Son yılların çılgın fikirleriyle öne çıkan başarılı girişimcisi Elon Musk‘ın adı, 2002 yılındaki PayPal‘in satışından beri milyonlar kulubünde yer alıyor. O günden beri ismi teknoloji haberlerinin hep en başlarında yer alan Tesla için tehlike sinyalleri çalmaya başladı.
Sürdürülebilir taşımacılığa geçişte ön planda olmak isteyen bir otomotiv ve enerji depolama şirketi olan Tesla‘nın şu anki piyasa değeri 20 milyar dolar olarak öngörülüyor. Yatırımcılar şu an için iyimser tahminlerini devam ettirse de gelecek dönem için bazı felaket senaryoları konuşulmaya başlandı.
2017 yılında 11.8 milyar dolar gelir elde eden şirket, bu rekor gelirine rağmen yüksek gider ve maliyetlerden dolayı yılı zarar ile kapatarak hüsrana uğrattı. 2017 yılındaki bu zarar ise 2.3 milyar dolar gibi çok büyük bir miktar olarak göze çarpıyor.
Şirketin son 7 yılına bakarsak aslında her yılı zararla kapattığını görüyoruz. Peki Tesla bu kadar zarara uğruyorsa nasıl her yıl büyüyerek yoluna devam ediyor? Cevabı basit: Nakit para.
Tesla’yı bugüne getiren anahtar kelimeler: Nakit Para
Bugüne kadar şirketin nakit rezervleri oldukça iyi durumdaydı. Gerek yönetim politikası gerekse de yatırımcıların destekleri ile nakit akışını çok iyi gerçekleştiren şirketin nakit rezervi onu bugünlere kadar getirdi. Ancak şu sıralar nakit para suyunu çekmeye başladı gibi görünüyor. Son 3 aylık maddi raporlara şirket, 675.4 milyon dolarlık bir zararla en büyük çeyrek zararını yapmış oldu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ve yatırım bankası Jefferies, şirketin önümüzdeki dönem nakit rezervinden dolayı sıkıntı yaşamaması ve zarara uğramaması için yatırımcılardan 3 milyar dolar kadar daha yatırım alması gerektiğini ifade etti. Bakalım ilerleyen günlerde Elon Musk ve ekibi için tehlike çanları çalmaya devam edecek mi?
İllaki yatırımcı bulacağına inanıyorum. Küresel çapta tanınan destek gören bir insan, önüne engel koymaya çalışıyor olabilirler belki neticede elektrik üretimi kolay ve ucuza mal ediliyor. Petrolcü tayfadan olsaydım Elon Musk’a sarardım.
Sırf elektrik ile çalışan arabalar şimdilik kesinlikle randımanlı değil. Hem aşırı pahalı hem de gidebildiği menzil gülünç derecede kısıtlı. 60-70 bin Euro verip araba alacağım ama güvenip de 300km yol gidemeyeceğim! Kusura bakma!
Haklısınız. Ben teslanın yerinde olsam sökülüp takılabilir bataryalar yapıp her benzin istasyonu gibi istasyonlar açardım. Arabanın aküsü bittiğinde istasyondan değiştirip hiç dolmasını beklemeden yoluna devam etmesini sağlardım. Bi şekilde ayarlanabilir bu diye düşünüyorum.
Bu adamı bitirmek istiyorlar. Fikirleri uçuk ama hepsini faaliyete geçiriyor. Bütün projeleri aynı anda devrede ve Büyük maliyet istiyor hepsi. Özellikle uzay bölümü hem maliyetli hemde gelir yok. Devletler desteklemeli bence.. Sonuçta Nasaya kafa tutuyor.