Türkiye’nin konuştuğu yerli kripto para borsası Thodex ile ilgili son dakika haberleri peş peşe geliyor. Şirketin CEO’sunun yurtdışına çıktığı ve Twitter hesabını kapattığı ileri sürülürken Instagram’daki paylaşımların silinmesi dikkat çekti. 10 milyon dolarlık bir vurgunun yapıldığı iddiası ise sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Öte yandan mağdurlardan suç duyuruları geliyor.

Kripto paraların alım-satım hizmetini veren firma dün alım satımı durdurmuş, bugün de uluslararası bir şirketin yatırım yapacağı için 4-5 gün işlemlerin askıya alındığını ileri süren bir açıklama yapmıştı. Firmanın internet sitesinde ise sadece bu duyuru yer alıyor.

Thodex battı mı? Şirketten iddialara cevap geldi

Thodex battı mı? Şirketten iddialara cevap geldi

Kripto paraların alım-satımına aracılık eden kripto para borsası Thodex battı mı? Sosyal medyada yankı yaratan olay üzerine şirket resmi bir açıklama yaptı.

Thodex için suç duyurusu

Son günlerde Türkiye’de kripto varlıklara yatırım arttı. Yatırımın artmasıyla birlikte birçok firma kripto para alım-satım işlemine aracılık etmeye başladı. Bu aracılık firmalarından biri olan Thodex kullanıcıları sosyal medyada şikayetlerini dile getirdi. Olay akıllara ‘Çiftlik Bank’ skandalını getirdi.

Konuyla ilgili Avukat Oğuz Evren Kılıç Twitter’da açıklama yaptı. Açıklamada, “#Thodex isimli #kripto #para borsasının sâhibi olan Koineks A.Ş. şirketi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, yurt dışına çıkış yasağı ve şirket hesaplarına el koyma talep edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Kılıç başka bir paylaşımında ise “20.04.2021 17:57 İstanbul Havalimanı’ndan yurt dışına çıkış.” ifadelerini kullandı. Bu da şikayete konu olan kişilerin yurt dışına kaçmış olabileceği şeklinde yorumlandı.

Ayrıca Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in Twitter hesabını kapattığı ve Instagram’daki bütün paylaşımları sildiği kendisinin de yurtdışında olduğu iddia edildi.

Thodex borsa değil, mağdurlar hakkını arayabilir

Öte yandan Hürriyet gazetesine açıklama yapan MGC Legal Kurucu Ortağı Avukat Mustafa Güneş, mağdur olduğunu düşünen kişilerin hakkını arayabileceğini ve kuruma ilişkin icra takibi yapabileceklerini söyledi.

Güneş “Borsa dediğimiz şey dar ve teknik anlamıyla özel bir kanunla kurulan ve kamunun üst kurullarından bir veya birkaçının denetiminde olan yapılardır. Kripto paralarla ilgili olarak “borsa” adını kullanarak faaliyet gösteren şirketler ne bir kanunla kurulmuş ve ne de denetleyici bir kurulun denetimi altındadırlar. Bu anlamda kendine “borsa” diyen bu firmalar hukuken “borsa” olarak nitelenemez. Olsa olsa bu firmalar kripto paraların alım satımında aracılık eden firmalar olarak değerlendirilebilir ve kripto para alım satımı yasak bir faaliyet olmadığı için bu firmaların da faaliyetleri yasak değildir. Ama yasak olmayan bu faaliyet kesinlikle bir “borsa” faaliyeti değildir” diye konuştu.

Thodex Dogecoin’in artışıyla da gündeme gelmişti. Yüksek fiyat dalgalanması yaşayan kullanıcılar alım satım yapmak istemişti. Ancak Thodex işlemlere izin vermemişti. Dün bir kişinin polis eşliğinde ofise gittiği ve ofisin boş olduğu iddia edildi.

Thodex, dün işlemleri kapatırken, bugün ‘yatırım ve ortaklık’ açıklaması yapmıştı. Devrin tamamlanabilmesi için de 4-5 iş günü gerektiği ve işlemlerin durdurulduğunu duyurmuştu.

Geçtiğimiz günlerde de kripto paralarla ilgili Resmi Gazete’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelikte kripto varlıkların ödemelerde doğrudan ya ad dolaylı yoldan kullanılması yasaklandı. İlgili düzenlemenin 30 Nisan 2021 Cuma günü yürürlüğe gireceği açıklandı.

Yönetmelikte, “Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.” ifadesine yer verildi. Ayrıca, “Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.” açıklaması yer aldı.

Ek olarak yönetmelikle kripto varlığın tanımı, “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.” şeklinde açıklandı.

Polis inceleme başlattı

Emniyet güçleri iddialar üzerine Thodex’in İstanbul Kadıköy’de bulunan ofisinde inceleme başlattı. Siber suçlarla mücadele ekipleri, şirketin merkezinde araştırmalarını sürdürüyor.