Son yıllarda Türkiye’nin e-ticaret hacmi rekor seviyelere yükselirken, Ticaret Bakanlığından e-ticaret için birtakım sınırlamalar geldi. “E-ticaret Kanunu” çerçevesinde uygulanacak olan değişikliklerin, hem satıcıları hem de müşterileri etkileyeceği düşünülüyor.
Ticaret Bakanlığının esnaf ve KOBİ statüsünde olan işletmeler için yürüttüğü çalışma sonrası satış hacmine bakılarak düzenleme yapılacağı ifade edildi. 10 milyar TL’nin altı, 10 – 30 milyar TL arası ve 30 milyar TL üstü olarak sıralanan satış hacmi, her satıcıya farklı kriterler uygulanmasını sağlayacak.
Türkiye’nin e-ticaret pazarı rekor kırıyor!
Ticaret Bakanlığının e-ticaret için yeni sınırlamaları
Düzenlemeyle e-ticaretin dengeli bir şekilde büyümesi amaçlanırken pazaryerlerine de bazı kriterler getirilmesi planlanıyor. Net işlem hacmi üzerinden belirlenecek limite takılan e-ticaret şirketlerinin bir yıl içinde yurtiçi satışlara yönelik iskonto ve indirimlerine sınırlama gelecek.
E-ticarete aracılık eden platformların 1 yıllık net işlem hacimlerinden belirli bir pay alınacak. İşlem hacmi, 1 yılda 30 milyar ile 60 milyar TL arasındaysa, 30 milyarı aşan kısmın yüzde 1’i, 60 ila 75 milyar TL arasındaysa, yüzde 1’e ilave olarak 60 milyarı aşan kısmı için yüzde 5’i, 75 milyar TL’nin üzerindeyse aşan kısım için yüzde 30’u oranında elektronik ticaret payı tahsil edilecek.
Düzenlemeye göre büyük ölçekli e-ticaret şirketleri elektronik ticaret payı ödeyecek. Bu payın toplam satış hasılatından alınması planlanırken bu maliyetin gerek satıcılara gerekse müşterilere yansıtılması halinde özellikle bunun elektronik ürünlerde fiyatları artırma riski bulunuyor.
E-cüzdan uygulamaları etkilenecek
Yeni düzenlemeye göre cüzdan olarak bilinen e-ticaret platformlarına entegre ödeme sağlayan uygulamalar kaldırılacak. Bu düzenlemenin müşterilere sağlanan indirimleri azaltma olasılığı bulunuyor.
Ayrıca e-ticaret platformlarının kendi ürünlerini ve hizmetlerini platformları üzerinden sunmasına sınırlama geliyor. Bu düzenlemenin söz konusu sektörde oluşturulan ekonomik değere ve paydaşlarına zarar verebileceği istihdama kadar etkisi olabileceği ifade ediliyor.
Aynı anda hizmet ve ürün satışına izin verilmeyecek
Pazaryerleri hem hizmet hem de mal satışı yapan yerler olamayacak. Turizm, eğitim, sağlık, sigortacılık, danışmanlık, kültür, sanat, eğlence, spor ve istihdam hizmeti sektörleri ile gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinin bir veya birkaçına aracılık hizmeti sunan, başka bir sektörde aracılık faaliyetinde bulunamayacak.
Başta gayrimenkul ve turizm sektöründe olmak üzere adı oturmuş, kamuoyu tarafından da adları jenerik hale gelmiş oyunculara dolaylı bir koruma geliyor. Hem ilan yayınlayan hem de ürün satanlar artık ikisini birden yapamayacak. Sadece ilan sitesi olarak kalabilecek.
Bunun tüketici açısından rekabeti azaltma yönünde etki yaratacağı yorumları yapılırken diğer yandan da pek çok kurumun iş çeşitlendirmesini kısıtlayacak.
E-ticaret platformlarının taşıma ağları kısıtlandı
Platformların kurdukları taşıma ağları pazaryeri dışına hizmet veremeyecek. Bu nedenle, pazaryerleri, platformları üzerindeki satılan ürünlerin daha büyük bir bölümünü kendileri taşımayı tercih edecek. Bunun sonucu doğrudan kargo şirketlerine verilen kutu sayılarında azalması gündeme gelebilir.
Peki siz e-ticaret için gelen yeni sınırlamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Bu ne biçim serbest ekonomi ya.
saçmalığın daniskası sorsan rekabeti korumak için ama yine ek maliyetler getirerek dolaylı olarak kullanıcının sırtına ek yük bindirecekler tm bi şirket farklı farklı sektörlerin tamamında olmasın ama bazılarında olabilir kargo şirketi kurmuş adam diyorki sadece sen kullanırsın tonla yaıtırım yapmış büyük şirketler ama böyle geceden sabaha köklü değişimler sadece burda değil her alanda bizi bu hale getirdi bu gidişle bu günleri de arayacaz
Çok saçma kararlar. Hiç kimseye bir faydası olmayan sadece devlete ek bir kaynak oluşturan bir şey olarak gördüm. Varsa bir kişi çıkıp şu karar benim işlerimi olumlu yönde etkileyecek desin. Ne satıcının ne pazaryerinin nede müşterinin menfaatine hiçbir şey yok.
güzel kardeşim ben esnafım kitap sektöründeyim. bu platformlarda satış yapmaya çalıştım resmen esnafın kanını emiyorlar %20 lere varan fahiş kesintiler var seni kampanyalara katılmaya zorluyorlar ben x yayınevinin ürününü satmaya çalışıyorum bir bakıyorum o x yayınevide o platformda satış yapıyor yani benim toptan çalıştığım adamda orada mal satıyor ben o adamla rekabet edemiyorum rekabet edebilmem için marjımı minimize etmem gerekiyor bu da komik rakamlara çalışmamıza neden oluyor keza onu geçtim platform sahibi mesala H.B kendide ürün satıyor benim toptan%50 ile aldığım ürünü %70 le sattığı zamanlara şahit oldum kumarhane misali sadece oynatan kazanıyor evet şunda haklısın bundan son tüketici haliyle etkilenecek indirimler azalacak ama bu platformlar esnafı bitirdi sokak çarşı esnafları iş yapamaz hale geldi. böyle devam ederse piyasada küçük esnaf bitecek tekelleşme aldı başını gidiyor buna dur demek lazım açlık oyunları filminin daha soft halini yaşıyoruz desem çok abartmış olmam buna inan başını şişirdim kusura kalma.
Serbest online alışverişi bulaşık suyuna çevirdiler . Ne tadı kaldı , ne tuzu . Yok adet sınırlaması varmış , Yok onu satın alamazsınmış , cüzdan uygulaması kullanamazsın mış … En iyisi Almanya’ya göçüp oradan e ticaret yapmak .
“Bunun tüketici açısından rekabeti azaltma yönünde etki yaratacağı yorumları yapılırken” yapılsın, kalite artar, herkes erbabı olduğu işi yapar. 22 yıldır online alışveriş yaparım, son 2 yılda neredeyse klasik alışverişim kalmadı, geçen yol üstünde durup bir umut şurada vardır sipariş beklemem dedim bir de göreyim, aradığım şeyler online mağazalarda 60-90 TL arası, orada 49 TL, 61 TL ye online bulunan bir oda kokusu 25 TL, zaten yaptığım işten dolayı biliyorum pazaryeri komisyon durumunu ama bu da kör tuttuğunu kucaklar olmuş.
Ben bunun rekabeti azalacağını düşünmüyorum yine devlet kazançlı çıkıyor olan tüketiciye oluyor
Ne duruma düştük başka devletler milletini düşünür bizimkiler vergiyi topladıkları vergiylede lütfeder gibi yol köprü yapar
He ya, mesela hep örnek verdiğiniz Almanya o kadar milletini düşünürki, evde beslediğin hayvandan bile vergi alır.
Buralar da hayat yok yurtdışı e ticarete yönelin Amazon vs vs gibi … Sonra para basarsiniz ilmini kaparsaniz