Günümüzde son derece popüler hale gelen sosyal medya uygulaması TikTok, içerik üreticilerinin bir numaralı adresi olmayı başardı. Sadece Türkiye’den bile 26,5 milyon kullanıcısı bulunan platform, yeni bir skandalla gündemde. Öyle ki TikTok çalışanları, viral olmasını istedikleri videoyu herkesin akışına düşürebiliyor. İşte detaylar…
TikTok çalışanları viral olacak videoyu seçiyor!
Bu tarz sosyal medya uygulamalarında insanların keşfetine düşecek olan videoları seçmek için bir algoritma bulunur. Eğer içerik çıktığı andan itibaren etkileşim alıyorsa, bu algoritma durumu algılayıp içeriği keşfet kısmına götürür. Ancak Forbes’in iddiasına göre TikTok çalışanları, arkadaşları veya iş ortaklarının videolarını ”ateşleme” yaparak viral hale getiriyor.
TikTok sözcüsü Jamie Favezza, durumu kabul ederken, ”ateşleme” yapmanın yalnızca izlenme sayıları için değil, ayrıca uygulamanın içerik çeşitliliğini artırmak için de yapıldığını söyledi. Favezza, uygulamanın ”ateşleme” işlemini o kadar da çok yapmadığını ve keşfetteki videoların yalnızca yüzde 0,02’sinin ateşlendiğini belirtti. Bununla birlikte Forbes’un belgesinde günlük video izlenmelerinin yüzde ikisi bu videolardan oluşuyor.
İlginç olan bir diğer nokta ise, keşfete çalışanlar tarafından düşürülen videolar; sponsorlu içerikler veya reklamlar gibi TikTok tarafından desteklendiklerini belirten bir etiket taşımıyor. Yani, ”ateşlenen” videolar, algoritmanın sizin için seçtiği bir videoymuş gibi gözüküyor. Bunun ardından pek çok içerik üreticisi, platformda haksızlığa uğradığını düşünüp uygulamaya ilgisini kaybedebilir.
Ayrıca, Forbes’a göre çalışanların; arkadaşlarının, iş ortaklarının hatta kendilerinin bile videolarını daha önce tanıtımını yaptığı olaylar oldu. Yani pek çok kullanıcıya göre, içerik üreticileri yerlerini TikTok çalışanlarına yakın olan birine kaybedebilir.
Diğer konu ise, TikTok videoları doğal olmayan şekilde artıran tek sosyal medya şirketi değil. Geçmişte Facebook, görüntülenme sayılarını şişirdi ve reklamcıları platforma çekebilmek için hemen düzeltmedi. Sonrasında Facebook, bu konu nedeniyle açılan davayı sonlandırmak için 40 milyon dolar ödedi.
Peki siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce platform bu konuda geri adım atacak mı? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.