Nikola Tesla‘nın en büyük amaçlarından bir tanesi de kablosuz elektrik iletimi yapmaktı. Bu konuda birçok deney yapan hatta bazı deneylerinde başarıya ulaştığı belirtilen Tesla, o dönemde istediği desteği görememiş ve bu planını tam olarak hayata geçirememişti.
30 metre uzaklıktan kızılötesi ışınla enerji aktarımı yapıldı
Günümüzde gelindiğinde ise kablosuz enerji aktarımı hâlâ büyük bir hedef olarak karşımızda duruyor. Araştırmacılar, kablosuz güç aktarımı için çeşitli deneyler yapmayı sürdürüyor. Yapılan son çalışmalarda bilim insanları 30 metre uzaklıktan 400 mW’lık güç iletmeyi başardı.
Elektrikli arabalar yapay zeka ile 10 dakikada şarj olacak!
ABD'li araştırmacılar elektrikli araba için makine öğrenimine dayalı yeni bir şarj yöntemi geliştirdi. 10 dakikada yüzde 90 şarj sunuyor.Kızılötesi lazer kullanılarak iletilen güç ancak küçük çaplı bazı cihazlara enerji sağlamak için kullanılabilir. Akıllı telefonlar gibi daha fazla enerji ihtiyacı olan cihazlar için ise bu sistemin biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Tamamen güvenli olarak nitelendirilen sistem, kullanılmadığı durumlarda ise düşük güç moduna geçerek hem enerji sarfiyatını düşürüyor hem de insanlara verebileceği olacı zararlardan kaçınılmış oluyor.
‘Dağıtılmış lazer şarj’ olarak nitelendirilen sistem diğer çalışmalardan daha güvenli olmasının yanı sıra daha fazla menzile sahip olmasıyla öne çıkıyor. Verici ve alıcı olarak ikiye ayrılan cihaz, birbirinin görüş açısı içerisinde olduğu sürece lazer ışını sayesine enerji aktarımı yapabiliyor.
Deney düzeneğinde, alıcı, ışık sinyalini elektrik enerjisine dönüştürmek için bir fotovoltaik hücre ile donatılmış durumda. 30 metre uzakta ise Erbium adı verilen gümüşi beyaz bir metal ile özel olarak işlenmiş bir amplifikatör vericisi kuruluyor.
Yalnızca 10mm x 10mm boyutlarındaki bu alıcı, sensör gibi kompakt aygıtlara sığacak kadar küçük olarak tasarlanmış durumda. Örneğin, hareket veya sıcaklık sensörleri gibi daha küçük akıllı ev cihazları bu şekilde kablosuz olarak şarj edilebilir. Bu sistem geliştirildiği takdirde akıllı telefonlar ya da diğer cihazlar herhangi bir kabloya gerek duyulmadan kullanım sırasında şarj edilebilecek.
Yeni sistem geliştirilmeye açık
Bu sürecin bir kısmı, alıcıdaki fotovoltaik hücrenin geliştirilmesi ile gerçekleştirilebilir. Böylece daha fazla lazer ışığını elektriğe dönüştürebilen sistem daha fazla enerji sağlayabilir. Bir başka potansiyel geliştirme ise sistemin aynı anda birden fazla alıcıyla çalışmasını sağlaması ile mümkün olabilir.
1550 nanometrelik merkezi dalga boyuna sahip lazer, kızılötesi spektrumun en güvenli kısmında yer alıyor. Bu dalga boyunun insan derisine veya gözlerine zarar vermediği belirtiliyor. Bilim insanları, mümkün olduğunca fazla enerjinin transfer edebilmek ve sistemin verimliliğini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Kablosuz enerji aktarımı için henüz daha yolun başında olduğumuzu söyleyebiliriz. İlerleyen dönemde bu teknoloji kişisel cihazların yanı sıra endüstride de fark yaratabilir. Peki siz kablosuz enerji aktarımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Kablolu kulaklığın kablosuzdan daha iyi, kablolu farenin kablosuzdan daha iyi, kablolu internetin kablosuzdan daha iyi olduğu benzer örnekleri deneyimlemiş bir kablo sever olarak enerjiyi kablolu tercih ederim.
kendiniz ile ters düşmemek için cep telefonunu da kablolu kullanmanız gerek 😉
Aynen!
Kendiniz ile ters düşmemek için suyu pipetle için 🚰
Cemşit Kablosuz 😀
Bu haberi çok güzel bir gelişme olarak görüyorum. Keşke çok daha uzak mesafeler için de aynı başarı elde edilebilse. O zaman enerji sorunu olmayan uçan araçlar, kara ve deniz araçları da yapılabilir.
tesla bunu 40 kilometreden yapti. adam hayalini gerceklestirmisti zaten. hayatta olsa gulmekten komaya girerdi
Ben bi gün depresyondayken, freepods kulaklığımı kulağımda şarj ettim 😊
Simdi bunu dusunuyodum yazsam mi diye, yemin ederim hepsi birbirinden komik bu bilim insanlarinin , bi kac acili dis fircasi yapmaya devam etseler dahs iyi olucak
Mesaj gönderir gibi adrese teslim enerji transferi benim favorim ilgilenen arkadaşlar varsa ellerimi çabuk tutsunlar 😂😂😂
Adam 80 yıl sonranın hayalini kurmuş
Tam kablosuz elektrik aktarımı değil aslında. Lazer ile fotovoltaik panele ışın gönderiliyor, sonrasında fotovoltaik panel elektrik üretiyor.
Ondan sonra da neymiş efendim, yolda yürürken cin çarpmışmış!
Herhangi bir makina ve ya ütü, matkap.gibi araçlarda emniyete almak için fişi pirizden çıkarınca makinamız içimiz rahat rahat tamir edebiliyor ya da bir yere bırakabiliyorduk Eğer ilerde daha da gelişir ve daha yüksek güç tüketen ürünlerde kullanılmaya başlanırsa bu rahatlık gider :))
Geliştirilmesi sağlanırsa ilerleyen zamanlarda elektrikli araçların da bu sistemle çalıştırılması mümkün olabilir. Yol üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilecek vericiler sayesinde araçlar şarj sorunu yaşamadan hareket edebilir. Böylece katı yakıt kullanımının iklim sorunlarını ortaya çıkarması da engellenmiş olur. İnanılmaz başarı olacak! Yalnızca insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bazı endişelerim var. Sonuçta bir enerji iletimi söz konusudur.
Biz bunu zaten yapiyoruz..400 mw da ne..hic gonderme daha iyi.. 100 mt.24 volt 10 amper gonderdik..
Arkadaşlar Tesla daha nelere kapı açtı biz bilmiyoruz ama bulunan her konu ilerletilmeli.. Onun yaşadığı zamanı düşündüğümüzde gerçekten çok ileriyi bulmuş.. insanoğlu savaşmayı bıraksa daha neler bulunacak ama, yapmıyoruz.. teknoloji en öldürücü silahı bulmadan yürüyor maalesef.
Oysa Tesla gibi Fizikçiler desteklenebilsey di şimdi uzayın kapılarından geçiyor olacaktık.. Ama sermaye ve insan hâlâ kötü.. inşallah bir gün..
Atom enejisi sistemi ile yapilacak olan bu enerji transferi kullanildigi yerlerde suresiz radyasyon olusturacak.yani evimizde her vakit elektrik aktaran kizilotesi sistemin radyasyonu 24 saat insan anatomisinde yasayacak.eger radyasyon yayilimin kaldirqmazlarsa bu dunya saglik orgutunun onaylayacagi proje degil.
Tesla üzümlü kekim 🤧