Tesla’da menzil skandalı büyüyor: Müşteri şikayetleri arttı

11

Elektrikli araçlar, menzil ve şarj istasyonu yetersizliği gibi sebeplerden dolayı henüz kullanıcıların beklentisini karşılayamıyor. Reuters’ın haberine göre Tesla, müşterilerine maksimum menzil ile ilgili yanıltıcı bilgi veriyor.

Tesla, müşterilerine maksimum menzil konusunda yalan söylüyor

Sızdırılan bilgilere göre bu durum, yaklaşık on yıl önce reklam amacıyla başladı ve Tesla CEO’su Elon Musk tarafından yönetildi. Tesla’nın araç bataryası tam doluyken gerçek dışı menzil tahmininde bulunan algoritma geliştirdiği iddia ediliyor.

Tesla, müşterilerine maksimum menzil konusunda yalan söylüyor

Tartışma yaratan bir diğer konu ise Tesla’nın konu ile ilgili şikayetçi olan kişileri susturmaya çalışması. Tesla’nın hala algoritmaları kullanıp kullanmadığı bilinmiyor, ancak üçüncü taraf test uzmanları son zamanlarda arabaların reklamı yapılan aralıkları karşılayamadığını iddia etti.

Tesla Cybertruck için kritik eşik aşıldı! İşte detaylar

Analistler, menzil sorununun çevresel koşulların hesaba katılmamasından kaynaklandığını tahmin ediyor. Hava sıcaklığı, elektrikli araç bataryaları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bununla birlikte, uzun süreli yüksek hızla sürüş, dik yokuşlar ve karşıdan esen rüzgarlar gibi diğer faktörler de menzili kısaltan faktörler arasında yer alıyor.

Tesla, daha önce bu konuda ABD ve Güney Kore’deki yasal düzenleyicilerle sorun yaşamıştı. ABD’de satılan elektrikli araçlarda görüntülenmesi gereken menzil tahminleri genellikle doğrudan EPA (Çevre Koruma Ajansı) tarafından açıklanıyor. Tesla, bu duruma karşı çıkarak şirket bünyesinde gerçekleştirdiği test sonuçlarını sunuyor.

EPA, 2020’den bu yana şirketin rakamlarını yaklaşık yüzde üç oranında revize etmesini istedi. Ocak ayında Kore Adil Ticaret Komisyonu, Tesla’ya düşük sıcaklıkların batarya üzerindeki etkilerini müşterilere söylemediği için 2,2 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

Reklamı yapılan aralıklar ile birçok sürücünün gerçek hayatta deneyimlediği aralıklar arasındaki tutarsızlığın binlerce müşteri tarafından şikayet konusu olduğu belirtiliyor. Tesla’nın Las Vegas’ta yer alan ofisine batarya ve menzil şikayetlerini örtbas etmek için ayrı bir birim oluşturduğu söylentiler arasında yer alıyor.

Edmunds’un yayınladığı 2021 raporu, çoğu Tesla modelinin, sözde 15 millik “güvenlik tamponunu” hesaba katarken bile EPA menzil tahminlerini kaçırdığını ortaya çıkardı. Diğer üreticilerin modellerinin EPA tahminlerine daha yakın tahminlerde bulunduğunu belirtelim.

Tartışmaya rağmen, Tesla araçları güçlü satışlardan yararlanmaya devam ediyor. Çin’deki son fiyat indirimleri ve olumlu performans, Model Y’nin bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en çok satan otomobil listesinin başında yer alan ilk elektrikli araç olmasına yardımcı oldu.

11 YORUMLAR

  1. sadece tesla değil tüm elektirikli araçlar yanıltıyor bmw ix3 kullandım eqe kullandım taykan kullananlar pişman,aslında 1000 km piskolojik sınır aşıldı istese tesla 1000 km menzilli araç üretir 4680 ve CATL PİLİ 140 KWH uygulayabilir zeekr 001 ve nio et7 1000 km menzilli satışı başladı ,CATL BATARYA firması 1000 km menzilli batarya üretiyor ülkemizde satışı olmasını isterdik lakin gümrük vergisi bu satışları zora soktu, uzun menzilli tek şarz ile 650 km yolculuk yapmak için 120 kwh batarya olması gerekiyor 2 sefer sakaryadan antalya kemere yolculuk yaptım yaptığım şarz hesabına göre elektirikli araç değilmiş gibi kullandım ortalama 100 km de 20 kw enerji harcıyor eqe ile…

  2. 500 km menzili var denen elektrikli arabaların hepsi 50 km eksik gider yani gerçek menzili 450 km dir. Egerki Elektrikli arabanızı 1 yıl kullandıysanız emin olun 500 km menzilli arabanız artık 400 km gider bataryalar zamanla ölüyor

  3. ülkemizde gümrük vergisinden dolayı sadece tesla model Y satıldığı için 3 çeşit batarya sunmaları çok iyi olurdu örneğin 75 kwh 100 kwh 140 kwh çin li markalar bu şekilde satıyor hakkı alkan beyin yetkililerle temas içinde olduğu için teslaya bildirmesini isteriz…?

  4. Bir de şarj istasyonları benzinle yarışıyor gibi fiyatlandırma yapıp aynı km’de benzinli ile benzer tüketimi yapıyor. Belki 3-5 kuruş (lira değil kuruş) tasarruf ediyoruz derken 10 yıl içinde pil değişimi gerektiğinde bu kuruşlar uçar, benzinliden pahalıya gelir.

    Sanırım lüks elektrikli araç kullananların çoğu sessizlik, rahatlık ve seriliğinden dolayı kullanıyordur. Yoksa ekonumik olduğundan dolayı değil.

  5. ülkemizde gümrük vergisinden dolayı sadece tesla model Y satıldığı için 3 çeşit batarya sunmaları çok iyi olurdu örneğin 75 kwh 100 kwh 140 kwh çin li markalar bu şekilde satıyor hakkı alkan beyin yetkiliye öneri olarak bildirmesini isteriz…

  6. Aslında araca mevcut akülerinden ayrı bir akü sistemi kurulması lazım.Arac yolda giderken aracın lastiklerine bağlı modifiye sarj dinamoları ayrı aküleri doldurduktan sonra arac düğme yardımı veya program yardımı ile mevcut akülerinden dolu akülere gececek bu sefer mevcut boşalan aküler yolda şarj olacak bu döngü taki 2 sistem aküde enerji kalmayana dek sürecek en sonunda şarja takılacak.Önemli olan sürtünmeyi sıfıra düşürmek yani dinamonum cok rahat dönmesi önemli.220 vold üreten modifiye motorlar görrdüm.Pekala bu invertür ilede arac yolda giderken şarja bağlı sistem yapılabilir.Deneme yanılna

  7. Yedek güç kaynağı önemli.Araçta ayriyetten akü sisteminin olması şart.4 tekere bağlı modifiye şarj dinamoları ile ayrı aküler dolduktan sonra düğme veya jikle yardımı ile yedek akülere geçişe bilir.Benzinden lpgye veya lpgden benzine geçmek gibi yada akü sisteminin yerine hızlı dolan kondasitörlerde olabilir denemek lazım.Taki uzun menzili yakalayan kadar

  8. 220 vold üreten modifiye şarj dinamosunu 220 vold depolayan kondasitörden 220 ile çalışan motorla eşletirirseniz menzil problemi ortadan kalkar.Yada 1000 voldluk akülerin 500 voltunu ayırıp yedek güç olarak kullanılırsa menzil atar.

  9. Yada baskı balata mantığıyla 4 tekere mağlı neodyum mıknatıslarından yapılan özel şarj dinamoları menzili cok rahat artırır.Manyetik enerjiden kinetik enerjiye geçiş menzilde çok fayda sağlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version