Sizlere daha önce pek çok karşılaştırma ve ürün incelemesi sunduk. Bu seferki karşılaştırmamızın konusu biraz ilginç.
USB 2.0 arabirimini destekleyen USB belleğinizi, USB 3.0 destekli anakarta taktığınızda performansı artar mı? Soruya verilecek cevap belli. USB 2.0 belleğin performansı neden artsın ki?
Genel kanı artmaz olacaktır. Çünkü USB 2.0 destekli kontrolcü bulundurduğu için, USB 2.0‘ın desteklediği hızlarda çalışacaktır. Bu yüzden USB 3.0′a taktığınızda performans farkı pek oluşmayacaktır. Peki ya artıyorsa?
Biz de dedik bunu test edelim. Çünkü ofis içinde de performans artar mı artmaz mı tartışması yaşadık. Hem kendimiz cevap bulduk, hem de sizlere ilginç bir detay aktarmış oluyoruz.
Elimizdeki pek çok flash disk ile doğruluğundan emin olana kadar test ettik. Sonuçlar orantılı. İşte o testler ve sonuçları. Son sayfamızda da USB teknolojilerine biraz değiniyoruz. O zaman başlayalım.
{pagebreak::2}
İlk Test:
USB 2.0 Portuna Taktığımızda Aldığımız Sonuç:
USB 3.0 Portuna Taktığımızda Aldığımız Sonuç:
HD Tune testlerinde özellikle minimum hızlara baktığımızda hızın 22.7′den 24.7‘ye çıktığını görüyoruz. Maksimum hız da 24.2’den 26.4 MB/sn seviyesine çıkıyor.
Ortalama hıza baktığımızda 23.3 MB/sn‘den 26.2 MB/sn seviyesine çıktığını görüyoruz. Gecikmede de 0.1 ms USB 3.0’ın ileride olduğunu görüyoruz.
Yani USB 2.0 tabanlı bir flaş belleği USB 3.0 portuna taktığımızda daha düz ve stabil bir grafik ortaya çıkıyor. Ortalama hız da saniyede 3 MB civarı artıyor.
{pagebreak::3}
İkinci Test:
USB 2.0 Portuna Taktığımızda Aldığımız Sonuç:
USB 3.0 Portuna Taktığımızda Aldığımız Sonuç:
Kingston‘ın 32 GB‘lık DataTraveler 150 modelini test ettiğimizde, USB 3.0 adına performans farkının daha da açıldığını görüyoruz.
HD Tune testlerinde özellikle minimum hızlara baktığımızda hızın 25.5′den 29.6′ya çıktığını görüyoruz. Maksimum hız da 27.8‘den 33.0 MB/sn seviyesine çıkıyor.
Ortalama hıza baktığımızda 27.5 MB/sn‘den 33.0 MB/sn seviyesine çıktığını görüyoruz. Yaklaşık 6 MB/sn fark bulunuyor. Bu aynı diskte oldukça yüksek bir başarım farkı.
Gecikmede de 0.2 ms USB 3.0‘ın ileride olduğunu görüyoruz. Testlere göre USB 3.0′ın ciddi bir avantajı söz konusu.
{pagebreak::4}
USB 2.0, 480 Mbps bant genişliği sunabilen bir versiyondu. İlk çalışmalarda USB 2.0 bu hızı yakalayamıyordu. Daha sonra bu hıza çıkılmaya başlandı ve USB 2.0 yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Hala USB 2.0 yaygın olarak kullanılıyor.
USB 2.0, USB 1.1 ile uyumludur. Yüksek bağlantı hızı gerektiren harici CD/DVD yazıcı gibi cihazlar USB 2.0 standartını kullanırlar.
USB 3.0, ilk olarak NEC başta olmak üzere 3. parti üreticilerin hazırladığı yongalarla desteklendi. Daha sonra Intel ve AMD‘nin çipsetleri desteklemesiyle USB 3.0 pek çok anakartta desteklenmeye başladı.
Önümüzdeki günlerde 3. parti kontrolcülerle sağlanan USB 3.0 ile doğrudan çipset tarafından desteklenen USB 3.0 arasındaki hız farkını da karşılaştıracağız.
USB 2.0 tabanlı disklerde USB 2.0 kontrolcüsü olmasına rağmen, USB 3.0‘da daha yüksek performans sunuyorlar. Bunun sebebi de darboğaz yaşanmaması ve kontrolcülerin daha gelişmiş olması.
Artık sonuçta USB 3.0 destekli anakartlara geçmek lazım. USB 3.0 destekli cihazınız olmasa da USB 3.0 portu, USB 2.0’a göre daha yüksek performans sunuyor. Ayrıca şarj ederken de USB 3.0‘ın avantajı yüksek. Bizi takip etmeyi ihmal etmeyin.
:: Sizce USB 3.0 artık gerekli mi?
Fark ediyormuş 😀
Laptopumda hem USB 2.0 hem de USB 3.0 var ve daha önce bende 3.0’ın ciddi anlamda avantajlı olduğunu savunuyordum ve haklı çıktım.
Cok guzel haber. Bizde daha hizli oldugunu dusunmustuk ama cidden oyleymis gormus olduk. Sarj degerleri hakkinda da bilgi verirmisiniz?
usb 3.0 tabiki usb 2.0 dan daha verimli olacaktır. ama halen e-sata kadar verimli olamadı. bizzat test edip onayladım..
Benim anlamadığım, 3.0 2.0’ı destekliyorsa niye bazı cihazlarda hem 2.0, hemde 3.0 var? Hepsini 3.0 yap gitsin 🙂
Vay be hic beklemiodum. Tesekkurler gusel calisma
Benim arkada 2 tane USB 3.0 var. Bilin bakalım onlara ne takılı? KLAVYE ve MAUSE 😀 . Kasanın yanında 2 tane 2.0 var onlara takıyorum flaşları 😀
Araba eski, ama otobanda daha hızlı gidiyor.
Güzel bir tespit olmuş, bundan sonra usb 2.0 olan bellekleri de 3.0 portuna bağlayacağım
orta düzey kullanıcılar için çok fazla bir farkı olmayacaktır bu hızın ama üst düzey kullanıcılar için bayağı br farkı var.
e-sata üzerinden usb bağlayınca usb belleğin hızlandığını farketmiştim bende usb 3.0 da da aynı sonuç çıkmış
Özellikle arşiv aktarırken iyi olur.
flash disklerde fazla fark etmiyor ama harici disklerde fark çok fazla
Fark etmiş 😀
Test hangi portlarda yapıldı? Hangi usb kontrolcülerde yapıldı. Bu performansı etkileyebilecek nedenlerden.
Tek test ile kesin sonuca varamayız.
şarj anlamında ne faydası var o konuda çok yüzeysel kalınmış