2400 Amper ibaresi geçiyor. arkadaş 5-6 amper bile muhteşem bir güçtür. 2400 Amper’in ne olduğunu, ne demek oldununu, kontrol etmenin hatta 5 dakikada bunu bataryayı doldurmak için kullanmanın eşittirini hayal dahi etmek çok çok zordur.

    Şöyle düşünün 100Watt lık tavan lambasının = 220Volt + 0,45 Amper kullanarak o kadar ışık verebilmektedir. 1000Watt’lık ütü ise = 220Volt + 4,54 Amper kullanarak işi yapmaktadır. Yani 2400 Amrperi varın siz düşünün.

    Saygılar,

    • Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Teknolojinin gelişimiyle birlikte öyle bir dönem gelecek ki kW da değil MW aktarımı bu sürelerde yapılacak. O günleri görür müyüz bilemiyorum. Teknolojinin ivmelenme dönemlerini önceden tahmin etmek zor.
      Fakat hayal etmek o kadar da zor değil. Başarmak için önce hayal etmek gerekiyor. Umuyorum ki 10-15 yıllık dönem içerisinde bu teknoloji de hayata geçer ve insanlık için faydalı olur.

        • Güzel bir alternatif olur. Fakat o zaman her markanın kendi istasyonunu açması ve ürettiği tüm modellere göre farkı akım ve güçteki bataryaları devamlı tam şarj bir halde bulundurması gerekir. Bir de şu an ki teknolojide bataryalar aracın alt kısmında şasiyle bitişik halde duruyor. Ayrıca arabanın ağırlığını en az 500 kg artırdığı için yerini değiştiremiyorlar.
          Bunun istasyon maliyeti, batarya maliyeti, değişimi yapacak kişi insan veya robot onun maliyeti derken bu işi bi sisteme oturtmak uzun yıllar sürecek gibi duruyor. Ancak yeterince kafa yorulursa yapılamayacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

  7. Cinli bir firma 1,6 Milyon km sarj edilmeden kullanilabilen pil uretitti.Pilin tek sorunu bir sure sonra yanmasi,yani buna cozum bulduklari zaman bir araba 16-20 sene sarj edilmeden gidecek.dolayisi ile 5 dk sarj beni heyecanlandirmadi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version