Tesla’nın elektrikli tırı kül oldu! İtfaiye söndüremedi

33

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde endişe verici bir olay yaşandı. Tesla Semi model elektrikli tırlardan biri, kanyon yakınlarında bir anda yanmaya başladı. İtfaiye araçları yangını söndüremeyince yolu tamamen kapatmak zorunda kaldı. Olay, elektrikli tırlarların güvenliğiyle ilgili şüpheleri tekrardan alevlendirdi. İşte detaylar…

Yangın öyle şiddetteydi ki, itfaiye ekipleri alevleri kontrol altına almak için yoğun bir mücadele verdi. Ancak, tüm çabalara rağmen yangın tam anlamıyla söndürülemedi ve dumanlar bölgedeki havayı da ciddi anlamda olumsuz etkiledi.

Tesla Semi tırı, elektrikli araç teknolojisinin ağır vasıta sektöründe yer alan en yenilikçi örneklerinden biri olarak biliniyor. 804 kilometre menzil sunan devasa bataryası ile dikkat çeken bu araç, şu anda sınırlı ticari operasyonlar için test ediliyor ve PepsiCo gibi büyük şirketlere hizmet veriyor. Ancak bu olay, Tesla Semi’nin güvenliği konusundaki soruları da beraberinde getirdi.

Elektrikli Tesla Semi tırları Avrupa yollarına çıkıyor!

Yangının kesin nedeni şu an için bilinmiyor ve Tesla ile CEO Elon Musk bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. Ancak olay, elektrikli araçlardaki lityum iyon bataryaların yangın riskini yeniden gündeme getirdi. Lityum iyon bataryalar, geleneksel araç bataryalarına göre daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip oldukları için yangın durumunda kontrol altına alınması oldukça zor olabiliyor.

tesla-semi-elektrikli-tir-yangin

Elektrikli araçların, özellikle büyük ve ağır vasıta segmentinde, güvenlik standartlarının ne kadar yeterli olduğu tartışma konusu olabilir. Tesla’nın bu olay sonrası nasıl bir açıklama yapacağı ve hangi önlemleri alacağı da büyük bir merak konusu.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte bu tür güvenlik sorunları daha da artabilir mi? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

33 YORUMLAR

  1. yani haberde fotoda bir değer yok. gerçekten yanan tır mı ortada hurda bile yok noldu şase side eridi toprağamı karıştır mesela. fotoda itfaiyeciler ne söndürdüğü belirsiz. arada bir tesla ile ilgili fake haberler çok çıkıyor. inanmadım pek ben bu haber yaptım oldu gibi olmuş.

  2. Kaygı veren bir durum değil bence. Üretildiğinden beri kaç defa bataryalı araçlarda yangını olmuş? Tüm elektrikli araçların yaptığı toplam kilometre ve meydana gelen batarya yangınları ile içten yanmalı araçların yaptığı kilometre ve meydana gelen içten yanmalı araç yangınlarına bakarak ortalama yangın çıkartma potansiyellerini incelemek lazım. Eminim ki akaryakıtlı araçlarda ortalamalar daha yüksektir ancak haber değeri yoktur. Tesla aracında yangın çıktı mı haber değeri olur ve gözümüze girer bu haberler. Biz de zannederiz ki bataryalı araçlarda yangın fazla görülen bir durum.
    Ben elektrikli araçlarda görülen bu tür yangıların akaryakıtlı araçlarla karşılaştırıldığında endişe verecek boyutta çok olduğunu düşünmüyorum. Bahsettiğim istatistiklere ulaşabilen birileri varsa incelesin yorum yapsın.

    • Durduk yere kac Benzinli Dizel araç yanmış? yakıt alırken kaç araç yanmış patlamış? Bu yangın sonrası kaç fosil yakıtlı araç söndürülememiş? Çekilirken özel örtü falan örtmek zorunda kalmışlar? Boş konusuosun

    • İçten yanmalı araçlarda da yangın çıkıypr amcal senin dediğin istatistiği çıkarabilmem icin sayıları eşit olmalı elektrikli arac sayısı az ve ayrıca bataryayı söndürmek çok zor

    • İçten yanmalı araçta yangın başlarsa taşınabilir bir yangın söndürme tüpü bile işe yarayabilir ama lityum bataryalı bir araç yanmaya başlarsa onu söndürecek bir teknoloji henüz yok.

  3. Lityum ion piller ya güvenli hale getirilmeli yada daha az riskli bir alternatif bulunmalı. Araba park halindeyken yanıyor. Yoldayken yanıyor. Bunlar normal değil. Kaza olsa bundan dolayı pil zarar gördüğü için yansa gene anlarım. Lityum ion pil taşırken piller alev aldığı için düşen uçak bile var. Ben yangın ihtimali düşük diye dizel araba aldım. Hadi elektrikli araba aldım diyelim yansa başka arabalara zarar verse yada insanlara zarar verse vicdan azabı çekerdim. O yüzden de almadım. Şu an için erken buluyorum. Gelecekte ise muhtemelen alırım ama daha güvenli olmalı. İstatistiklere bakarken park halinde yada yolda giderken yapmalarla (böyle bir istatistik varsa) karşılaştırmak lazım.

  4. Isı ve fiziki darbe lipo pillerin kararsız davranmasını sağlıyor sonuç çok yüksek patlamada olabilir di. Bu tarz yangını itfaiye geleneksel yolla söndüremez çünkü lipo piller yanarken oksijene ihtiyaç duymuyor. Yani su dökmek oksijenle irtibatı kesecek köpük sıkmak çare değil.

  5. Buna ABDde “fake news” sahte haber,derler.Bir cezası yoktur..Dikkat ederseniz,itfaiyenin neyi söndürdüğünü görmüyoruz.Şöför diye konuşanın ne dediği de anlaşılmıyor..Teslaya kablo taşıyordum,diyor.🤔

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version