TBMM Genel Kurulu‘nda görüşmeleri devam eden İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler içeren torba tasarıya eklenen bir maddeyle, internet ortamında yapılan yayınlarla işlenen suçları düzenleyen kanunda değişikliğe gidildi.

Artık mahkeme izni aranmayacak!

Yeni kanuna göre internet verilerine dair trafik bilgilerinin, ancak bir soruşturma kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde içerik, yer veya erişim sağlayıcıdan alınmasını düzenleyen madde, “Trafik bilgisi, TİB tarafından ilgili işletmecilerden temin edilir ve hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verilir” şeklinde değiştirildi.

Değişikliğin gerekçesinde, mevcut durumda internet trafiğine ait bilgilerin ancak bir soruşturma ya da kovuşturma olması durumunda mahkeme kararı ile işletmeciden temin edilebildiği hatırlatılarak, çoğu zaman bir soruşturmaya başlanabilmesi için bu bilgilerin gerektiği kaydedildi.

Gerekçede, “Ayrıca, mahkeme kararı üzerine ilgili işletmeciye başvurup trafik bilgisinin talep edilmesi ve işletmecinin talep edilen bu ham bilgileri kullanılabilir ve anlamlı hale getirip göndermesi ya da ham olarak gönderilen bilgilerin Başkanlık tarafından kullanılabilir ve anlamlı hale getirilmesi zaman almakta, böylece soruşturma ve kovuşturmaları geciktirmektedir. Terör saldırısı tehdidi gibi acil durumlarda talebe zamanlıca cevap verilmesi imkanı bulunmamaktadır” denildi.

Hangi adreste, ne kadar geziyorsanız kaydedilecek!

İnternette trafik bilgisi, “hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığı” bilgilerini içeriyor. Sitenin içeriği ise, trafik bilgisi kapsamında değerlendirilmiyor ve saklanmıyor. Şubat ayında yapılan yasal düzenlemeyle, internet kullanıcılarının trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar erişim sağlayıcıları tarafından saklanması zorunluluğu getirilmişti.

Buna göre trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde, TİB tarafından erişim sağlayıcıdan alınacak ve mahkemeye sunulacaktı.

TİB, istediği siteye erişimi engelleyebilecek

Yapılan bir diğer değişiklikle de, TİB Başkanı’nın talimatıyla internette resen erişim engelleme yapılacak hallere, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” durumları da eklendi.

Buna göre söz konusu nedenlerden bir ya da bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, internette erişimin engellenmesi TİB Başkanı’nın talimatı üzerine, TİB tarafından yapılacak.

Böyle bir durumda erişim sağlayıcı engelleme kararını 4 saat içinde yerine getirecek. Engelleme kararı 24 saat içinde mahkemeye sunulacak ve hâkim 48 saat içinde kararını açıklayacak. Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye ile ilgili yapılan bir toplantının mart ayında internet üzerinden yayınlanmasının ardından, tape’lere erişimin engellenmesi için mahkemeye gidilmiş ancak ulusal güvenlikle ilgili bir madde bulunmadığı için, ses kayıtlarının bulunduğu YouTube Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında Türkiye’de erişime kapatılmıştı.

:: TİB’e getirilen bu geniş yetkileri nasıl yorumluyorsunuz?